Slik unngår du magetrøbbel i utlandet

Hvert år opplever tusenvis av nordmenn å få ferien sin ødelagt av magetrøbbel.
Hvert år opplever tusenvis av nordmenn å få ferien sin ødelagt av magetrøbbel. Foto: Fremtind
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magesyke er den hyppigste årsaken til at man blir syk på reise. – Bruk sansene dine og pass på håndvasken, sier skadeforebygger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

REISE: 42 prosent av de som skal til utlandet i sommer oppgir at de frykter å bli syke og innlagt på sykehus når de skal ut og reise. Det viser en undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Mine viktigste råd er å være nøye med håndvasken før du spiser, drikk flaskevann og bruk sansene dine. Kjenner du at noe er galt med maten, bør du spytte den ut med en gang, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind i en pressemelding.

Hvert år opplever tusenvis av nordmenn å få ferien sin ødelagt av magetrøbbel, eller feriemage som mange kaller det. I sommermånedene i 2018 og 2019 registrerte Fremtind rundt 10 000 saker med reisesyke, til en samlet erstatningssum på 85 millioner kroner.

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind oppfordrer reisende nordmenn til å være nøye med håndvasken i sommer. Foto: Fremtind
Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind oppfordrer reisende nordmenn til å være nøye med håndvasken i sommer. Foto: Fremtind

Styr unna matboder på gata

1,6 millioner nordmenn oppgir i undersøkelsen at de skal til utlandet i sommerferien. For de som ikke blir rammet av pilotstreiken i SAS , er det første ferietur siden før pandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen forhåndsregler er lure å ta. Styr unna mobile matboder, der kan maten ha ligget lenge i solen. Husk også at bakteriefloraen gjerne er annerledes i sydligere strøk, så ta med et reiseapotek med blant annet Imodium, råder Hofstad-Nielsen.

Skulle du likevel være uheldig i sommerferien og du får behov for behandling, er det viktig at du vet hvem du skal kontakte for å få hjelp.

– Da bør du ta kontakt med forsikringsselskapet ditt eller alarmsentralen. De vet nemlig hvilke sykehus og leger som er gode og trygge, avslutter skadeforebyggeren.

Skadeforebyggerens råd for å unngå magetrøbbel:

  • Vær nøye med håndhygienen. Om du ikke har tilgang til vann og såpe kan du bruke hånddesinfeksjonsmiddel.
  • Drikk flaskevann – pass på at flasken er forseglet
  • Styr unna mobile matboder – der kan maten ha ligget i solen i timevis
  • Se etter smilefjes på restauranten du har tenkt å spise. Gjerne om den også er hyppig besøkt. Det kan bety god sirkulasjon på råvarene på kjøkkenet.
  • Det kan være lurt å være ekstra forsiktig med meieriprodukter, salat og grønnsaker. Om mulig, bør du skrelle grønnsaker selv.
  • Drikk vann før du blir tørst. Det er viktig å holde seg godt hydrert.