Fem drept på «vredens dag» i Israel

Palestinske menn bevæpnet med kniver og en pistol drepte minst tre israelere og såret flere i en rekke angrep i Israel tirsdag, ifølge politiet. To antatte gjerningsmenn ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fatah og Hamas – de største palestinske bevegelsene, hadde kunngjort at tirsdag skulle være «vredens dag» i protest mot israelsk voldsbruk. Dagen viste seg å bli blant de blodigste siden volden i Israel og det okkuperte Palestina blusset kraftig opp for to uker siden.

Syv israelere og 29 palestinere, deriblant åtte barn og ti angivelige gjerningsmenn, er siden blitt drept.

Uroen er den verste på flere år, og ingenting tyder på at volden er i ferd med å avta.

Bakgrunn: Palestiner skutt og drept i Øst-Jerusalem

Bussangrep

Det blodigste angrepet skjedde da to palestinere, bevæpnet med henholdsvis pistol og kniv, gikk om bord i en buss i Jerusalem og skjøt og knivstakk passasjerene. To passasjerer ble drept og fire såret. Én av gjerningspersonene ble drept, mens den andre ble pågrepet, opplyser israelsk politi.

Minutter senere kjørte en palestiner bilen sin inn i et busstopp i et ultraortodokst jødisk nabolag i samme by, ifølge israelsk politi. En overvåkingsvideo viser at gjerningsmannen deretter hakker løs på fotgjengere med en kjøttøks før han selv ble skutt og drept av en forbipasserende. Én israeler ble drept og seks såret, ifølge politiet.

I byen Kiryat Ata nord i landet knivstakk en jødisk israeler en annen jødisk israeler utenfor et Ikea-varehus. Avisa Haaretz skriver at det dreier seg om et mislykket hevnangrep. Gjerningsmannen skal ha trodd han knivstakk en araber, det vil si en palestinsk israeler, på grunn av offerets utseende.

Palestiner skutt

Ved Betlehem på Vestbredden ble en ung palestinsk mann skutt og drept av israelske soldater, ifølge helsepersonell. Hæren sier soldatene skjøt mot en mann som forsøkte å kaste en bensinbombe på dem.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lovet å sette hardt mot hardt for å få slutt på det han kaller palestinsk knivterror. Etter et krisemøte tirsdag varslet han at ingen midler vil bli spart i møte med palestinerne.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber samtidig Israel om å gjennomføre en «seriøs undersøkelse» av hvorvidt israelske sikkerhetsstyrker bruker overdreven vold mot palestinere. FN-sjefen skulle senere på dagen ha et lunsjmøte med Sikkerhetsrådets utsendinger for å diskutere den økende volden i Palestina og Israel.

Les også: – Palestiner drept i Betlehem

Nye tiltak

Israel vurderer nå å sperre av palestinske bydeler i det annekterte Øst-Jerusalem fra resten av byen, ifølge Reuters' kilder. Palestinere som bor i Øst-Jerusalem kan reise fritt i Israel, i motsetning til palestinere på det okkuperte Vestbredden. Mange av dem som har gått til angrep på israelsk politi og sivile de siste ukene, bodde i den annekterte bydelen.

De palestinske protestene og angrepene er blitt styrket av at Israel har begrenset palestineres tilgang til islams tredje helligste sted, al-Aqsa-moskeen, som ligger på Haram al-Sharif-høyden i Jerusalems gamleby. Samtidig har stadig flere jøder sluppet opp på plassen, som de kaller Tempelhøyden.

Til nasjonalforsamlingen sa Netanyahu at nye sikkerhetstiltak er på trappene, uten at han utdypet hva de skal gå ut på. De daglige knivangrepene og sammenstøtene på Vestbredden har ført til frykt for at et nytt palestinsk opprør – en tredje intifada – er i emning.

Les også: Tre politimenn knivstukket i Jerusalem

Personvernpolicy