Flere funn av MRSA-smitte hos svin i Rogaland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besetningene til fire svineprodusenter i Rogaland har testet positivt for antibiotikaresistente bakterier. Mattilsynet tar nå prøver av alle besetninger disse har vært i kontakt med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I august påviste Mattilsynet MRSA, etter hvert bekreftet som varianten LA-MRSA, i en formeringsbesetning av svin i Hå kommune. Det er første gang den potensielt farlige bakterien er funnet i en besetning for avl i Norge. Mattilsynet har kartlagt 55 kontaktbesetninger og innhentet prøver av alle disse.

Negativt er positivt

– Så langt har vi fått 41 negative og 4 positive prøvesvar. Det gjenstår prøvesvar fra 10 kontaktbesetninger. Vi ser positivt på at såpass mange prøvesvar er negative. Det kan se ut som smitten har kommet relativt sent inn i avlsbesetningen og at smittespredning dermed er begrenset, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet til NTB.

Han understreker at de foreløpig kun har fått bekreftet at de fire funnene er MRSA-smitte. Om det viser seg å være LA-MRSA, må trolig besetningene slaktes.

– Vi får vite dette i slutten av uka. Vi begynte mandag prøvetaking av alle besetninger disse fire har vært i kontakt med, det dreier seg om 14-15 besetninger, sier Berget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Multiresistente bakterier hos seks nye grisebønder på Vestlandet

For sikkerhets skyld

Alle MRSA-varianter kan smitte mellom mennesker og dyr. MRSA gir sjelden sykdom hos dyr og friske mennesker, men mennesker som allerede har svekket helse kan få alvorlige infeksjoner.

Ifølge Mattilsynet er det ikke noen grunn til panikk eller frykt blant folk ettersom eventuelle bakterier fins på overflaten av kjøttet og vil dø ved varmebehandling.

I Norge er det lite utbredelse av MRSA sammenlignet med situasjonen i andre land, og myndighetene etterstreber å holde smittenivået lavt.

Les også: Mattilsynet: Matmerkingen i norsek butikker er full av feil