Meny

Israel raserer boligene til militante palestinere

Israel går hardt til verks mot antatt militante palestinere i et forsøk på å slå ned uroen som de siste ukene har blusset opp i de okkuperte områdene, som her i Shuafat i utkanten av Øst-Jerusalem. Foto: Ammar Awad (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske sikkerhetsstyrker raserte natt til tirsdag flere boliger i de okkuperte områdene, som straff for at de tidligere huset militante palestinere.

Ifølge øyenvitner sprengte israelske soldater et bolighus i Øst-Jerusalem som tidligere var hjemmet til Ghassan Abu Jamal.

Palestineren ble drept av israelske styrker i november i fjor, sammen med nevøen Uday Abu Jamal, etter at de to hadde angrepet en jødisk synagoge og drept fire rabbinere og en politimann.

Israelske sikkerhetsstyrker ødela også det tidligere hjemmet til Mohammed Jaabis, som ble skutt og drept etter at han i august kjørte en gravemaskin inn i en israelsk buss.

Natt til tirsdag beslagla sikkerhetsstyrkene den tidligere leiligheten til Muataz Hijazi, som ble drept av israelsk politi i oktober i fjor, etter at han hadde forsøkt å ta livet av en jødisk aktivist.

Les også: Hundrevis av pale­sti­nere såret i sam­men­støt

Kollektiv avstraffelse

Statsminister Benjamin Netanyahu har lovet å bruke «jernhånd» for å knuse alt tilløp til uro i de okkuperte områdene, etter flere uker med demonstrasjoner og sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater og politifolk.

– Det finnes ingen grenser for hva sikkerhetsstyrkene kan gjøre, sa han mandag.

Israel har tidligere høstet kritikk for sin strategi med å rasere boligne til militante palestinere og deres familier og etterlatte, noe menneskerettighetsgrupper betegner som kollektiv avstraffelse.

Strategien ble tidligere i år klaget inn for retten, men israelsk høyesterett slo i en kjennelse fast at det ikke er lovstridig å rasere bolighus som har vært benyttet av militante palestinere.

Pågrep Hamas-medlemmer

Mandag pågrep israelske sikkerhetsstyrker fem menn mistenkt for drap på to israelske bosettere.

Ekteparet i 30-årene ble skutt og drept i bilen sin utenfor en bosetning på Vestbredden torsdag, mens de fire barna deres som også satt i bilen, slapp uskadd fra angrepet.

Ifølge israelsk politi tilhørte angriperne Hamas og kom fra Nablus nord på Vestbredden.

Nektes adgang

Sist helg var det voldsomme sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker.

Israels beslutning om å nekte palestinere adgang til gamlebyen i Øst-Jerusalem, etter at to israelere ble knivdrept av en palestiner, har bidratt til å øke spenningen i området.

Det samme har Israels drap på tre palestinske ungdommer de siste dagene bidratt til. De tre var 13, 18 og 19 år gamle.

Les også: Netanyahu: Israel kjemper for livet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus