Mesterlig VM-løft for Norge

Stine Oftedal i duell mot den rumenske storspilleren Cristina Neagu under håndball-VM torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De norske håndballjentene herjet med Romania og fortsetter VM på en liten bølge. Det ble 26-22 torsdag.

Silje Solberg likte det hun så. Det norske forsvarsspillet var i rød sone mot Romania torsdag og ga 26-22-seier.

– Det er deilig å se at det vi snakket om fungerte så bra. Jeg synes vi startet virkelig godt i 1.-omgangen, sier Solberg til NTB.

Hun erstattet Kari Aalvik Grimsbø ved pause. De norske keeperne klarte seg bra, men hadde ikke noen storkamp.

Solberg gleder seg over løftet i spillet, men var litt irritert over at 20-12 ble til en litt spennende innspurt.

Silje Solberg under kampen mot Kasakhstan tidligere i VM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Men jeg synes at vi bør holde det litt bedre inn når vi leder med åtte mål. Vi burde ikke sluppet dem så lett til.

Trenger seier over Russland

Russland har vunnet Norges gruppe. Med seier over Spania fredag, vil de norske jentene ta andreplassen.

1/8-finalen spilles i Frederikshavn søndag. For Norges del blir det mot enten Brasil, Tyskland eller Frankrike

Men det ble unødvendig spennende mot slutten. Bunnsolid forsvar, solid keeperjobb og kontringsvilje var basisen til suksessen. Kvelden ble et skikkelig løft for mange på laget, ikke minst Veronica Kristiansen som herjet både i forsvar og angrep.

Russland er gruppevinner uansett resultat mot Romania fredag. For Norge og Spania handler det om å sikre andreplassen når de møtes.

Stengt

Det åpnet aldeles strålende for Norge. Ren mesterklasse i forsvar og på keeperplass (Kari Aalvik Grimsbø, byttet ut i pausen) gjorde at det så ut til å ende med utklassing ved pause.

Det var en god del bra i angrep også, og Stine Bredal Oftedals uredde gjennombrudd var viktige – også etter pause.

Men 10-5 ble til 13-10 og spenning etter 30 minutter.

Like etter pause gikk toget fra rumenerne. Med norsk 20-12 etter 43 minutter, var løpet kjørt.

Stoppet

Romanias storstjerne Cristina Neagu ble i viktige faser nøytralisert ut av kampen, og hun svarte med å være pottesur i perioder.

Likevel hamret hun inn en rekke mål med skudd målt til over 100 kilometer i timen.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson debuterte i jobben med VM-bronse i 2009 (Kina). Så kom fulltrefferen to år etter i Brasil.

Norge startet mesterskapet med tap for Tyskland, men stigningen endte i utklassing av Frankrike i finalen.

For to år siden gjorde Norge sin dårligste innsats på mange, mange sesonger: 5.-plass i Serbia.

Styrer selv?

Norge møter enten Brasil, Frankrike, Sør-Korea eller Tyskland i åttedelsfinalen. Den spilles i Frederikshavn søndag.

I C-gruppen går en helt avgjørende kamp fredag kveld mellom Brasil og Frankrike (kl. 18.15). Den bestemmer hvem som vinner puljen av disse to og plassene bak.

Det vil si at Norge før sin egen kamp (20.30), vet rangeringen av lagene som venter i cupspillets første runde.

Dermed – hvis ønskelig, men lite trolig – kan laget til en viss grad styre seg inn mot ønsket motstander.

En rekke norske fans kom seg ikke til hallen. Uvær på sjøen førte til flere innstilte båtavganger fra Larvik og Kristiansand