Meny

Viktig seier for landets eldre

Eldrebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Stemmer: Tone Tellevik Dahl
Eldrebyråd i Oslo (Ap)

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Regjeringen ville stoppe videre rehabilitering av sykehjem og omsorgsboliger. Nå har Arbeiderpartiet på Stortinget sikret flertall mot regjeringen.

Høyre, Frp og Venstre skriver i regjeringsplattformen at de vil avvikle den statlige støtteordningen for rehabilitering og modernisering av sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Det gjør de samtidig som Helse- og omsorgsdepartementet dokumenterer et vedlikeholdsetterslep i norske sykehjem og omsorgsboliger på 37 milliarder kroner.

Nå har Jonas Gahr Støre, sammen med resten av opposisjonen, sikret flertall på Stortinget mot regjeringens kuttplaner. Dermed har Støre avverget det som så ut til å bli et kutt på hele 3,5 milliarder kroner de neste ti årene i Oslos eldreomsorg, 500 millioner kroner i eldreomsorgen i Trondheim – og slik kunne jeg fortsatt.

Reform av Oslos eldreomsorg

Over hele Oslo oppgraderer byrådet sykehjem og bygger nye omsorgsboliger som en del av den store reformen av Oslos eldreomsorg som Arbeiderpartiet gikk til valg på i 2015. Reformen tar Oslo vekk fra det som har blitt beskrevet som en stoppeklokke- og institusjonsbasert eldreomsorg til en trygg og aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv.

Vi ansetter 500 flere medarbeidere i hjemmetjenesten i Oslo i løpet av 2019, slik at flere eldre får bo hjemme lenger. Vi tredobler antallet omsorgsboliger (Omsorg+) og oppgraderer sykehjem etter sykehjem.

En moderat eiendomsskatt i kombinasjon med statlig rehabiliteringsstøtte gjør byrådets eldrereform mulig i praksis.

Vi hadde aldri klart å følge samme tempo, og ta igjen vedlikeholdsetterslepet, om regjeringen hadde fått gjennomslag for ønsket om å stoppe den statlige støtten til rehabilitering og modernisering av sykehjem og omsorgsboliger.

Oppgraderingen byrådet nå gjennomfører gir Oslo en ny sykehjemstandard som inkluderer enerom med eget bad, mulighet for samboerrom og tilbud som sansehager, treningsrom, sparom, frisør, dagligvarebutikk, bar, fotpleier og tannklinikk. Det blir et fantastisk løft ettersom mange sykehjem er bygget etter gammel institusjonstankegang. Med lange korridorer, trange rom, felles bad, dunkel belysning og fellesrom som mer likner kommunens dårligste møterom enn en stue i et vanlig norsk hjem.

Er ministerposten viktigere enn politikken?

Jeg synes det er modig av statsminister Erna Solberg å utvide regjeringen med en ekstra stilling, en egen eldreminister, samtidig som regjeringen foreslår milliardkutt i eldreomsorgen. Det kan virke som ministerposten er viktigere for regjeringen enn politikken som den nye statsråden skal føre.

Som Oslos eldrebyråd, er jeg stolt over å ha en partileder som har stått opp for byens eldre og nå sørger for at sykehjemsoppgraderingen i Oslo får fortsette med fullt trykk.

Men regjeringens nederlag er først og fremst en viktig seier for Norges eldre.

For de eldre dagene skal være gode dager. Uansett om man bor hjemme, i omsorgsbolig eller på sykehjem, skal eldre behandles som mennesker flest. De skal ikke settes i bås og fratas muligheten til å leve fullt og helt, selv om kroppen ikke er like sprek som før.

Stemmer
Helse og livsstil
Populært