Ny reisetrend blir stadig mer populær: Bleisure

Når forretningsreiser legges til Bangkok, legges det ofte til noen dager ferie. Foto: Colourbox.com
Når forretningsreiser legges til Bangkok, legges det ofte til noen dager ferie. Foto: Colourbox.com

Å kombinere jobb- og fritidsreiser var nærmest utenkelig for forrige generasjon. Nå er det nærmest forventet.

Bleisure er et nyord som rett og slett betyr blanding av business og pleasure. I praksis betyr det at du er på jobbreise og legger på noen ekstra dager hvor du kan hygge deg i eget eller andres selskap.

Skal du på et møte i Paris, legg det mot slutten av uken og bruk for eksempel helgen på champagne og shopping på Champs-Élysées.

Dette er enklere å få til enn tidligere. Mange har en mobiltelefon og en datamaskin, og kan i prinsippet gjøre store deler av jobben hvor som helst i verden, bare det er dekning.

Bleisure er et fenomen som vokser, hvor man både sparer tid og penger. Spesielt for amerikanere er dette en fiffig måte å se verden på.

I snitt har en amerikaner bare åtte feriedager det første året han jobber. Og når arbeidsgiver likevel betaler flybilletten, betaler den ansatte kun for en ekstra hotellovernatting eller to.

– Skillet viskes ut

Booking.com gjennomførte i fjor en bleisure-undersøkelse, og 49 prosent av de forretningsreisende oppga at de hadde utvidet jobbturen for også å nyte destinasjonen, og blant gründere kombinerer 81 prosent jobb- og privatreiser. Mange flyr også inn sine familiemedlemmer for den utvidede jobbreisen. Enkelte arbeidsgivere betaler også sine ansatte for ekstra bleisure-dager, og det er blitt et forhandlingsgode for folk som reiser mye i jobb. Enkelte arbeidstakere var også villig til å få lavere betalt dersom de kunne få flere reisedager og bleisure-tid. Hele 30 prosent oppga dette.

– Skillet mellom jobb og ferie viskes stadig mer ut, sier Direktør Account Management Carl Moltzau i forretningsreisebyrået Egencia, ett av datterselskapene til Expedia. Andre kjente døtre er Hotels.com og Trivago.

Les også: I disse byene er det billigere med hotell enn Airbnb

Kommet for å bli

– Det er grunn til å tro at bleisure er kommet for å bli, fordi de yngre generasjonene liker det, fortsetter han, og viser til en undersøkelse selskapet har gjennomført som viser at det er 62 prosent høyere sannsynlighet for at den yngre garde legger noen ekstra feriedager til forretningsreisen sammenlignet med eldre generasjoner.

– Når ansatte kombinerer forretningsreiser med fritid, påvirker ikke dette bare hvilken type hoteller og flyreiser de ser etter, det stiller også nye krav til hva slags reiseforsikring selskapet benytter seg av.

(Saken fortsetter under)

Jobb ferdig først, og spar ferien til slutt. Foto: Colourbox.com
Jobb ferdig først, og spar ferien til slutt. Foto: Colourbox.com

– Hva er trendene nå?

– Det skal være enkelt. Møtested og bosted er ofte i nærheten av hverandre. Men vi ser at de tradisjonelle bomaskinene ikke er så populære lenger. De yngre velger gjerne Airbnb, mens de eldre velger små, familiedrevne hoteller. Autentiske opplevelser står i fokus, også på forretningsreisen.

– Hvis noe skjer på den utvidede jobbreisen, hvem har ansvaret?

– Vi har flere firmaer på kundelisten som tar ansvar når de ansatte er på forretningsreise, men ikke på ferie. Vårt råd er at bedriftene bør ta ansvar hele veien, i hvert fall hvis de bor samme sted. Bosted er vårt viktigste verktøy når det gjelder å lokalisere folk på tur. Da har vi full kontroll.

Les også: De mest verdifulle passene i 2018

En mulighet for å gjøre flere ting samtidig

Moltzau forteller at de ikke har noen bedrifter på kundelisten som forbyr den reisende å forlenge forretningsreisen med et par dager.

– Hvis man kombinerer, hvilke destinasjoner er mest populære?

– I Norge er det Bergen, Stavanger og Tromsø som peker seg ut, og i utlandet er det Bangkok, Singapore, Hong Kong og Tokyo som troner på toppen.

Kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed hos konkurrenten Berg Hansen, ser også at bleisure er en økende trend.

På norske forretningsreiser, seiler Bergen opp som en hyggelig by å kombinere business og pleasure. Foto: Colourbox.com
På norske forretningsreiser, seiler Bergen opp som en hyggelig by å kombinere business og pleasure. Foto: Colourbox.com

– I det tidspresset vi lever i, ser mange en mulighet for å gjøre flere ting samtidig. En jobbreise kan bli et kort avbrekk i hverdagen med en ekstra dag, gjerne med ektefelle, kjæreste eller barn. Sett i et bærekraftperspektiv, er dette en trend vi heier på! Hvis vi klarer å fly mindre og kombinere jobb og privat, vil dette bidra positivt til miljøet.

– Hvem er mest ivrige på å kombinere ferie og jobb?

– De som ikke reiser så mye, ser oftere på muligheten for å kombinere. De som reiser mye i jobben, er ikke alltid like åpne for å tenke privat. De er mer opptatt av å komme seg hjem og være hjemme så mye de kan. Det er forståelig når de har mer enn 200 reisedøgn i året.

– Synes arbeidsgivere det er greit at de ansatte hiver seg på bleisure-trenden?

– De fleste arbeidsgivere synes dette er ok, men for å være på den sikre siden, anbefaler vi alltid å sjekke. Det kan hende flybillettene på returen blir kraftig fordyret dersom hjemreisen er en søndag. Men vi ser også at mange arbeidsgivere er opptatt av at ansatte skal nyte ferie, og flere legger opp til at de ansatte kan benytte jobbavtaler også på privatreiser, som for eksempel reduserte priser på hotell, sier Maltun Koefoed.

Bleisure-tips

  • Det er ikke bare fordeler med bleisure. Arbeidsnarkomane får bare flere dager å jobbe. Det krever selvkontroll, og også at du klarer å slappe av, selv om du er på en slags jobbreise.
  • Sørg for å sette av to ekstra dager. Da får du både tid til å oppdage, men kanskje også tid til å tilpasse deg ny tidssone.
  • Ikke vent med å jobbe til de siste dagene. Jobb ferdig først, ferier etterpå.
  • Inviter med deg noen. Det er synd å se forholdet hjemme ryke fordi du alltid er på jobbreise. Da skaper dere også minner sammen.
  • Ikke gjennomfør reisen på sparket. Planlegg godt, ikke bare tråkk i turistfeller, men sørg også for å leve det lokale livet, bli med på vinsmaking etc. slik at du har bedre historier å komme hjem med.
  • Reis på bleisure-turer oftere. De som jobber på toppen har ofte vansker med å koble helt ut og ta en lang ferie. Ta noen dager her og der, det vil gjøre underverker og forebygge utbrenthet.

Kilde: JetLux Hotels

Les også:

Reisemålene der du garantert får se dyr

Alternativ ferie for katteelskere

Hevder Jesus ble begravet i Japan

– Oppførte seg som sjenert kattunge

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 13. januar

Personvernpolicy