Sverige herjes av eksplosjoner, drap og hevnangrep:

«Operasjon Rimfrost» skal stanse drapsbølgen som ryster Sverige

Se video.

Flere titalls drap, mange drapsforsøk og en rekke brutale voldsepisoder har fått alarmklokkene til å ringe. Nå setter svensk politi inn tung skyts for å knuse organiserte gjenger.

Norge og Sverige har mange likhetstrekk, men når det kommer til antall skyteepisoder og drap hvor kriminelle gjenger er involvert, er det en avgrunn mellom de to nabolandene.

Nå stilles det spørsmål ved tryggheten i det svenske samfunnet. Hvem blir det neste offeret? Hvor smeller det neste gang?

Hittil i år har svensk politi etterforsket minst 100 bombeangrep. I flere av angrepene har uskyldige mennesker, ofte tilfeldige forbipasserende, blitt rammet.

Den organiserte kriminaliteten er blitt en alvorlig trussel mot hele det svenske samfunnet.

Les også: Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö

Ekspert: – Det er forkastelig

Flere av eksplosjonene har vært rene hevnaksjoner mellom kriminelle grupperinger, gjerne som et ledd i rivaliseringen om det lukrative narkotikamarkedet. Men også politiet har vært målet for noen av eksplosjonene.

Den svenske byen Malmö har vært herjet av vold og kriminalitet i lang tid. Sist helg ble en 15-åring drept og en annen hardt skadd i en skyting ved en pizzarestaurant i Malmö sentrum. Mandag kveld ble en gutt under 18 år skadd i en ny skyteepisode i byen. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix
Den svenske byen Malmö har vært herjet av vold og kriminalitet i lang tid. Sist helg ble en 15-åring drept og en annen hardt skadd i en skyting ved en pizzarestaurant i Malmö sentrum. Mandag kveld ble en gutt under 18 år skadd i en ny skyteepisode i byen. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

– Det er forkastelig, og vi må bli bedre. Vi må få slutt på skytingene og eksplosjoner generelt. Og vi må oppklare sakene, så folk får følelsen av at vi lykkes og bryr oss, sier politietterforsker og ekspert på grov, organisert kriminalitet, Gunnar Appelgren, til Aftonbladet.

Rikspolitisjef Anders Thornberg har tidligere omtalt utviklingen som alvorlig, og advart mot at terskelen for bruk av sprengstoffer er blitt lavere.

Les også: Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap

«Operasjon Rimfrost»

Nå tar svensk politi grep for å stanse den oppsiktsvekkende voldseskaleringen. I en helt ny offensiv, kalt «Operasjon Rimfrost», er målet å gå knallhardt inn i det politiet mener er selve kjernen i voldsbølgen; kampen om kontroll over det svenske narkotikamarkedet.

– Det handler om cannabis. Dette markedet er en av grunnene til det vi ser av sprengninger og skytinger i Malmö, sa politimester i den voldsrammede byen Malmö, Stefan Sintéus, under en pressekonferanse etter drapet på en 15 år gammel gutt.

Flere av voldsutøverne blir omtalt som løpegutter for hardkokte kriminelle som verner om sine territorier, som ofte inkluderer salg av narkotiske stoffer. Ved å ty til brutal vold, oppnår unge gjerningsmenn anerkjennelse. Og de sprer frykt.

Vil ramme den åpne narkotikaomsetningen

Med «Operasjon Rimfrost» får svensk politi tilført ekstra midler for å kunne slå ned på den brutale volden som ryster Sverige. Operasjonen har fire hovedmål.

Rikspolitisjef Anders Thornberg. Foto: Fredrik Sandberg/tt / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolitisjef Anders Thornberg. Foto: Fredrik Sandberg/tt / TT NYHETSBYRÅN

– Det vi ønsker å oppnå er at antall skyteepisoder og eksplosjoner i gjengmiljøene skal merkbart reduseres. Det andre er at antall personer som inngår i kriminelle nettverk skal reduseres ved hjelp av tvangstiltak, sierlederen av «Operasjon Rimfrost», Stefan Hector, ifølge SVT. Dette innebærer blant annet flere pågripelser, fengslinger og domfellelser.

