Kurdere kjempet mot IS - nå blir de angrepet. Unge kurdere vil ha en forklaring

Unge kurdere i Norge mener Norge som NATO-land og våpeneksportør til Tyrkia må stå opp for kurdere som jaget IS ut av Nord-Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tyrkia har sendt jagerfly og bombarderer kurdiske områder i Afrin. De kaller det et angrep for å utrydde terroren i området. Men egentlig er alt rettet mot kurdere. Han ønsker å utrydde kurdere, sier Zilan Bjørndal (18), som sikter til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Bakgrunn: Tyrkia fortsetter angrepene mot kurdisk enklave i Syria

Bjørndal er leder for Ungkurd. Søndag var hun sammen med andre kurdere i Norge for å holde en demonstrasjon mot Tyrkias angrep på kurdiske områder i Nord-Syria, og skal holde enda en førstkommende lørdag, ved Trafikanten i Oslo.

Tyrkisk kolonne med tanks klare til innrykk ved grensen til nordvestlige Syria og de kurdiskkontrollerte områdene. Foto: Sedat Suna / EPA / NTB scanpix
Tyrkisk kolonne med tanks klare til innrykk ved grensen til nordvestlige Syria og de kurdiskkontrollerte områdene. Foto: Sedat Suna / EPA / NTB scanpix

Tyrkias angrep er et forsøk på å drive den USA-støttede YPG-militsen ut av den kurdisk-kontrollerte enklaven Afrin. YPG-militsen var instrumentell i å bekjempe IS i harde trefninger, og er sett på som blant de mer effektive i kampen mot islamistorganisasjonen.

– Ser på alle kurdere som en trussel

Imidlertid kaller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan YPG for en terrororganisasjon. Tyrkia ser på YPG-militsen som en søsterorganisasjon til PKK-geriljaen, som EU og USA har på terrorlista.

Lederen av Ungkurd mener Norge bør be Tyrkia om en forklaring Foto: Martin Jacob Kristoffersen
Lederen av Ungkurd mener Norge bør be Tyrkia om en forklaring Foto: Martin Jacob Kristoffersen

– Men er kurdere i Syria en trussel for Erdogan?

Alle kurdere er en trussel for Erdogan. Han vet at dersom kurderne holder seg sammen så kommer de til å slå ham. Han kommer til å miste all makt han har opparbeidet seg gjennom urettferdighet, massakrer og lovbrudd gjennom alle de årene, sier Bjørndal.

Selvik: Tyrkisk angrep er ledd i sluttspillet om Syria

Erdogan har lovet at når han er ferdig med YPG i Afrin, skal han gå videre mot neste mål - byen Manbij, som også kontrolleres av YPG. Erdogan mener at USA har lovet Tyrkia at YPG skal flyttes, og at det er et løfte USA ikke har holdt.

Bilde fra den syriske landsbyen Atme i Afrin-distriktet, holdt av YPG, som blir bombardert av tyrkiske styrker. Foto: Omar Haj Kadour / AFP/NTB scanpix
Bilde fra den syriske landsbyen Atme i Afrin-distriktet, holdt av YPG, som blir bombardert av tyrkiske styrker. Foto: Omar Haj Kadour / AFP/NTB scanpix

– Deretter skal vi, skritt for skritt, rydde landet vårt opp til den irakiske grensen fora denne terror-skitten som prøver å overta landet, uttaler Erdogan ifølge NTB.

Det er mellom 8.000 og 10.000 YPG-krigere i Afrin, i tillegg til 800.000 sivile, blant annet mange flyktninger fra andre områder i Syria.

– Norge, som er NATO-alliert med Tyrkia, burde kreve en forklaring fra Tyrkia og reagere. Norge selger jo våpen til Tyrkia, sier Bjørndal.

Nato: – Fokuset bør være IS

ABC Nyheter har vært i kontakt med Nato. En talsmann sier at Tyrkia har lidd betydelig som følge av terrorisme, at alle land har rett til selvforsvar, og understreker at Nato er ikke til stede på bakken i Syria.

Les også: 24 pågrepet for propaganda i Tyrkia

– Men det er viktig at dette blir gjort på en proporsjonal og avveid måte. Som medlemmer av Den globale koalisjonen (mot Daesh/IS, journ.anm.), er vårt fokus å bekjempe IS, vår felles fiende, sier talsmannen.

Nato har fått vite om operasjonen på forhånd. Nato-leder Jens Stoltenberg er nå i jevnlig kontakt med tyrkiske ledere og snakket med Erdogan sist tirsdag, får ABC Nyheter opplyst.

Europarådet uttaler til ABC Nyheter at de er bekymret for den humanitære situasjonen i Syria. Når det gjelder militære operasjoner i landet, er det en sak for FNs Sikkerhetsråd.

UD bekymret

Statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet sier at han er bekymret over eskaleringen av konflikten i nordvestlige Syria og viser til at 200.000 mennesker har flyktet fra området siden midten av desember.

– Det er viktig at alle parter som er involvert i Syria-konflikten arbeider for en politisk løsning gjennom forhandlingene i FN-regi. Vi håper den tyrkiske militære operasjonen i Syria blir kortvarig og oppfordrer partene til å gjenåpne grenseovergangene for å sikre nødhjelpsleveranser, skriver han i en e-post.

Personvernpolicy