8 regler for en vellykket nyttårsfeiring med fyrverkeri

Ekspertene forteller deg hvordan du kan beskytte deg og barna dine mot skader fra årets fyrverkeri. Foto: Getty Images
Ekspertene forteller deg hvordan du kan beskytte deg og barna dine mot skader fra årets fyrverkeri. Foto: Getty Images

Dette MÅ du huske før du sender opp årets nyttårsraketter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et nytt år markeres med kraft over hele verden. Ekspertene forteller hvordan du kan gjøre feiringen best mulig hvis du skal sende opp fyrverkeri.

1. Planlegg på forhånd

Når man skal håndtere eksplosiver nytter det ikke å storme ut i natten med en batteripakke under armen og lighteren i hånda fem minutter før midnatt.

- Det er viktig å planlegge på forhånd. Både hva du skal sende opp, hvor du skal stå og hvordan du skal sikre fyrverkeriet. Et bakkebatteri må stå på flat bakke, og man må være helt sikker på at det står støtt og ikke er i nærheten av noe brennbart, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen.

Torill Tandberg, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet, er enig.

- I tillegg må foreldrene huske på at det faktisk dreier seg om eksplosiver, og at man må være over atten for å kjøpe og håndtere det. Gå igjennom noen punkter på forhånd om hva dere har tenkt å gjøre og hvor alle skal oppholde seg under oppskytningen, sier hun.

Les også: 20 (rare) triks som redder nyttårsfesten!

2. La én person være ansvarlig

Det kan være lurt at én enkeltperson har ansvaret for oppskytningen. Vedkommende sørger for at alle oppfører seg som de skal og følger reglene.

Personen må være over 18 år. Det betyr at du faktisk ikke kan sende med en 16-17-åring fyrverkeri på fest. Aldersgrensen gjelder både kjøp og bruk av fyrverkeri.

Ikke minst må personen være edru.

- Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Det kan være ekstremt farlig. Ofte går alkoholen inn og intelligensen ut, sier Dalen.

- Jeg håper at de som har med seg og er sammen med barn tenker over alkoholinntaket. Hvis en person tar ansvaret for å sende opp er det lettere for alle rundt å slappe litt mer også. Og hvis det skulle skje noe er det viktig å ringe nødnumrene med det samme, fortsetter han.

Personen som tenner på bør også bruke en tennstav for å ha avstand til tenlinsa og ikke komme for nært innpå eksplosivene.

Les også: Meteorologene varsler storm på Vestlandet og i Trøndelag

(Saken fortsetter under bildet.)

Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen, den ansvarlige for fyrverkeriet må være edru. Foto: Colourbox
Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen, den ansvarlige for fyrverkeriet må være edru. Foto: Colourbox

3. Bruk briller og hold god avstand

Det er viktig å holde god avstand til fyrverkeriet når det skytes opp, og ofte bør du være så mye som 25-30 meter unna.

- Folk må generelt huske å lese bruksanvisningen før de går i gang med oppskytningen. Man må vite hvor lunta er og hvordan man skal behandle det man har kjøpt. Det er det også viktig at forhandlerne og selgere informerer om, sier han.

- Etter at det ble innført forbud mot pinneraketter har vi fått redusert skadene veldig, men det er likevel flere skader årlig på grunn av bakkebatteriene. Derfor er beskyttelsesbriller utrolig viktig, forteller Tandberg.

Hun oppfordrer barnefamilier til å lage et nummer utav å ha på brillene.

- Lag gjerne en gimmick utav det der det kommer fram at «det er klart vi skal på beskyttelsesbriller på». Vi ser fremdeles altfor mye øyeskader, og det er en veldig trist avslutning på året og inngang på det nye året om noe sånt skjer, sier hun.

Les også: Nordmenn foretrekker Skandinavia på nyttårsaften

4. Vær forsiktig med stjerneskudd

Stjerneskudd er heller ikke helt ufarlig. Det er tolvårsgrense for å kjøpe det, og barn må aldri leke med stjerneskuddene uten oppsyn.

- De bør bruke briller da også. Det er veldig høy temperatur i stjerneskuddet, så det er også lurt å beskytte hendene med ullvotter. Vi har sett eksempler på at små barn har fått skader i hendene av fyrverkeri, forteller Tandberg.