Les også: Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige

Innførsel av ulovlige våpen

Politiet har også en uttalt målsetting om å øke antall våpenbeslag og komponenter som benyttes ved sprengning.

Dette skal skje ved hjelp av et tettere samarbeid med Tollvesenet for å strupe innførselen av ulovlige våpen og komponenter til sprengladninger.

I tillegg skal politiet nå i mye større grad rette innsatsen mot den åpne narkotikaomsetningen, som politiet mener er noe av bakteppet for mange av skyteepisodene. Flere av ofrene er drept eller påført kritiske skader.

Kriminolog: Sverige skiller seg ut i Vest-Europa

Ifølge kriminolog Ardavan Khoshnood ved Malmö Universitet peker unge menn i alderen 15-29 år seg ut på voldsstatistikken. Han viser til at det er lett å få tilgang til våpen i Sverige, noe gjengene benytter seg av i sin krigføring og voldsutøvelse.

– Ingen andre land i Vest-Europa har så mange i den alderen som er innblandet i skuddvekslinger og skyting med dødelig utfall. Det finnes folk som har ropt seg hese i ti, tyve år om situasjonen uten at det er blitt tatt på alvor. Vi har nok vært veldig naive over lengre tid, sier Khoshnood til Aktuellt.

Les også: Svensk næringslivstopp med sjokkuttalelser: – Kan få borgerkrig-tilstander i Sverige

Politi undersøker åstedet for skytingen på Möllevångstorget i Malmö der to personer ble skutt. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Politi undersøker åstedet for skytingen på Möllevångstorget i Malmö der to personer ble skutt. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Av de til sammen 38 skytingene med dødelig utfall i Malmös gjengmiljøer de siste åtte årene, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det gir en oppklaringsprosent på 16 prosent, som er lavere enn både Stockholm og Göteborg, skriver Aftonbladet.

Les også: Politiet: Brutal nigeriansk mafia knyttes til narkosmugling i Norge

– Vi må dessverre se til krigssoner

En ekspert på gjengkriminalitet, Amir Rostami, mener omfanget og alvorlighetsgraden av gjengrelatert vold i Sverige, savner sidestykke i Europa.

– Jeg har vært i kontakt med utallige politimyndigheter både i Europa og Nord-Amerika, og ingen kjenner igjen den utviklingen vi har i Sverige. Vi må dessverre se til krigssoner, eller land med lang historie med terrorisme, for å finne noe tilsvarende, sier Rostami til Dagens Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den siste voldsepisoden hvor en 15 år gammel gutt ble drept på åpen gate i Malmö, var dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Vi har sett en helg i Malmö som er uakseptabel, med et mord som minner om ren henrettelse, sa lederen for Den nasjonale operative avdelingen (Noa), Mats Löfving, på en pressekonferanse.

Les også: Antall eksplosjoner i Sverige øker

Löfven: – Vi har en alvorlig situasjon

Statsminister Stefan Löfven maner til systematisk, langsiktig og bestemt innsats i kampen mot den organiserte kriminaliteten.

– Vi har en alvorlig situasjon. Politiet må få bedre verktøy. Vi skjerper straffer. Vi trenger mer politi på gater og torg. Vi må også gjøre mer forebyggende arbeid for å hindre at guttene velger en kriminell løpebane, sier Löfven til TT.

Leder av «Operasjon Rimfrost», Stefan Hector, ber publikum dempe sine forventninger, og ikke forvente raske løsninger. Han har likevel tro på at det svenske samfunnet vil merke en endring etter hvert som operasjonen pågår.

– Det finnes ingen enkle løsninger på et komplekst problem. Politiet påvirker fenomener i samfunnet, men vi styrer ikke disse, minner Hector om.

«Operasjon Rimfrost» skal i første omgang vare i seks måneder. Politiet i Malmö tilføres nå forsterkninger. Målet er å gjøre det svenske samfunnet tryggere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer
Siste nytt
17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer
Populært