Meny

Resistente bakterier i Italia og Hellas: – Kan bety at man bør styre unna gresk salat

<p>Gresk salat er en gjenganger på matbordet under ferien i Hellas, og nå kan den være en smittekilde for multiresistente bakterier. </p>
Gresk salat er en gjenganger på matbordet under ferien i Hellas, og nå kan den være en smittekilde for multiresistente bakterier. Foto: Gunnar Lier / NTB scanpix

Resistente bakterier smitter via mat og er et problem i populære ferieland i Europa. I visse områder kan det være lurt å styre unna salat og mat som ikke er varmebehandlet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Tidligere denne måneden meldte Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) om et regionalt utbrudd i Italia av bakterier som er spesielt resistente mot antibiotika.

Også i Hellas som sammen med Italia er svært populære reisemål blant nordmenn, er problemet med multiresistente bakterier stort.

Den største risikoen for å bli alvorlig syk av slike bakterier er via kontakt med helsevesenet i disse landene, men bakteriene kan også smitte via mat. Vanligvis skjer det gjennom mat som ikke er varmebehandlet, som kalde salater, frukt og grønnsaker som ikke er skrellet.

– Betyr dette at man bør styre unna den greske salaten når man er på ferie i Hellas?

– Ja, i ytterste fall kan det bety det, sier forsker Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Han forklarer at det er gjort flere studier som ser på risiko for vanlige turister når det gjelder smitte av resistente bakterier. Disse er gjennomført i flere land, også i nordiske land, og går ut på at man har testet frivillige når de reiser ut og når de kommer tilbake fra ferie.

– Undersøkelsene viser at opp mot 30 prosent har blitt smittet med resistente bakterier og fått det over i tarmen, selv om de ikke har vært i kontakt med helsetjenesten der de har vært på ferie. Disse resistente bakteriene kan smitte via kontakt med andre mennesker, men bakteriene kan også smitte via mat.

Landene som kommer dårligst ut i disse studiene er landene innerst i Middelhavet, særlig Tyrkia, og i Sør-Asia.

– Men nå er disse studiene et par år gamle og forekomsten av resistente bakterier har økt i flere land i Europa. Så dette gjelder vanlige ferieland både sør og øst i Europa, som Hellas, Italia og Bulgaria. Men det er også eksempler på høy forekomst i Vest-Europa som i England og Irland.

Bakgrunn: Utbrudd av super-resistente bakterier i Italia

Rådet om forsiktighet også nyttig i Europa

– Det har i mange år vært et råd om at man skal styre unna salat når man reiser til eksotiske reisemål. Har vi kommet dit at dette rådet også gjelder ferielandene i Europa?

– Ja, i visse områder har vi nok det, svarer Elstrøm.

– Hva med parmaskinke i Italia – bør man styre unna den?

– Kjøtt som ikke varmebehandlet, eller ikke tilstrekkelig varmebehandlet, kan være smittekilder. Men det er nok ikke så mye på skinker som er saltet og tørket.

– Hvis du skal lage maten selv, så er det viktig hvordan du håndterer det rå kjøttet. Da må man følge vanlige kjøkkenråd, som at man ikke skal bruke samme kniv eller fjøl til kjøtt og grønnsaker.

Når det gjelder ost, så er pasteurisert ost tilstrekkelig varmebehandlet og dermed ikke en smittekilde for resistente bakterier, men ost som ikke er pasteurisert er ikke like trygg, forklarer forskeren.

– Du blir smittet og er bærer av resistente bakterier

FHI-forskeren forklarer at de vanlige reiserådene som har gått ut på at man skal være forsiktig med maten, hovedsakelig har dreid seg om land hvor det er lett å få turistdiaré, for eksempel i Egypt.

– Det har vært en kjent risiko man har med seg når man reiser utenfor Europa.

Når det gjelder resistente bakterier er risikoen at du blir smittet og er bærer av resistente bakterie i en viss periode, forklarer forskeren.

– Men så er det litt vanskelig å vurdere hvor farlig det er. Disse bakteriene er først og fremst en utfordring for pasienter som har et sterkt svekket infeksjonsforsvar eller som gjennomgår omfattende behandling i sykehus. For folk flest utgjør ikke disse bakteriene noen spesielt stor risiko for sykdom.

– Vi anser det ikke som så farlig at vi går ut med reiseråd ut over at man skal ta vanlige forholdsregler når man er ute og reiser. Men vi har sagt spesifikt at man ikke bør planlegge å oppsøke lege i utlandet, hvis det er en behandling man kan få hjemme. Det å legge seg inn på en helseinstitusjon gir betydelig høyere risiko på grunn av resistente bakterier.

Samtidig understreker Elstrøm at folk må oppsøke lege og helsetjenesten dersom de blir syke og trenger hjelp, også når de er på reise i utlandet.

– Resistensmekanismen kan forsvinne av seg selv

Elstrøm forklarer at dette i utgangspunktet dreier seg om bakterier som det er nokså vanlig å ha i tarmen.

– Hvis vi ser bort fra resistensen, er bakterien i seg selv vanlige i tarmen og i miljøet, for eksempel i jordsmonn og andre steder. Men det er en gruppe med bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner på sykehus, men normalt ikke vil gi alvorlige infeksjoner hos folk flest.

– Bakterienes resistens gjør at infeksjoner blir vanskeligere å behandle dersom de oppstår, legger han til.

Hvis man blir smittet i utlandet og kommer tilbake, vil man ofte ikke vite om det, og bakterienes resistens vil normalt forsvinne av seg selv etter en stund, forklarer Elstrøm.

– Bakteriene blir ikke nødvendigvis borte, men deres resistensmekanisme kan forsvinne av seg selv. Dette er gener og egenskaper bakteriene tar til seg når de trenger dem, og kvitter seg med når de ikke trenger dem.

For eksempel gjelder dette E. coli-bakterien, som man finner mye på mat, fordi den også er å finne i mange dyr og i miljøet.

– E. coli finner vi i tarmer på dyr som går ute fritt og gjør fra seg i jordsmonnet, så brukes jorda til å dyrke salater for eksempel. Den type bakterier er det vi snakker om. Da er det en viss risiko ved å spise denne salaten. Hvor stor risiko det er snakk om vet vi ikke, men vi vet at disse bakteriene kan smitte via mat.

Elstrøm understreker at det likevel er kontakt med helsetjenesten i disse landene, som utgjør den største risikoen.

– Når man er i kontakt med helsetjenesten er man det fordi man syk, og da har man økt risiko for å få en infeksjon. Hvis man bare er på feriereise og alt er vel ellers så utgjør ikke disse bakteriene så stor risiko for sykdom.

Les også: – Større trussel fra resistente bakterier i Norge

– Unngå risikoatferd i utlandet

Tirsdag gikk professor Ørjan Olsvik ut med en oppfordring om at nordmenn bør være forsiktige på ferie i utlandet, for å unngå å havne på sykehus.

– Hold deg unna risikoatferd, slik som å kjøre skuter gjennom trange gater i Hellas med shorts. Eller andre typer aktiviteter som kan føre til skader. Det er fort gjort å skrape seg opp og få åpne sår, sa Olsvik, som er professor i medisinsk mikrobiologi ved Norges arktiske universitet (UiT), til NRK.

Det omtalte utbruddet i Italia, dreier seg om den multiresistente bakterien Klebsiella pnemunoiae, som den siste tiden har spredd seg på sykehus i Toscana-regionen i Italia, og videre til andre europeiske land.

Olsvik forklarer overfor NRK at bakterien fører til infeksjoner som er vanskelige å behandle, fordi bakterien har utviklet egenskaper som gjør at han er motstandsdyktig også mot den siste generasjonen av antibiotika, karbapenemer.

70 dødsfall i året

Det er meldt om 350 tilfeller ved syv sykehus det siste halve året. Av disse hadde 50 pasienter alvorlige infeksjoner, ifølge forskning.no.

Utbruddet forverrer en allerede høy forekomst av resistente bakterier i Italia. Og situasjonen er fra før minst like ille i Hellas, har Elstrøm tidligere uttalt til nettstedet.

Likevel fraråder ikke Folkehelseinstituttet nordmenn å reise til Italia eller andre land med høy forekomst av resistente bakterier.

Årlig dør rundt 70 mennesker som følge av resistente bakterier i Norge.

Les mer: I Europa dør 33.000 årlig av resistente bakterier

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Löfven avviser å gripe inn i A$AP Rockys sak14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 10.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Boeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger
Siste nytt
16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturLöfven avviser å gripe inn i A$AP Rockys sak14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 10.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerBoeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger
Populært