Resistente bakterier i Italia og Hellas: – Kan bety at man bør styre unna gresk salat

<p>Gresk salat er en gjenganger på matbordet under ferien i Hellas, og nå kan den være en smittekilde for multiresistente bakterier. </p>
Gresk salat er en gjenganger på matbordet under ferien i Hellas, og nå kan den være en smittekilde for multiresistente bakterier. Foto: Gunnar Lier / NTB scanpix

Resistente bakterier smitter via mat og er et problem i populære ferieland i Europa. I visse områder kan det være lurt å styre unna salat og mat som ikke er varmebehandlet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Tidligere denne måneden meldte Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) om et regionalt utbrudd i Italia av bakterier som er spesielt resistente mot antibiotika.

Også i Hellas som sammen med Italia er svært populære reisemål blant nordmenn, er problemet med multiresistente bakterier stort.

Den største risikoen for å bli alvorlig syk av slike bakterier er via kontakt med helsevesenet i disse landene, men bakteriene kan også smitte via mat. Vanligvis skjer det gjennom mat som ikke er varmebehandlet, som kalde salater, frukt og grønnsaker som ikke er skrellet.

– Betyr dette at man bør styre unna den greske salaten når man er på ferie i Hellas?

– Ja, i ytterste fall kan det bety det, sier forsker Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Han forklarer at det er gjort flere studier som ser på risiko for vanlige turister når det gjelder smitte av resistente bakterier. Disse er gjennomført i flere land, også i nordiske land, og går ut på at man har testet frivillige når de reiser ut og når de kommer tilbake fra ferie.

– Undersøkelsene viser at opp mot 30 prosent har blitt smittet med resistente bakterier og fått det over i tarmen, selv om de ikke har vært i kontakt med helsetjenesten der de har vært på ferie. Disse resistente bakteriene kan smitte via kontakt med andre mennesker, men bakteriene kan også smitte via mat.

Landene som kommer dårligst ut i disse studiene er landene innerst i Middelhavet, særlig Tyrkia, og i Sør-Asia.

– Men nå er disse studiene et par år gamle og forekomsten av resistente bakterier har økt i flere land i Europa. Så dette gjelder vanlige ferieland både sør og øst i Europa, som Hellas, Italia og Bulgaria. Men det er også eksempler på høy forekomst i Vest-Europa som i England og Irland.

Bakgrunn: Utbrudd av super-resistente bakterier i Italia

Rådet om forsiktighet også nyttig i Europa

– Det har i mange år vært et råd om at man skal styre unna salat når man reiser til eksotiske reisemål. Har vi kommet dit at dette rådet også gjelder ferielandene i Europa?

– Ja, i visse områder har vi nok det, svarer Elstrøm.

– Hva med parmaskinke i Italia – bør man styre unna den?

– Kjøtt som ikke varmebehandlet, eller ikke tilstrekkelig varmebehandlet, kan være smittekilder. Men det er nok ikke så mye på skinker som er saltet og tørket.

– Hvis du skal lage maten selv, så er det viktig hvordan du håndterer det rå kjøttet. Da må man følge vanlige kjøkkenråd, som at man ikke skal bruke samme kniv eller fjøl til kjøtt og grønnsaker.

Når det gjelder ost, så er pasteurisert ost tilstrekkelig varmebehandlet og dermed ikke en smittekilde for resistente bakterier, men ost som ikke er pasteurisert er ikke like trygg, forklarer forskeren.

– Du blir smittet og er bærer av resistente bakterier

FHI-forskeren forklarer at de vanlige reiserådene som har gått ut på at man skal være forsiktig med maten, hovedsakelig har dreid seg om land hvor det er lett å få turistdiaré, for eksempel i Egypt.

– Det har vært en kjent risiko man har med seg når man reiser utenfor Europa.

Når det gjelder resistente bakterier er risikoen at du blir smittet og er bærer av resistente bakterie i en viss periode, forklarer forskeren.

– Men så er det litt vanskelig å vurdere hvor farlig det er. Disse bakteriene er først og fremst en utfordring for pasienter som har et sterkt svekket infeksjonsforsvar eller som gjennomgår omfattende behandling i sykehus. For folk flest utgjør ikke disse bakteriene noen spesielt stor risiko for sykdom.

