Meny

Bytt denne og spar opptil 90 prosent strøm

En enkel lyspære. Foto: Frank May / NTB scanpix
Gjør du dette enkle grepet kan du spare strøm, miljø og samtidig gjøre boligen din mer brannsikker.

Har du utstyrt huset ditt med vanlige glødelamper? Da anbefales det på det sterkeste at du bytter ut pærene med LED-lys.

De fleste av oss kan være enige om at parafinlamper er avleggs. Men nå kommer vanlige glødelamper, det mange forbinder med standard lyspærer i hjemmet, til å erstattes av mer energieffektive LED-lys.

LED er en forkortelse for lysdiode, en elektrisk komponent som gir fra seg lys når den tilføres elektrisk strøm.

– Om få år er LED nesten enerådende. Vi faser nå ut halogen og klassiske lysrør og erstatter disse med nyutviklede LED-alternativer, sier Knut R. Svenningsen, daglig leder i Biltema Norge i en pressemelding.

Økt etterspørsel av lyspærer i mellomkrigstiden førte til at to nye lyspærefabrikker ble etablert i Norge i 1932. Fra da av, og mange tiår framover var det glødepærer som gjaldt.

Men når en glødelampe lyser opp, går cirka 95 prosent av energien ut som varme til omgivelsene.

Glødelamper har fått mye kritikk på grunn av lav energieffektivitet, og av miljøhensyn er tradisjonelle glødepærer også i ferd med å forsvinne fra butikkhyllene i hele Europa. Det gjelder også Norge.

Svenningsen mener effektivitetsnivået er én av grunnene til at LED-lys nå er i ferd med å ta fullstendig over for gløde-og halogenpærer, samt lysrør. Han sier følgende i en pressemelding:

– LED er mer miljøvennlige og mindre brannfarlige enn tradisjonelle lyspærer.

Les også: Jo – det kan faktisk koste 7.000 kroner å bytte lyspærer på bilen

Minsker strømforbruket med 90 prosent

Selv om LED-pærer foreløpig er noe dyrere på butikken enn vanlige lyspærer, er nøkkelen ved disse at du ikke trenger å skifte dem ut like ofte.

– Levetid for en standard LED-pære er 15.000 til 30.000 timer. Tilsvarende for halogen er 2000 timer, sier Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova.

– Dersom du skifter ut åtte halogenspotter med åtte LED-spotter, kan du i løpet av ett år spare 800 kroner, dersom lyset står på 12 timer per dag, ifølge Enovas beregninger. Dette vil samtidig variere med strømprisen og etter hvilken type pære man velger, sier han.

Så om du tenker at det vil koste mye å bytte ut de gamle glødepærene hjemme og at det hele blir for mye styr, skal du vite at LED tvert imot vil spare deg for mye penger i det lange løp, ifølge ekspertene.

Les også: Vil teste om oransje lys kan hjelpe psykisk syke

Dimbart lys

Tidligere har LED-lysene ikke kunnet dimmes. Derfor har de blitt lite populære sammenlignet med halogen-spottene hos nordmenn. Men det er i ferd med å endre seg.

– Utvalget av dimbare LED-pærer bare øker, og er i dag veldig bra. Emballasjen er tydelig merket med symboler, så husk å se på pakken før du kjøper, sier Svenningsen.

Mange har nok opplevd at glødepærene ofte slutter å virke eller lett blir ødelagte. Måten man sjekker dette på er å skru ut pæren og riste den inntil øret. Hører man en svak lyd av «juleklang», er pæren ødelagt. LED-pærer, derimot, er mer robuste enn tradisjonelle glødepærer fordi de ikke har en glødetråd som lett kan bli knust. Derfor egner de seg godt til utebelysning, og de brukes stadig mer på biler, der de også reduserer drivstofforbruket.

– En annen fordel er at LED gir fra seg lite varme og skaper derfor mye mindre brannfare sammenlignet med halogen-spotter, som kan bli veldig varme, sier Knut R. Svenningsen i Biltema.

Watt og lumen

  • Watt (merket W på lyspærepakken) angir effekt, og henger sammen med strømforbruket ditt. Jo flere watt, desto mer energi trekker lampen når den er tent.
  • Lumen (merket lm på lyspærepakken) angir målet på lampens lysstyrke. Jo flere lumen, jo sterkere lys.
  • Lumen er målet du bør se etter på pakken i stedet for å fokusere på watt.
  • En gammel 40-watts glødepære avgir 410-470 lumen. Samme mengde lysstyrke vil du kunne få i en LED-pære på 8-9 watt.

Huskeregel: Ved å multiplisere antall watt med ti, får du det omtrentlige lumentallet.

(Kilde: Dinside.no)

Helse og livsstil
Populært