Kalla kan bli svensk Tour-redning

Charlotte Kalla prøver iherdig å ta igjen de norske løperne i Tour de Ski.
Charlotte Kalla prøver iherdig å ta igjen de norske løperne i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De svenske langrennsherrene i Tour de Ski er et trist skue. Svenskenes håp om pallplass i sammendraget hviler helt og holdent på Charlotte Kalla.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalla er på 4.-plass sammenlagt etter de tre første etappene. Hun er hektet av med tanke på de to første plassene – all den tid det er hele 2.45,8 minutter opp til ledende Ingvild Flugstad Østberg.

Avstanden til Heidi Weng på 3.-plass er derimot ikke mer enn 31,5 sekunder. Det er mellom de to at kampen om den siste pallplassen trolig vil stå.

– Vi er med for å komme på pallen, sier Sveriges kvinnetrener Mattias Persson.

– Jeg synes at jeg har prestert helt skapelig hittil. Ikke helt tipp topp, men likevel føles det som jeg er på rett vei. Nivået mitt har variert. Jeg håper at det kan bli bedre. Sesongen er lang, sa Kalla er den 3. etappen i Lenzerheide søndag ettermiddag.

Spydspiss

Mens Kalla er Sveriges spydspiss i årets Tour, har de nest beste svenske kvinnene Ida Ingemarsdotter og Stina Nilsson plassert seg som nummer 13 og 14.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nilsson var utropt som en utfordrer både til det ene og andre før Touren startet, men i stedet er det Ingvild Flugstad Østberg som har slått igjennom og setter press på Therese Johaug i kampen om sammenlagtseieren.

Kanskje er det slik at svenskene ikke satser like mye på Tour de Ski som mot mesterskap. Kalla vant Tour de Ski i 2008, mens Marcus Hellner ble nummer to i 2012. Det er Sveriges to eneste pallplasser sammenlagt av totalt 54 muligheter siden Tour de Ski ble arrangert for første gang sesongen 2006/2007.

Det kan være en grunn til at det er slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har definitivt ikke hatt de forberedelsene inn til denne Touren som jeg har hatt inn til OL- og VM, sa Kalla søndag.

Les også: Johaug tror på kamp helt inn i Tour de Ski

Svake svensker

De svenske herreløperne har så langt vært en parentes i årets Tour. Laget ble selvsagt merkbart svekket siden Calle Halfvarsson trolig er overtrent og måtte kaste inn håndkleet, mens Marcus Hellner heller ikke stiller. Det gjør heller ikke ringrevene Daniel Richardsson og Johan Olsson som begge er ute av landslaget og satser langløp denne sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges bestemann sammenlagt etter tre etapper, er Simon Andersson på 27.-plass med 5.14,1 minutter opp til suverene Martin Johnsrud Sundby. De tre øvrige blågule menn som fortsatt er med i Touren er Emil Jönsson (39.-plass), Oscar Svensson (47) og Jens Burman (48).

Les også: Flugstad Østberg sjokkerte favoritten Therese Johaug