Sverige herjes av eksplosjoner, drap og hevnangrep:

«Operasjon Rimfrost» skal stanse drapsbølgen som ryster Sverige

Se video.

Flere titalls drap, mange drapsforsøk og en rekke brutale voldsepisoder har fått alarmklokkene til å ringe. Nå setter svensk politi inn tung skyts for å knuse organiserte gjenger.

Norge og Sverige har mange likhetstrekk, men når det kommer til antall skyteepisoder og drap hvor kriminelle gjenger er involvert, er det en avgrunn mellom de to nabolandene.

Nå stilles det spørsmål ved tryggheten i det svenske samfunnet. Hvem blir det neste offeret? Hvor smeller det neste gang?

Hittil i år har svensk politi etterforsket minst 100 bombeangrep. I flere av angrepene har uskyldige mennesker, ofte tilfeldige forbipasserende, blitt rammet.

Den organiserte kriminaliteten er blitt en alvorlig trussel mot hele det svenske samfunnet.

Les også: Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö

Ekspert: – Det er forkastelig

Flere av eksplosjonene har vært rene hevnaksjoner mellom kriminelle grupperinger, gjerne som et ledd i rivaliseringen om det lukrative narkotikamarkedet. Men også politiet har vært målet for noen av eksplosjonene.

Den svenske byen Malmö har vært herjet av vold og kriminalitet i lang tid. Sist helg ble en 15-åring drept og en annen hardt skadd i en skyting ved en pizzarestaurant i Malmö sentrum. Mandag kveld ble en gutt under 18 år skadd i en ny skyteepisode i byen. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix
Den svenske byen Malmö har vært herjet av vold og kriminalitet i lang tid. Sist helg ble en 15-åring drept og en annen hardt skadd i en skyting ved en pizzarestaurant i Malmö sentrum. Mandag kveld ble en gutt under 18 år skadd i en ny skyteepisode i byen. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

– Det er forkastelig, og vi må bli bedre. Vi må få slutt på skytingene og eksplosjoner generelt. Og vi må oppklare sakene, så folk får følelsen av at vi lykkes og bryr oss, sier politietterforsker og ekspert på grov, organisert kriminalitet, Gunnar Appelgren, til Aftonbladet.

Rikspolitisjef Anders Thornberg har tidligere omtalt utviklingen som alvorlig, og advart mot at terskelen for bruk av sprengstoffer er blitt lavere.

Les også: Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap

«Operasjon Rimfrost»

Nå tar svensk politi grep for å stanse den oppsiktsvekkende voldseskaleringen. I en helt ny offensiv, kalt «Operasjon Rimfrost», er målet å gå knallhardt inn i det politiet mener er selve kjernen i voldsbølgen; kampen om kontroll over det svenske narkotikamarkedet.

– Det handler om cannabis. Dette markedet er en av grunnene til det vi ser av sprengninger og skytinger i Malmö, sa politimester i den voldsrammede byen Malmö, Stefan Sintéus, under en pressekonferanse etter drapet på en 15 år gammel gutt.

Flere av voldsutøverne blir omtalt som løpegutter for hardkokte kriminelle som verner om sine territorier, som ofte inkluderer salg av narkotiske stoffer. Ved å ty til brutal vold, oppnår unge gjerningsmenn anerkjennelse. Og de sprer frykt.

Vil ramme den åpne narkotikaomsetningen

Med «Operasjon Rimfrost» får svensk politi tilført ekstra midler for å kunne slå ned på den brutale volden som ryster Sverige. Operasjonen har fire hovedmål.

Rikspolitisjef Anders Thornberg. Foto: Fredrik Sandberg/tt / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolitisjef Anders Thornberg. Foto: Fredrik Sandberg/tt / TT NYHETSBYRÅN

– Det vi ønsker å oppnå er at antall skyteepisoder og eksplosjoner i gjengmiljøene skal merkbart reduseres. Det andre er at antall personer som inngår i kriminelle nettverk skal reduseres ved hjelp av tvangstiltak, sierlederen av «Operasjon Rimfrost», Stefan Hector, ifølge SVT. Dette innebærer blant annet flere pågripelser, fengslinger og domfellelser.

Les også: Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige

Innførsel av ulovlige våpen

Politiet har også en uttalt målsetting om å øke antall våpenbeslag og komponenter som benyttes ved sprengning.

Dette skal skje ved hjelp av et tettere samarbeid med Tollvesenet for å strupe innførselen av ulovlige våpen og komponenter til sprengladninger.

