Hundrevis av soldater utplasseres i Israel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu innkalte tirsdag regjeringens sikkerhetsråd til møte, og besluttet å innføre en rekke nye tiltak for å hindre ytterligere eskalering av konflikten.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu innkalte tirsdag regjeringens sikkerhetsråd til møte, og besluttet å innføre en rekke nye tiltak for å hindre ytterligere eskalering av konflikten. Foto: Amir Cohen / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre soldater utplasseres flere steder i Jerusalem og resten av Israel for å støtte politiet og hindre nye angrep på sivile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelske myndigheter opplyser om utplasseringen onsdag.

Jerusalem i særdeleshet har vært åsted for en rekke angrep de siste dagene. Der har politiet nå derfor fått utvidet fullmaktene til å stenge av områder i Øst-Jerusalem for å hindre sammenstøt. I morgentimene onsdag fikk politiet fullmakt til å stenge palestinske boligområder i Øst-Jerusalem. Palestinere som mistenkes for å ha begått «terrorisme» skal kastes ut av sine boliger, og det skal gå fortgang i arbeidet med å rasere boligene til militante palestinere.

Tiltakene kommer på plass etter at statsminister Benjamin Netanyahu tirsdag kveld innkalte sitt sikkerhetsråd til møte.

Tirsdag ble tre sivile israelere drept. I tillegg ble tre palestinere, blant dem to som var mistenkt for å ha utført angrep på israelerne, drept.

Den siste måneden har åtte israelere og 27 palestinere mistet livet i sammenstøt, ifølge tall fra nyhetsbyrået AP. En tilsvarende oppsummering fra Reuters viser at sju israelere og 30 palestinere har blitt drept de siste to ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Fem drept på «verdens dag» i Israel

– Jeg drar dit snart

USAs utenriksminister John Kerry sier han snart skal til Midtøsten for å forsøke å dempe spenningen.

– Jeg drar dit snart, på et egnet tidspunkt, og skal forsøke å se om vi ikke kan hindre utviklingen fra å nærme seg stupet, sier Kerry.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Midtøstenkvartetten, som består av USA, FN, EU og Russland, vil prøve å få ny fart i fredsprosessen mellom Israel og Palestina, etter at palestinerne truer med å trekke seg fra Oslo-avtalen. Det er uklart når initiativet starter og hva kvartetten vil gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Midtøstenkvartetten er blitt oppfattet som ineffektiv og ute av stand til å få partene til å nærme seg hverandre. Gruppen skal fra nå av også konsultere med Saudi-Arabia, Jordan, Egypt og Den arabiske liga.

Les også: Israel raserer boligene til militante palestinere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det helligste stedet

Flere årsaker trekkes fram som bakteppe for økningen i antall angrep den siste tiden. Palestinerne er sinte fordi israelske myndigheter har begrenset palestinernes tilgang til islams tredje helligste sted, al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby. Samtidig har stadig flere jøder sluppet opp på det muslimer kaller Haram al-Sharif-høyden og jøder kaller Tempelhøyden. I jødedommen er dette regnet som det helligste stedet.

Palestinere er også frustrert over Israels bygging av bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og at partene ikke er kommet nærmere etablering av en tostatsløsning. På israelsk side sier Netanyahu at palestinerne er motvillige til å inngå samtaler om fred.

Les også: Børge Brende håper Israel vil komme palestinerne i møte

Palestinsk splittelse

I en tale til FN-forsamlingen i forrige måned erklærte palestinernes president Mahmoud Abbas at den palestinske selvstyremyndigheten ikke lenger er bundet av inngåtte avtaler med Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abbas, som leder Fatah-bevegelsen, understreket i forrige uke at han ikke ønsker væpnet konfrontasjon. Samtidig styrer Hamas-bevegelsen på Gazastripen, og det er splittelse mellom de to leirene. Hamas har flere ganger hyllet den økende voldsspiralen som nå utspinner seg, og oppfordrer palestinere til å fortsette med angrep på israelere.

Les også: Hamas ber palestinerne gjøre opprør