Meny

Australias berømte stein stenges

Folk er fortsatt velkommen på besøk til Ayers Rock, men de får ikke lov til å bestige den. Se video over.
Det blir ulovlig å forsøke å bestige verdens største stein, Uluru - også kjent som Ayers Rock.

Den rustrøde kjempesteinen midt i Australias sentrale Outback er et av landets mest kjente og største turistmål. Årlig besøker flere hundre tusen mennesker den berømte steinformasjonen noen timers kjøring utenfor byen Alice Springs. Flere av dem forsøker også å bestige den 348 meter høye klippen, til tross for skilter som oppfordrer folk om å la være.

Ifølge australske aborigineres mytologi er Uluru stedet der verden startet. De har derfor kjempet lenge for å få helligdommen stengt for turister som ønsker å bruke steinen til å klatre på. 14 prosent av de besøkende har valgt å la være å høre på dem. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Uluru, også kjent som Ayers Rock, er nemlig regnet for å være et hellig sted for Australias aboriginere. Ifølge deres mytologi er dette stedet der verden startet. De har derfor kjempet lenge for å få helligdommen stengt for turister som ønsker å bruke steinen til å klatre på.

Les også: Droner skal forhindre haiangrep

Har bestemt forbud

Nå har australske myndigheter besluttet seg for å følge aboriginernes ønske. Fra og med oktober 2019 vil det bli ulovlig å bestige Uluru, skriver BBC.

– Det er et svært betydningsfullt sted og skal ikke oppfattes som en lekeplass eller fornøyelsespark som Disneyland, uttaler Sammy Wilson, aboriginer og leder for parken Uluru-Kata Tjutu National Park hvor Uluru ligger, til BBC.

– Dersom jeg reiser til et annet land med hellige steder, så klatrer ikke jeg heller opp på det. Jeg respekterer det, fortsetter han.

Les også: Her regjererer hagenissene

Farlig å bestige

Sammy Wilson mener turister ikke skal være lei seg for at helligdommen nå stenges for klatring. Han oppfordrer heller folk til å feire det kommende forbudet.

Ifølge tall fra Uluru-Kata Tjutu National Park besøker over 250.000 mennesker Uluru årlig. Tallet for hvor mange som bestiger steinen har sunket ned til rundt 16 prosent (i perioden 2011-2016). Siden 1950 har omlag 35 mennesker mistet livet på vei opp eller ned fra toppen.

Reise
Populært