Solberg: På lengre sikt kan asylsøkere utgjøre en trussel

Statsminister Erna Solberg redegjør om migrasjon- og flyktningsituasjonen rundt Middelhavet og i Europa i Stortinget tirsdag.
Statsminister Erna Solberg redegjør om migrasjon- og flyktningsituasjonen rundt Middelhavet og i Europa i Stortinget tirsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om PST ikke vurderer det som sannsynlig at asylsøkere kommer til Norge med voldelige hensikter, sier statsminister Erna Solberg (H) at asylsøkere kan utgjøre en terrortrussel på lengre sikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin trusselvurdering knyttet til asyltilstrømningen har PST uttalt at asylsøkere knyttet til ekstrem islamisme ikke fremstår som en sentral bekymring på kort sikt.

– Den økte asylanttilstrømmingen vurderes i første rekke å få negative følger for trusselbildet knyttet til det høyreekstreme miljøet i Norge. Motstand mot innvandring er en viktig mobiliseringsfaktor for dette miljøet. Dette er det viktig å ha en beredskap for og holde øye med fremover, sa Solberg.

– En sårbar gruppe for radikalisering

Hun la imidlertid til at ting kan endre seg over tid:

– På lengre sikt er det mulig at enkelte asylsøkere vil kunne utgjøre en terrortrussel i Norge. Asylsøkere er en sårbar gruppe for radikalisering, men her vil det også være store variasjoner, sa statsministeren i sin redegjørelse om flyktningsituasjonen i Stortinget tirsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg sier en annen utfordring er omfanget av menneskesmugling.

– Politiet arbeider med å avdekke menneskesmugling ved ankomst til Norge. Aktuelle tilfeller følges opp og etterforskes som alvorlig kriminalitet, fastslår hun.

Les også: Skei Grande vil få asylsøkere raskere i jobb

Varsler stor flyktning-regning

Erna Solberg anslår at tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil kunne koste 40-50 milliarder kroner de neste fem årene.

Statsministeren viser til UDIs anslag om at det vil komme 23.000 asylsøkere til Norge i år og 33.000 i 2016.

– Prognosene for ankomster er usikre, men skulle 40.000-50.000 få opphold, vil utgiftene de neste fem årene kunne bli mellom 40 og 50 milliarder kroner, sier statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med en stor andel enslige mindreårige vil tallet bli betraktelig høyere. I tillegg kommer de langsiktige samfunnsøkonomiske kostnadene. Disse vil særlig avhenge av arbeidsdeltakelsen, utdyper Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

Teltleirer?

Solberg viser til at Sverige har åpnet for å opprette teltleirer for å gi asylsøkerne tak over hodet, og sier at også Norge vil vurdere «enklere løsninger».

– Det er viktig å være praktisk og løsningsorientert i denne prosessen. Vi er nødt til å få kostnadene ned. Asylsøkerne skal få et godt og forsvarlig, men nøkternt tilbud, sier statsministeren.

Hun mener også at forholdene ikke bør bli mye bedre i Norge enn i andre land vi kan sammenligne oss med.

– Vi bør ikke ha så gode ordninger at flere enn det som er naturlig, velger Norge som mottaksland, sier hun.

Les også: Forskere tror Syria-krigen vil vare i mange år til

– Har sviktet

Audun Lysbakken (SV) advarer mot å se for mye på kostnader. Det er ikke flyktningenes lønnsomhet som skal avgjøre innsatsen, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjør det fordi vi ønsker å være et anstendig land. Regjeringen må stå vakt for å verne om anstendigheten, påpeker Lysbakken.

Han mener at regjeringen ikke har lyktes med å få på plass en god beredskap for flyktningsituasjonen.

– Beredskap er evnen og viljen til handling før man tvinges til det. Her har regjeringen ikke bestått, sier Lysbakken.

Flere stortingsrepresentanter oppfordret sine stortingskolleger til en dugnad for å finne løsninger på situasjonen etter Solbergs redegjørelse.

– Vi må tenke langsiktig, vi må ha bred politisk enighet. Vi er avhengig av at alle politiske partier legger vekk sine kjepphester for å komme fram til enighet, fastslo SP-leder Marit Arnstad fra Stortingets talerstol.

Les mer:

Høyre frykter Syria-flyktninger blir utgiftsbombe for Norge

Rekordmange flyktninger over grensen fra Russland