Vask hendene etter at du har passert sikkerhetssjekken

Illustrasjonsfoto: istock/monkeybusinessimages
Illustrasjonsfoto: istock/monkeybusinessimages
Artikkelen fortsetter under annonsen

De mest virusinfiserte flatene på en flyplass skjuler seg hverken på toalettet, i informasjonsskranken eller i restauranten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved University of Nottingham i England har gjennomført en studie som viser hvor den største ansamlingen av virus og bakterier befinner seg på en flyplass. Og overraskende nok for mange er det plastkassene du legger jakke, veske og verdisaker i før du går gjennom sikkerhetssjekken som er de største synderne.

Det vanligste viruset som ble oppdaget i forbindelse med studien, var rhinoviruset som ifølge Lommelegen har skylden for omtrent halvparten av alle forkjølelser.

Enkelte sveip kunne også påvise influensavirus type A. Ifølge Nettdoktor gir dette viruset som regel de kraftigste symptomene. Det beskrives som den hyppigste av totalt tre typer, og hvert andre eller tredje år gir den seg til kjenne gjennom epidemier. Svineinfluensa-viruset er av type A.

Studien, som er publisert via BMC Infectious Disease, ble gjennomført på Finlands hovedflyplass Helsinki-Vantaa vinteren 2016. Samlet sett fant forskere virus på ti prosent av overflatene som ble testet. De høyeste konsentrasjonene ble funnet på plastboksene som benyttes til å oppbevare klær, vesker og bærbare datamaskiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble også oppdaget virus på betalingsterminaler i butikkene, på trappegelendre, på disken i passkontrollen, i lekeområder for barn og i luften.

– Denne studien underbygger behovet å bedre den offentlige bevisstheten om hvordan virusinfeksjoner sprer seg, skriver en av forskerne bak studien, Jonathan Van Tamion.

Han mener folk kan bidra til å minimere smittefaren gjennom hygienisk håndvask og ved å hoste inn i et lommetørkle, tøystykke eller ermet – særlig når vi befinner oss på offentlige steder.

– Disse enkle forholdsreglene kan bidra til å forhindre pandemier og er spesielt viktig på overfylte områder, som for eksempel flyplasser der et stort antall mennesker reiser til og fra mange forskjellige deler av verden, fortsetter han.

Video: Tapetkniver og sakser er blant gjenstander folk får beslaglagt i sikkerhetskontrollen på Gardermoen:

Les også: Strengere alkoholregler for flyplassansatte