Sverige herjes av eksplosjoner, drap og hevnangrep:«Operasjon Rimfrost» skal stanse drapsbølgen som ryster Sverige

Se video.

Flere titalls drap, mange drapsforsøk og en rekke brutale voldsepisoder har fått alarmklokkene til å ringe. Nå setter svensk politi inn tung skyts for å knuse organiserte gjenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge og Sverige har mange likhetstrekk, men når det kommer til antall skyteepisoder og drap hvor kriminelle gjenger er involvert, er det en avgrunn mellom de to nabolandene.

Nå stilles det spørsmål ved tryggheten i det svenske samfunnet. Hvem blir det neste offeret? Hvor smeller det neste gang?

Hittil i år har svensk politi etterforsket minst 100 bombeangrep. I flere av angrepene har uskyldige mennesker, ofte tilfeldige forbipasserende, blitt rammet.

Den organiserte kriminaliteten er blitt en alvorlig trussel mot hele det svenske samfunnet.

Les også: Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö

Ekspert: – Det er forkastelig

Flere av eksplosjonene har vært rene hevnaksjoner mellom kriminelle grupperinger, gjerne som et ledd i rivaliseringen om det lukrative narkotikamarkedet. Men også politiet har vært målet for noen av eksplosjonene.

Den svenske byen Malmö har vært herjet av vold og kriminalitet i lang tid. Sist helg ble en 15-åring drept og en annen hardt skadd i en skyting ved en pizzarestaurant i Malmö sentrum. Mandag kveld ble en gutt under 18 år skadd i en ny skyteepisode i byen. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix
Den svenske byen Malmö har vært herjet av vold og kriminalitet i lang tid. Sist helg ble en 15-åring drept og en annen hardt skadd i en skyting ved en pizzarestaurant i Malmö sentrum. Mandag kveld ble en gutt under 18 år skadd i en ny skyteepisode i byen. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

– Det er forkastelig, og vi må bli bedre. Vi må få slutt på skytingene og eksplosjoner generelt. Og vi må oppklare sakene, så folk får følelsen av at vi lykkes og bryr oss, sier politietterforsker og ekspert på grov, organisert kriminalitet, Gunnar Appelgren, til Aftonbladet.

Rikspolitisjef Anders Thornberg har tidligere omtalt utviklingen som alvorlig, og advart mot at terskelen for bruk av sprengstoffer er blitt lavere.

Les også: Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap

«Operasjon Rimfrost»

Nå tar svensk politi grep for å stanse den oppsiktsvekkende voldseskaleringen. I en helt ny offensiv, kalt «Operasjon Rimfrost», er målet å gå knallhardt inn i det politiet mener er selve kjernen i voldsbølgen; kampen om kontroll over det svenske narkotikamarkedet.

– Det handler om cannabis. Dette markedet er en av grunnene til det vi ser av sprengninger og skytinger i Malmö, sa politimester i den voldsrammede byen Malmö, Stefan Sintéus, under en pressekonferanse etter drapet på en 15 år gammel gutt.

Flere av voldsutøverne blir omtalt som løpegutter for hardkokte kriminelle som verner om sine territorier, som ofte inkluderer salg av narkotiske stoffer. Ved å ty til brutal vold, oppnår unge gjerningsmenn anerkjennelse. Og de sprer frykt.

Vil ramme den åpne narkotikaomsetningen

Med «Operasjon Rimfrost» får svensk politi tilført ekstra midler for å kunne slå ned på den brutale volden som ryster Sverige. Operasjonen har fire hovedmål.

Rikspolitisjef Anders Thornberg. Foto: Fredrik Sandberg/tt / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolitisjef Anders Thornberg. Foto: Fredrik Sandberg/tt / TT NYHETSBYRÅN

– Det vi ønsker å oppnå er at antall skyteepisoder og eksplosjoner i gjengmiljøene skal merkbart reduseres. Det andre er at antall personer som inngår i kriminelle nettverk skal reduseres ved hjelp av tvangstiltak, sierlederen av «Operasjon Rimfrost», Stefan Hector, ifølge SVT. Dette innebærer blant annet flere pågripelser, fengslinger og domfellelser.

