Trump vil utnytte Bidens familieproblemer

Donald Trump skal ha bedt en fremmed makt om å hjelpe til å sverte rivalen Joe Biden.
Donald Trump skal ha bedt en fremmed makt om å hjelpe til å sverte rivalen Joe Biden. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

At Donald Trump forsøker å få hjelp fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å vinne presidentvalget i USA, har den siste uken fått stor oppmerksomhet i amerikanske medier. Det er naturligvis en viktig nyhet når den amerikanske presidenten ringer til en utenlandsk statssjef og ber ham iverksette etterforskning av Joe Bidens yngste sønn, Hunter Biden, som er kjent for sitt problematiske privatliv.

Varslerens melding har økt kravet fra opposisjonens side om å innlede en prosess som kan ende med riksrett mot president Trump.
Trump er naturligvis klar over at Joe Bidens yngste sønn Hunter har hatt et problematisk privatliv, noe som ble avdekket i forbindelse med en skilsmissesak i 2017. Da offentliggjorde nyhetsbyrået AP en nyhetssak om Hunter Biden, som ifølge hans daværende hustru Kathleen Buhle Biden, hadde brukt familiens penger på «narkotika, alkohol, prostituerte, strippeklubber og gaver til kvinner han hadde seksuelle forhold til».

Hunter Biden levde lenge i skyggen av sin eldre bror Beau Biden, som var krigsveteran og justisminister i delstaten Delaware. Beau Biden døde imidlertid av hjernekreft i 2015, 46 år gammel.

Tidligere visepresident Joe Biden ser i øyeblikket ut til å kunne bli Trumps utfordrer ved presidentvalget i 2020. Meningsmålingene viser i dag at hvis det skjer, ser Biden ut til å kunne vinne med 44 prosent mot Donald Trump 37 prosent av stemmene.

Det er ingen nyhet at Trump kan få hjelp fra utenlandske agenter til å vinne presidentvalg i USA. Det skjedde også i 2016, da russiske agenter hjalp Trump til å vinne valgkampen mot Hillary Clinton. Avtroppende president Barack Obama utviste 35 russiske diplomater etter valgkampen i 2016 og forlangte at russerne skulle avhende bygninger i Washington-området hvor den russiske hjelpen til Trumps valgkamp ble organisert.

Det var en anonym varsler som i sin jobb med å avlytte telefoner til og fra Det hvite hus, som hadde avlyttet en telefonsamtale som Trump hadde med Ukrainas president Zelenskyj hvor Trump ikke bare en, men hele åtte ganger under samtalen hadde bedt Zelenskyj sette i gang etterforskning av Joe Bidens yngste sønn Hunter. Demokratene vil nå at presidenten skal tillate at utskrift av samtalen blir offentliggjort.

Dagens situasjon og Trumps samtale med Ukrainas president om å etterforske Joe Bidens sønn må også sees som en del av det storpolitiske spillet, hvor president Zelenskyj er opptatt av å befeste republikken Ukrainas tilknytning til de vestlige nasjoner og ønsker medlemskap i NATO. Samtidig er Ukraina en nær nabo av Russland og hører tradisjonelt innunder den russiske (tidligere sovjetiske) innflytelsesfære.

Les også: Biden krever utskrift av Trump-samtale

En del av dette spillet er Donald Trumps velkjente sympati for den russiske presidenten Vladimir Putin, som åpenbart misliker Ukrainas ønske om en nærmere tilknytning til de vestlige land. I 2008 søkte Ukraina om medlemskap i NATO, hvilket ble skrinlagt i 2010 da Viktor Yanukovych ble valgt til Ukrainas president. Yanukovych rømte imidlertid landet i februar 2014. Etter den russiske militære invasjon av Ukraina i oktober 2014, gjorde en midlertidig president om på dette og sa at NATO-medlemskap ville bli i et overordnet mål for Ukrainas regjering. Etter den russiske militære invasjon av Ukraina and parlamentvalget i oktober 2014, gjorde den nye regjeringen NATO-medlemskap til sin høyeste prioritet.

Ifølge Wikipedia viser de nyeste meningsmålingene fra juni 2017 at 69 prosent av ukrainerne ønsker NATO-medlemskap.

Den amerikanske president ber om hjelp fra Ukrainas president til å bli gjenvalgt som USAs president. Det viser en avsløring i amerikanske medier, og episoden er blitt varslet anonymt til den amerikanske sikkerhetstjenesten om at president Trump har forsøkt å presse et annet lands myndigheter til å sette i gang tiltak som vil øke hans muligheter til å vinne gjenvalg i november 2020. Og Trump synes å være villig til å utnytte tragiske problemer i Joe Bidens familie for å oppnå dette.

Personvernpolicy