Multiresistente bakterier hos seks nye grisebønder på Vestlandet

Smittede smågriser fra en svineprodusent på Haugalandet har påført MRSA-smitte til flere grisebønder i Rogaland og Hordaland, opplyser Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Smittede smågriser fra en svineprodusent på Haugalandet har påført MRSA-smitte til flere grisebønder i Rogaland og Hordaland, opplyser Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet har avdekket funn av MRSA, multiresistente gule stafylokokker, i seks nye grisebesetninger i Rogaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene stammer alle fra den samme leverandøren av smågris på Haugalandet som fikk påvist bakterien i slutten av mai. Det ble kjent at leverandøren hadde solgt griser til 12 andre grisebønder i Rogaland og Hordaland.

– Til sammen åtte av disse har til nå testet positivt for MRSA, tre har testet negativt og for én har vi ikke fått svar på prøvene ennå, skriver Mattilsynet i en orientering på sine nettsider.

Det understrekes at det ikke er farlig å spise kjøtt fra MRSA-smittede griser. Forutsetningen er at kjøttet blir varmebehandlet, noe som er vanlig med svinekjøtt i Norge. Dyrene vil bli holdt isolert på gårdene til de nå full slaktevekt, men etter at det er inngått en avtale med Mattilsynet om gjennomføringen.

Etter at dyrene er slaktet vil gårdene bli sanert for å hindre videre spredning av bakterien.