Les også: Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige

Innførsel av ulovlige våpen

Politiet har også en uttalt målsetting om å øke antall våpenbeslag og komponenter som benyttes ved sprengning.

Dette skal skje ved hjelp av et tettere samarbeid med Tollvesenet for å strupe innførselen av ulovlige våpen og komponenter til sprengladninger.

I tillegg skal politiet nå i mye større grad rette innsatsen mot den åpne narkotikaomsetningen, som politiet mener er noe av bakteppet for mange av skyteepisodene. Flere av ofrene er drept eller påført kritiske skader.

Kriminolog: Sverige skiller seg ut i Vest-Europa

Ifølge kriminolog Ardavan Khoshnood ved Malmö Universitet peker unge menn i alderen 15-29 år seg ut på voldsstatistikken. Han viser til at det er lett å få tilgang til våpen i Sverige, noe gjengene benytter seg av i sin krigføring og voldsutøvelse.

– Ingen andre land i Vest-Europa har så mange i den alderen som er innblandet i skuddvekslinger og skyting med dødelig utfall. Det finnes folk som har ropt seg hese i ti, tyve år om situasjonen uten at det er blitt tatt på alvor. Vi har nok vært veldig naive over lengre tid, sier Khoshnood til Aktuellt.

Les også: Svensk næringslivstopp med sjokkuttalelser: – Kan få borgerkrig-tilstander i Sverige

Politi undersøker åstedet for skytingen på Möllevångstorget i Malmö der to personer ble skutt. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Politi undersøker åstedet for skytingen på Möllevångstorget i Malmö der to personer ble skutt. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Av de til sammen 38 skytingene med dødelig utfall i Malmös gjengmiljøer de siste åtte årene, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det gir en oppklaringsprosent på 16 prosent, som er lavere enn både Stockholm og Göteborg, skriver Aftonbladet.

Les også: Politiet: Brutal nigeriansk mafia knyttes til narkosmugling i Norge

– Vi må dessverre se til krigssoner

En ekspert på gjengkriminalitet, Amir Rostami, mener omfanget og alvorlighetsgraden av gjengrelatert vold i Sverige, savner sidestykke i Europa.

– Jeg har vært i kontakt med utallige politimyndigheter både i Europa og Nord-Amerika, og ingen kjenner igjen den utviklingen vi har i Sverige. Vi må dessverre se til krigssoner, eller land med lang historie med terrorisme, for å finne noe tilsvarende, sier Rostami til Dagens Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den siste voldsepisoden hvor en 15 år gammel gutt ble drept på åpen gate i Malmö, var dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Vi har sett en helg i Malmö som er uakseptabel, med et mord som minner om ren henrettelse, sa lederen for Den nasjonale operative avdelingen (Noa), Mats Löfving, på en pressekonferanse.

Les også: Antall eksplosjoner i Sverige øker

Löfven: – Vi har en alvorlig situasjon

Statsminister Stefan Löfven maner til systematisk, langsiktig og bestemt innsats i kampen mot den organiserte kriminaliteten.

– Vi har en alvorlig situasjon. Politiet må få bedre verktøy. Vi skjerper straffer. Vi trenger mer politi på gater og torg. Vi må også gjøre mer forebyggende arbeid for å hindre at guttene velger en kriminell løpebane, sier Löfven til TT.

Leder av «Operasjon Rimfrost», Stefan Hector, ber publikum dempe sine forventninger, og ikke forvente raske løsninger. Han har likevel tro på at det svenske samfunnet vil merke en endring etter hvert som operasjonen pågår.

– Det finnes ingen enkle løsninger på et komplekst problem. Politiet påvirker fenomener i samfunnet, men vi styrer ikke disse, minner Hector om.

«Operasjon Rimfrost» skal i første omgang vare i seks måneder. Politiet i Malmö tilføres nå forsterkninger. Målet er å gjøre det svenske samfunnet tryggere.