Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

Russlands president Vladimir Putin (midten) utenriksministrene Sergej Lavrov (t.v) og John Kerry fotografert under et møte i New York mandag. De er uenige om hvordan IS skal bekjempes.
Russlands president Vladimir Putin (midten) utenriksministrene Sergej Lavrov (t.v) og John Kerry fotografert under et møte i New York mandag. De er uenige om hvordan IS skal bekjempes. Foto: Ria Novosti / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trass i slagkraftig retorikk og tilsynelatende handling på FN-toppmøtet i New York: Krisen i Syria kommer ikke til å endre seg med det første, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Borgerkrigen i Syria vil fortsette omtrent som i dag i mange år framover, mener Helge Lurås ved Senter for strategisk analyse.

Han mener ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) er kommet for å bli.

– Det finnes ingen troverdige løsninger for hvordan de kan slås. Og ingen som er interessert i å sette inn de ressursene som trengs, fastslår Lurås overfor NTB.

Signaler

Syria har seilt opp som det viktigste temaet på FN-toppmøtet denne uka. Både USAs president Barack Obama og Russlands Vladimir Putin hadde Syria på topp i sine taler til FNs hovedforsamling mandag, og begge har gitt signaler om et militært samarbeid i kampen mot IS.

De to landene skal blant annet ha blitt enige om en militær dialog om operasjoner i Syria og skal også ha diskutert å dele etterretning med hverandre.

Ifølge USAs utenriksminister John Kerry er de også blitt enige om flere grunnprinsipper for hvordan Syria-krisen skal håndteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

Les også: Obama marsjerer videre mot IS tross Russlands rivaliserene planer

Tirsdag holder Obama et eget møte om kampen mot IS for over 100 statsledere, der også statsminister Erna Solberg skal delta, mens Russland arrangerer et møte i FNs sikkerhetsråd om samme tema onsdag.

Lite skjedd

Men trass i høy aktivitet har lite faktisk skjedd, påpeker Lurås.

– Den mest betydelige endringen i øyeblikket er at Russland har forpliktet seg til å forhindre at Bashar al-Assads regime i Syria faller. For USA er problemet at de ikke har noen troverdig løsning å komme med, sier han

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Midtøsten-forsker Kai Kverme mener Obama har forsvinnende små muligheter til både å fjerne Assad og oppfylle sitt løfte om å knuse IS, slik han lovte på FN-toppmøtet i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt USA har gjort i Syria, er en katastrofe. Amerikanerne har ikke bidratt med noen verdens ting, annet enn å løpe fra sine egne løfter, sier Kverme til NTB.

Bakgrunn:

Putin og Obama diskuterte militæraksjon mot IS

Kaldt håndtrykk og anstrengt skål mellom Obama og Putin

Forankring

USA og Russland er først og fremst uenige om hva som bør skje med Syrias president Bashar al-Assad. Mens Obama mener Assad må gå, hevder Putin det vil være en «enorm feil» ikke å samarbeide med den syriske regjeringen og dens militære styrker i kampen mot IS.

Men for å få bukt med IS, må kampen være forankret i brede lag av den syriske befolkningen, framholder Kverme.

– Og for store deler av folket er kampen mot IS og kampen mot Assad samme sak.

Det samme understreker professor og Midtøsten-ekspert Ziad Majed overfor fagbladet Bistandsaktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De eneste som har kraft til å nedkjempe IS, er opposisjonsstyrkene. Men de vil ikke gjøre det så lenge Assad sitter med makten, sier han.

Les også:

Jens Ulltveit-Moe: – Innvandrere uthuler velferdsstaten

– Regningen for 100.000 flyktninger blir 430 milliarder kroner

Forhandlingskort

Kverme mener at Russland først og fremst er opptatt av å begrense Irans innflytelse i regionen.

– Det som er problemet, er at Russland vil opprettholde status quo i Syria, mens USA fullstendig mangler en strategi, sier han.

Lurås mener derimot at USA og Russland er i ferd med å nærme seg hverandre.

– Det er en prosess i gang av koordinering mellom USA og Russland. Jeg tror ikke vi skal forvente noen åpen erklæring, men i stedet at det i praksis vil skje en langsom militær koordinering på bakken, sier han.

Les også: Erna Solberg: – Kommunene kan gå i overskudd på flyktninger