Tross regjeringserklæringen: Norge taus om Tyrkias angrep i Syria

TAUSE: Erna Solberg sier Norge skal være en pådriver for internasjonal rettsorden. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide nekter å si om Tyrkias angrep på Syria er lovlig etter rettsordenen Norge skal stå i fronten for.
TAUSE: Erna Solberg sier Norge skal være en pådriver for internasjonal rettsorden. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide nekter å si om Tyrkias angrep på Syria er lovlig etter rettsordenen Norge skal stå i fronten for. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet nekter å svare på om Norge anser Tyrkias angrep på Syria som lovlig etter folkeretten. – Tausheten er å godta Tyrkias krig, sier Seher Aydar (Rødt).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen vil at Norge skal være en pådriver for internasjonale avtaler og internasjonal rettsorden, sa statsminister Erna Solberg da hun tirsdag presenterte den nye trepartiregjeringens politiske plattform for Stortinget.

Det skjer samtidig som Norges Nato-allierte på dramatisk vis har gått til angrep på områder i Syria som er dominert av kurdere.

ABC Nyheter har spurt Utenriksdepartementet om Tyrkias angrep i Syria etter norsk syn er i overensstemmelse med folkeretten, om «sikkerhetssonen» Tyrkia har snakket om å etablere i Syria vil være tillatt etter norsk syn, og om en slik tyrkisk plan om sikkerhetssone atskiller seg folkerettslig fra Russlands overtakelse av Krim.

Utenriksdepartementet nekter å svare på noen av disse spørsmålene.

Les også: Tyrkiske luftangrep fortsetter mot kurdiske krigere i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taust hos regjeringen og Ap

Det eneste Utenriksdepartementet vil si i sakens anledning, er en kommentar fra statssekretær Audun Halvorsen:

– Jeg er bekymret over eskaleringen av konflikten den siste måneden i den nord-vestlige delen av Syria. 200.000 har flyktet siden midten av desember, ifølge FN. Det er viktig at alle parter som er involvert i Syria-konflikten arbeider for en politisk løsning gjennom forhandlingene i FN-regi. Vi håper den tyrkiske militære operasjonen i Syria blir kortvarig og oppfordrer partene til å gjenåpne grenseovergangene for å sikre nødhjelpsleveranser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På gjentatt ønske fra ABC Nyheter om å få svar på spørsmålene, opplyser kommunikasjonsjef Frode Overland Andersen at de ikke har noe å legge til.

Solbergs uttalelse i Stortinget om Norges pådriverrolle får heller ikke UD til å lette på sløret.

Heller ikke Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt ønsker å kommentere spørsmål om det folkerettslige ved det tyrkiske angrepet nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er bekymret over Tyrkias militære offensiv i Nordvest-Syria – ikke minst av hensyn til de humanitære konsekvensene for sivilbefolkningen i området, men også fordi offensiven risikerer å undergrave mulighetene for å få framgang i fredssamtalene for Syria, sier hun imidlertid.

Les også: Macron: – Hvis Tyrkia forsøker å invadere Syria, har vi et problem

– Norge godtar Tyrkias angrep

– Norge har et særlig ansvar for å si fra, både fordi vi er alliert med Tyrkia gjennom Nato, at vi selger våpen til Tyrkia og at regjeringen påberoper seg å være en pådriver for internasjonal rettsorden.

Det sier derimot Seher Aydar, Rødts vararepresentant til Stortinget, til ABC Nyheter.

– Tyrkia forsøker å invadere et annet land, uten at de har blitt angrepet. Landsbyer og folkerike områder blir bombet fra fly. Mange har blitt drept i sine egne hjem, blant dem ganske mange barn, sier Aydar, som selv er kurder født i Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og så angriper de på bakken med tanks sammen med sine jihadistiske opprørsgrupper, legger hun til.

– Jeg tror folk flest i Norge er uenige i at norske våpen skal bli brukt til å angripe sivile og de som har stått i spissen for å kjempe mot IS, sier Seher Aydar og konkluderer:

– Norges taushet er å godta angrepene.

Les også: Kurdere kjempet mot IS - nå blir de angrepet