Åpen for alle - alltid

Macron: – Hvis Tyrkia forsøker å invadere Syria, har vi et problem

Frankrikes president Emmanuel Macron advarer Tyrkia mot å gå for langt i offensiven mot YPG i Syria.
Frankrikes president Emmanuel Macron advarer Tyrkia mot å gå for langt i offensiven mot YPG i Syria. Foto: Mark Schiefelbein / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron advarer Tyrkia mot å gå for langt i offensiven mot den kurdiske YPG-militsen i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis operasjonen blir til mer enn kamp mot en potensiell terrortrussel langs den tyrkiske grensen, og rett og slett blir til en ren invasjon, vil vi ha et ganske stort problem med det, sier Macron til den franske avisen Le Figaro.

Både USA og Frankrike har gjentatte ganger uttrykt sin bekymring for den hittil tolv dager lange tyrkiske offensiven mot den kurdiske YPG-militsen i Afrin. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet forrige uke med å utvide offensiven lengre østover langs den syrisk-tyrkiske grensa, helt til «det ikke finnes en eneste terrorist langs grensa helt opp til Irak».

Han sa også at han vil «rydde opp» i den YPG-kontrollerte byen Manbij øst for Afrin, der USA har soldater.

I Norge påberoper Solberg-regjeringen seg i sin erklæring å være pådriver for internasjonal rettsorden, men forholder seg tause om Tyrkias krigføring i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Hele ledelsen i Tyrkias legeforening pågrepet

Tyrkia anser den kurdisk-syriske YPG-militsen som en terrororganisasjon og anklager den for å stå i ledtog med PKK-geriljaen på tyrkisk side av grensen. USA har på sin side alliert seg med YPG i kampen mot IS i Syria.

Tirsdag sa Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian at dersom den tyrkiske offensiven blir til en «okkupasjon» av deler av Syria, vil dette bil ansett som «totalt forkastelig».

Macron sier onsdag at Tyrkias operasjon tvinger Europa og dets allierte til å «ha diskusjoner og ta beslutninger», uten å spesifisere nærmere.

Aktuelt: – Den rollen Norge spiller, er ekstremt viktig

Bakgrunn: Tyrkiske luftangrep fortsetter mot kurdiske krigere i Syria