De flyreddes mareritt: Her er ti av verdens skumleste flyplasser

Se hele listen over de ti skumleste flyplassene i verden i videoen over.

Disse rullebanene krever det ytterste av pilotene mens passasjerene kan bli sittende med hjertet i halsen.

Et kjent slagord i flykretser er; «En kilometer vei tar deg en kilometer, mens en kilometer rullebane kan ta deg hvor du vil». Men ikke alle rullebaner er like. Nettstedet Business Insider har rangert ti av de skumleste rullebanene i verden, og her er det noen gjengangere.

Prinsesse Juliana internasjonale lufthavn

Flyplassen ved stranda på den karibiske øya St.Maarten har blitt et ikon i utallige reisebilder når flyene kommer inn for landing like over badestranden.

Senest i 2017 ble stranda midlertidig stengt etter at en 57 år gammel turist døde etter å ha blitt truffet av jetstrømmene fra et fly. Den ikoniske innflyingen gir flyplassen en tredjeplass på kåringen.

Les også: Skytrax: Dette er verdens beste flyplass - igjen

Juancho E. Yrausquin flyplass

Er også å finne i Karibia. Flyplassen på øya Saba har den korteste rullebanen som brukes til kommersielle flyvinger med en rullebanelengde på kun 400 meter.

Rullebanen ender i en klippevegg ut i havet på begge sider. På grunn av den korte rullebanen, har jetfly ikke lov til å lande der. Flyplassen havner likevel rett utenfor «pallen» med en fjerdeplass.

Se hele topp ti-listen i videoen øverst.

Verdens skumleste i Himalaya

Vi har tidligere omtalt fjellandsbyen Lukla i Nepal, som er et yndet startpunkt for fjellklatrere som skal opp til Mount Everest. For å komme seg til landsbyen på 2.800 meter høyde, så er raskeste vei via flyplassen Tenzing-Hillary lufthavn.

Der har den skrekkinngytende rullebanen en helling på 12 grader og ender i et over 700 meter dypt stup. Det har vært flere stygge dødsulykker på flyplassen og den er også i denne kåringen den ubestridte «vinneren» av verdens farligste og skumleste flyplass.

Les mer om flyplassen her.

Her er halsbrekkende landinger hverdagskost

Personvernpolicy