I tillegg skal politiet nå i mye større grad rette innsatsen mot den åpne narkotikaomsetningen, som politiet mener er noe av bakteppet for mange av skyteepisodene. Flere av ofrene er drept eller påført kritiske skader.

Kriminolog: Sverige skiller seg ut i Vest-Europa

Ifølge kriminolog Ardavan Khoshnood ved Malmö Universitet peker unge menn i alderen 15-29 år seg ut på voldsstatistikken. Han viser til at det er lett å få tilgang til våpen i Sverige, noe gjengene benytter seg av i sin krigføring og voldsutøvelse.

– Ingen andre land i Vest-Europa har så mange i den alderen som er innblandet i skuddvekslinger og skyting med dødelig utfall. Det finnes folk som har ropt seg hese i ti, tyve år om situasjonen uten at det er blitt tatt på alvor. Vi har nok vært veldig naive over lengre tid, sier Khoshnood til Aktuellt.

Les også: Svensk næringslivstopp med sjokkuttalelser: – Kan få borgerkrig-tilstander i Sverige

Politi undersøker åstedet for skytingen på Möllevångstorget i Malmö der to personer ble skutt. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Politi undersøker åstedet for skytingen på Möllevångstorget i Malmö der to personer ble skutt. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Av de til sammen 38 skytingene med dødelig utfall i Malmös gjengmiljøer de siste åtte årene, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det gir en oppklaringsprosent på 16 prosent, som er lavere enn både Stockholm og Göteborg, skriver Aftonbladet.

Les også: Politiet: Brutal nigeriansk mafia knyttes til narkosmugling i Norge

– Vi må dessverre se til krigssoner

En ekspert på gjengkriminalitet, Amir Rostami, mener omfanget og alvorlighetsgraden av gjengrelatert vold i Sverige, savner sidestykke i Europa.

– Jeg har vært i kontakt med utallige politimyndigheter både i Europa og Nord-Amerika, og ingen kjenner igjen den utviklingen vi har i Sverige. Vi må dessverre se til krigssoner, eller land med lang historie med terrorisme, for å finne noe tilsvarende, sier Rostami til Dagens Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den siste voldsepisoden hvor en 15 år gammel gutt ble drept på åpen gate i Malmö, var dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Vi har sett en helg i Malmö som er uakseptabel, med et mord som minner om ren henrettelse, sa lederen for Den nasjonale operative avdelingen (Noa), Mats Löfving, på en pressekonferanse.

Les også: Antall eksplosjoner i Sverige øker

Löfven: – Vi har en alvorlig situasjon

Statsminister Stefan Löfven maner til systematisk, langsiktig og bestemt innsats i kampen mot den organiserte kriminaliteten.

– Vi har en alvorlig situasjon. Politiet må få bedre verktøy. Vi skjerper straffer. Vi trenger mer politi på gater og torg. Vi må også gjøre mer forebyggende arbeid for å hindre at guttene velger en kriminell løpebane, sier Löfven til TT.

Leder av «Operasjon Rimfrost», Stefan Hector, ber publikum dempe sine forventninger, og ikke forvente raske løsninger. Han har likevel tro på at det svenske samfunnet vil merke en endring etter hvert som operasjonen pågår.

– Det finnes ingen enkle løsninger på et komplekst problem. Politiet påvirker fenomener i samfunnet, men vi styrer ikke disse, minner Hector om.

«Operasjon Rimfrost» skal i første omgang vare i seks måneder. Politiet i Malmö tilføres nå forsterkninger. Målet er å gjøre det svenske samfunnet tryggere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:02 Blir klart i dag: Én av dem kan bli «årets person» i verden12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet i Kristiansand avhøres12:40 Tenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 Ni savnet etter vulkanutbruddet på New Zealand08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er fornøyde med barnehagene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 – Noen får det gratis, andre må betale19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Romsonde nærmere sola enn noe annet fartøy har vært: Her er noen av oppdagelsene17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Hvordan kunne man tillate turister der?15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år
Siste nytt
13:02VerdenBlir klart i dag: Én av dem kan bli «årets person» i verden12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet i Kristiansand avhøres12:40NorgeTenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNi savnet etter vulkanutbruddet på New Zealand08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er fornøyde med barnehagene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstil– Noen får det gratis, andre må betale19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterRomsonde nærmere sola enn noe annet fartøy har vært: Her er noen av oppdagelsene17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenHvordan kunne man tillate turister der?15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år
Populært