– Vi anser det ikke som så farlig at vi går ut med reiseråd ut over at man skal ta vanlige forholdsregler når man er ute og reiser. Men vi har sagt spesifikt at man ikke bør planlegge å oppsøke lege i utlandet, hvis det er en behandling man kan få hjemme. Det å legge seg inn på en helseinstitusjon gir betydelig høyere risiko på grunn av resistente bakterier.

Samtidig understreker Elstrøm at folk må oppsøke lege og helsetjenesten dersom de blir syke og trenger hjelp, også når de er på reise i utlandet.

– Resistensmekanismen kan forsvinne av seg selv

Elstrøm forklarer at dette i utgangspunktet dreier seg om bakterier som det er nokså vanlig å ha i tarmen.

– Hvis vi ser bort fra resistensen, er bakterien i seg selv vanlige i tarmen og i miljøet, for eksempel i jordsmonn og andre steder. Men det er en gruppe med bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner på sykehus, men normalt ikke vil gi alvorlige infeksjoner hos folk flest.

– Bakterienes resistens gjør at infeksjoner blir vanskeligere å behandle dersom de oppstår, legger han til.

Hvis man blir smittet i utlandet og kommer tilbake, vil man ofte ikke vite om det, og bakterienes resistens vil normalt forsvinne av seg selv etter en stund, forklarer Elstrøm.

– Bakteriene blir ikke nødvendigvis borte, men deres resistensmekanisme kan forsvinne av seg selv. Dette er gener og egenskaper bakteriene tar til seg når de trenger dem, og kvitter seg med når de ikke trenger dem.

For eksempel gjelder dette E. coli-bakterien, som man finner mye på mat, fordi den også er å finne i mange dyr og i miljøet.

– E. coli finner vi i tarmer på dyr som går ute fritt og gjør fra seg i jordsmonnet, så brukes jorda til å dyrke salater for eksempel. Den type bakterier er det vi snakker om. Da er det en viss risiko ved å spise denne salaten. Hvor stor risiko det er snakk om vet vi ikke, men vi vet at disse bakteriene kan smitte via mat.

Elstrøm understreker at det likevel er kontakt med helsetjenesten i disse landene, som utgjør den største risikoen.

– Når man er i kontakt med helsetjenesten er man det fordi man syk, og da har man økt risiko for å få en infeksjon. Hvis man bare er på feriereise og alt er vel ellers så utgjør ikke disse bakteriene så stor risiko for sykdom.

Les også: – Større trussel fra resistente bakterier i Norge

– Unngå risikoatferd i utlandet

Tirsdag gikk professor Ørjan Olsvik ut med en oppfordring om at nordmenn bør være forsiktige på ferie i utlandet, for å unngå å havne på sykehus.

– Hold deg unna risikoatferd, slik som å kjøre skuter gjennom trange gater i Hellas med shorts. Eller andre typer aktiviteter som kan føre til skader. Det er fort gjort å skrape seg opp og få åpne sår, sa Olsvik, som er professor i medisinsk mikrobiologi ved Norges arktiske universitet (UiT), til NRK.

Det omtalte utbruddet i Italia, dreier seg om den multiresistente bakterien Klebsiella pnemunoiae, som den siste tiden har spredd seg på sykehus i Toscana-regionen i Italia, og videre til andre europeiske land.

Olsvik forklarer overfor NRK at bakterien fører til infeksjoner som er vanskelige å behandle, fordi bakterien har utviklet egenskaper som gjør at han er motstandsdyktig også mot den siste generasjonen av antibiotika, karbapenemer.

70 dødsfall i året

Det er meldt om 350 tilfeller ved syv sykehus det siste halve året. Av disse hadde 50 pasienter alvorlige infeksjoner, ifølge forskning.no.

Utbruddet forverrer en allerede høy forekomst av resistente bakterier i Italia. Og situasjonen er fra før minst like ille i Hellas, har Elstrøm tidligere uttalt til nettstedet.

Likevel fraråder ikke Folkehelseinstituttet nordmenn å reise til Italia eller andre land med høy forekomst av resistente bakterier.

Årlig dør rundt 70 mennesker som følge av resistente bakterier i Norge.

Les mer: I Europa dør 33.000 årlig av resistente bakterier

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone
Siste nytt
18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone
Populært