- Det er to ting man må huske på når man gir barn stjerneskudd. Det ene er at gnister fra skuddet kan treffe øynene, og at produktet holder veldig høy temperatur, så det kan antenne og ødelegge klær. Man må stå stille og ikke sveive det borti andre mennesker, da kan det oppstå skader på både folk og klær, sier Dalen.

Det frarådes også å bruke flere stjerneskudd samtidig.

Les også: Dette bør du gjøre før nyttårsaften

(Saken fortsetter under bildet.)

Vær forsiktig når små barn får stjerneskudd. De kan gi øyeskader eller brenne hull i klærne. Foto: Colourbox
Vær forsiktig når små barn får stjerneskudd. De kan gi øyeskader eller brenne hull i klærne. Foto: Colourbox

5. Tenn aldri på to ganger

- Man må aldri tenne et bakkebatteri på nytt hvis det ikke går av på første forsøk. Det kan være noe feil på lunta, og om man går bort for å sjekke hva som har skjedd kan man risikere at det tar fyr og du har en tiendels sekund på å komme deg unna. Det er livsfarlig, advarer Tandberg.

Hun forteller at man skal la det udetonerte batteriet stå stille i en halvtime, dynke det i vann og kaste det, eventuelt ta det med dit du kjøpte det for å få en refusjon.

- Det er utrolig trist at mange får øyeskader hvert år, så man må gjøre alt man kan for å unngå en situasjon der det kan oppstå, sier hun.

6. Ikke la restene ligge igjen

Det er ekstremt viktig å rydde opp etter seg, med tanke på både barn og dyr som kan komme borti restene neste dag.

- Vi har faktisk sett eksempler på at barn er ute på første nyttårsdag, finner noen fyrverkerirester og prøver å tenne på med fyrstikker de har fått smuglet med seg ut. Da kan det gå av på verst tenkelig tidspunkt, sier branninspektør Dalen.

- Derfor er det utrolig viktig å fjerne søppelet etter fyrverkeriet og ikke la det bli liggende igjen ute.

Les også: Slik tilbereder du kalkun

(Saken fortsetter under bildet.)

Katter må holdes på et skjermet rom på det verste. Sørg for at det er en kattekasse på rommet og noe godt å spise. Foto: Colourbox
Katter må holdes på et skjermet rom på det verste. Sørg for at det er en kattekasse på rommet og noe godt å spise. Foto: Colourbox


7. Pass på tidspunktet

Det er kun lov å sende opp fyrverkeri mellom klokka 18.00 og 02.00 på nyttårsaften, og salget begynner tredje juledag. Det finnes også egne bestemmelser om hvor det er tillatt, og i flere store byer er det ikke lov med fyrverkeri i de mest tettbebygde områdene. Dette gjelder spesielt områder med mye trehusbebyggelse.

Vis hensyn til husdyr og skogsdyr og begrens oppskytningen til de lovlige tidene og stedene.

- Hvis man skal sende opp raketter på andre dager må man søke om det hos kommunene, slik at de kan varsle innbyggerne om oppskytningen, sier Tandberg.

8. Ikke bruk skadet utstyr

Pass på å oppbevare fyrverkeriet utilgjengelig for barn i tiden frem mot feiringen.

- Sørg også for at utstyret er helt og uskadet før du skal bruke det. Hvis batteripakka har fått seg en trøkk kan det ha skjedd skader inne i batteriet som gjør at det plutselig kan eksplodere lenge før det skulle. Da kan man ikke bruke det, og det er bedre å være for forsiktig.

Han understreker at det er lett for folk å miste fornuften når alt skal sendes opp

- Forbudet mot pinneraketter har riktignok gjort underverker for skadeomfanget, men det er likevel noen som mest sannsynlig blir blinde i år også, eller får stygge brannskader i ansiktet.

For mer informasjon: sikkerhverdag.no.

Les mer:

10 tips for en festlig nyttårsaften med barna

Når kan barna være oppe til midnatt?

Lurer du på hva du skal bake til nyttårsaften?

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy