Hygienetest på tog avslørte dårlig renhold: – Tarmbakterier er nok mest ekkelt

<p>13 av 17 bord på morgentog fra Oslo S hadde høyere mengde mikroorganismer enn det som anses som rent, viser TV 2s stikkprøver. På to av setebordene ble det funnet tarmbakterier. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix</p>
13 av 17 bord på morgentog fra Oslo S hadde høyere mengde mikroorganismer enn det som anses som rent, viser TV 2s stikkprøver. På to av setebordene ble det funnet tarmbakterier. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

VY tar funnene alvorlig og lover bedring. Go-Ahead ber passasjerene melde ifra om skitne togvogner.

Det er programmet «TV 2 hjelper deg» som har tatt stikkprøver på seks langdistansetog på rutene Oslo – Bergen og Oslo – Trondheim med VY, samt Oslo – Stavanger med Go-Ahead. Prøvene ble gjort tidlig på dagen.

På tre av togene – alle fra VY – fant de tarmbakterier på fem ulike flater: ett armlene, to setebord, en vinduskarm i lekevogn og på en puff i lekerommet.

Det ble også funnet hudbakterier og slimhinnebakterier på både VY- og Go-Ahead-tog.

– Det at man finner tarmbakterier på overflater fra andre personer, er nok mest ekkelt, kanskje ikke så farlig, så lenge man er frisk og raskt, sier Aud Kari Fauske, overingeniør NMBU, som sammen med Veterinærhøgskolen har foretatt analysen av bakterieprøvene som ble tatt på toget, ifølge TV 2.

Pressesjef i VY Åge-Christoffer Lundby sier at funnene er lite hyggelige og at de tar dem alvorlig.

– Vi følger opp vår leverandør og hører hva som skjer med disse funnene og hva vi kan gjøre for å forhindre at dette skjer igjen, sier han til TV 2.

Les også: Ufarlige bakterier beskytter mot de farlige: Bakteriedama er deres største forkjemper

13 av 17 bord var ikke rene nok

På alle togene har det også blitt tatt ATP-målinger, som viser mengden mikroorganismer og dermed gir en indikasjon på hvor ren en overflate er.

Ifølge renholdsekspert Inger Dahl fra Ren ekspertise bør målingene ligge på rundt 500-1000 på glatte flater.

13 av 17 bord på morgentogene fra Oslo S hadde en høyere verdi enn 1000.

Ett av setebordene til Go-Ahead hadde en verdi på 24.000, ifølge TV 2.

Noen målinger fra togene ligger under 500, noe som ifølge Dahl viser at det ikke er så vanskelig å holde togene rene.

Lekerommene verre enn toalettene

Nivåer på over 24.000 fant de i fire målinger av puffer på lekerommene på Go-Ahead-tog, den høyeste målingen var på 41.000. Dette er mange ganger høyere enn målinger fra toalettene.

Go-Ahead sier til TV 2 hjelper deg at de tar renhold på alvor, men alltid kan bli bedre. Togselskapet ber passasjerene ta kontakt med konduktøren om bord og si ifra hvis de ser behov for renere vogner.

Leger advarer: Bakterier utvikler nye måter å bli resistente på

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært