Resistente bakterier i Italia og Hellas: – Kan bety at man bør styre unna gresk salat

<p>Gresk salat er en gjenganger på matbordet under ferien i Hellas, og nå kan den være en smittekilde for multiresistente bakterier. </p>
Gresk salat er en gjenganger på matbordet under ferien i Hellas, og nå kan den være en smittekilde for multiresistente bakterier. Foto: Gunnar Lier / NTB scanpix

Resistente bakterier smitter via mat og er et problem i populære ferieland i Europa. I visse områder kan det være lurt å styre unna salat og mat som ikke er varmebehandlet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Tidligere denne måneden meldte Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) om et regionalt utbrudd i Italia av bakterier som er spesielt resistente mot antibiotika.

Også i Hellas som sammen med Italia er svært populære reisemål blant nordmenn, er problemet med multiresistente bakterier stort.

Den største risikoen for å bli alvorlig syk av slike bakterier er via kontakt med helsevesenet i disse landene, men bakteriene kan også smitte via mat. Vanligvis skjer det gjennom mat som ikke er varmebehandlet, som kalde salater, frukt og grønnsaker som ikke er skrellet.

– Betyr dette at man bør styre unna den greske salaten når man er på ferie i Hellas?

– Ja, i ytterste fall kan det bety det, sier forsker Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Han forklarer at det er gjort flere studier som ser på risiko for vanlige turister når det gjelder smitte av resistente bakterier. Disse er gjennomført i flere land, også i nordiske land, og går ut på at man har testet frivillige når de reiser ut og når de kommer tilbake fra ferie.

– Undersøkelsene viser at opp mot 30 prosent har blitt smittet med resistente bakterier og fått det over i tarmen, selv om de ikke har vært i kontakt med helsetjenesten der de har vært på ferie. Disse resistente bakteriene kan smitte via kontakt med andre mennesker, men bakteriene kan også smitte via mat.

Landene som kommer dårligst ut i disse studiene er landene innerst i Middelhavet, særlig Tyrkia, og i Sør-Asia.

– Men nå er disse studiene et par år gamle og forekomsten av resistente bakterier har økt i flere land i Europa. Så dette gjelder vanlige ferieland både sør og øst i Europa, som Hellas, Italia og Bulgaria. Men det er også eksempler på høy forekomst i Vest-Europa som i England og Irland.

Bakgrunn: Utbrudd av super-resistente bakterier i Italia

Rådet om forsiktighet også nyttig i Europa

– Det har i mange år vært et råd om at man skal styre unna salat når man reiser til eksotiske reisemål. Har vi kommet dit at dette rådet også gjelder ferielandene i Europa?

– Ja, i visse områder har vi nok det, svarer Elstrøm.

– Hva med parmaskinke i Italia – bør man styre unna den?

– Kjøtt som ikke varmebehandlet, eller ikke tilstrekkelig varmebehandlet, kan være smittekilder. Men det er nok ikke så mye på skinker som er saltet og tørket.

– Hvis du skal lage maten selv, så er det viktig hvordan du håndterer det rå kjøttet. Da må man følge vanlige kjøkkenråd, som at man ikke skal bruke samme kniv eller fjøl til kjøtt og grønnsaker.

Når det gjelder ost, så er pasteurisert ost tilstrekkelig varmebehandlet og dermed ikke en smittekilde for resistente bakterier, men ost som ikke er pasteurisert er ikke like trygg, forklarer forskeren.

– Du blir smittet og er bærer av resistente bakterier

FHI-forskeren forklarer at de vanlige reiserådene som har gått ut på at man skal være forsiktig med maten, hovedsakelig har dreid seg om land hvor det er lett å få turistdiaré, for eksempel i Egypt.

– Det har vært en kjent risiko man har med seg når man reiser utenfor Europa.

Når det gjelder resistente bakterier er risikoen at du blir smittet og er bærer av resistente bakterie i en viss periode, forklarer forskeren.

– Men så er det litt vanskelig å vurdere hvor farlig det er. Disse bakteriene er først og fremst en utfordring for pasienter som har et sterkt svekket infeksjonsforsvar eller som gjennomgår omfattende behandling i sykehus. For folk flest utgjør ikke disse bakteriene noen spesielt stor risiko for sykdom.

– Vi anser det ikke som så farlig at vi går ut med reiseråd ut over at man skal ta vanlige forholdsregler når man er ute og reiser. Men vi har sagt spesifikt at man ikke bør planlegge å oppsøke lege i utlandet, hvis det er en behandling man kan få hjemme. Det å legge seg inn på en helseinstitusjon gir betydelig høyere risiko på grunn av resistente bakterier.

Samtidig understreker Elstrøm at folk må oppsøke lege og helsetjenesten dersom de blir syke og trenger hjelp, også når de er på reise i utlandet.

– Resistensmekanismen kan forsvinne av seg selv

Elstrøm forklarer at dette i utgangspunktet dreier seg om bakterier som det er nokså vanlig å ha i tarmen.

– Hvis vi ser bort fra resistensen, er bakterien i seg selv vanlige i tarmen og i miljøet, for eksempel i jordsmonn og andre steder. Men det er en gruppe med bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner på sykehus, men normalt ikke vil gi alvorlige infeksjoner hos folk flest.

– Bakterienes resistens gjør at infeksjoner blir vanskeligere å behandle dersom de oppstår, legger han til.

Hvis man blir smittet i utlandet og kommer tilbake, vil man ofte ikke vite om det, og bakterienes resistens vil normalt forsvinne av seg selv etter en stund, forklarer Elstrøm.

– Bakteriene blir ikke nødvendigvis borte, men deres resistensmekanisme kan forsvinne av seg selv. Dette er gener og egenskaper bakteriene tar til seg når de trenger dem, og kvitter seg med når de ikke trenger dem.

For eksempel gjelder dette E. coli-bakterien, som man finner mye på mat, fordi den også er å finne i mange dyr og i miljøet.

– E. coli finner vi i tarmer på dyr som går ute fritt og gjør fra seg i jordsmonnet, så brukes jorda til å dyrke salater for eksempel. Den type bakterier er det vi snakker om. Da er det en viss risiko ved å spise denne salaten. Hvor stor risiko det er snakk om vet vi ikke, men vi vet at disse bakteriene kan smitte via mat.

Elstrøm understreker at det likevel er kontakt med helsetjenesten i disse landene, som utgjør den største risikoen.

– Når man er i kontakt med helsetjenesten er man det fordi man syk, og da har man økt risiko for å få en infeksjon. Hvis man bare er på feriereise og alt er vel ellers så utgjør ikke disse bakteriene så stor risiko for sykdom.

Les også: – Større trussel fra resistente bakterier i Norge

– Unngå risikoatferd i utlandet

Tirsdag gikk professor Ørjan Olsvik ut med en oppfordring om at nordmenn bør være forsiktige på ferie i utlandet, for å unngå å havne på sykehus.

– Hold deg unna risikoatferd, slik som å kjøre skuter gjennom trange gater i Hellas med shorts. Eller andre typer aktiviteter som kan føre til skader. Det er fort gjort å skrape seg opp og få åpne sår, sa Olsvik, som er professor i medisinsk mikrobiologi ved Norges arktiske universitet (UiT), til NRK.

Det omtalte utbruddet i Italia, dreier seg om den multiresistente bakterien Klebsiella pnemunoiae, som den siste tiden har spredd seg på sykehus i Toscana-regionen i Italia, og videre til andre europeiske land.

Olsvik forklarer overfor NRK at bakterien fører til infeksjoner som er vanskelige å behandle, fordi bakterien har utviklet egenskaper som gjør at han er motstandsdyktig også mot den siste generasjonen av antibiotika, karbapenemer.

70 dødsfall i året

Det er meldt om 350 tilfeller ved syv sykehus det siste halve året. Av disse hadde 50 pasienter alvorlige infeksjoner, ifølge forskning.no.

Utbruddet forverrer en allerede høy forekomst av resistente bakterier i Italia. Og situasjonen er fra før minst like ille i Hellas, har Elstrøm tidligere uttalt til nettstedet.

Likevel fraråder ikke Folkehelseinstituttet nordmenn å reise til Italia eller andre land med høy forekomst av resistente bakterier.

Årlig dør rundt 70 mennesker som følge av resistente bakterier i Norge.

Les mer: I Europa dør 33.000 årlig av resistente bakterier

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Vegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa
Siste nytt
10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeVegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa
Populært