Meny

Fargerike Ballstad: Ingen ville at naustene skulle skifte farge

Under samarbeidet med Fargerike fikk malingsleverandøren fargelegge treverk fra 1850. Foto: Fargerike
Under samarbeidet med Fargerike fikk malingsleverandøren fargelegge treverk fra 1850. Foto: Fargerike

På Ballstad i Lofoten går farger, kystkultur og tradisjonsmat hånd i hånd. Her finner du fargerike rorbuer, selveste lofotkjærringa bak grytene, hval på menyen og tørrfisk hengende fra hjeller.

LOFOTEN (ABC Nyheter): 29. januar 1888 åpnet Fiskarheimen på Ballstad i Lofoten. I dag er ikke lenger huset et fiskerhjem, men Fiskarheimen Havly er tradisjonsmaten tro og besøkes fortsatt av fiskere. Restauranten på Vestvågøy, er en del av Kræmmervika Rorbuer og drives av Yngvar Aagaard og kona Torgunn Rist.

– Jeg flyttet fra Tromsø på grunn av kona, mens også fordi vi liker naturen her, sier han.

I området rundt restauranten, driver innehaverne vandrerhjem i de 25 fargerike rorbuene og i et fiskerhus.

Lofotlammet

På Fiskarheimen Havly er restaurantkonseptet ærlig og lokal mat. Aagaard serverer lammelår kuttet i tykke skiver, som bokstaveligtalt smelter i munnen.

I Ballstad gresser lammene høyt i siden til de vakre, spisse fjellene.

– Lofotlammet er kjøtt fra sau som er ute dobbelt så lenge som andre dyr. De går oppe i fjellsida. Lammeslakten er i mai. Her har det vært husdyrhold i flere tusen år f. Kr, forteller han.

Bestyreren røper hemmeligheten bak den gode maten.

– Kjøttet har ligger i salt cirka en uke før saltet ble skylt av. I går gav vi det et oppkok, og i dag tok vi det tilbake til kokepunkt igjen. Det må til å få det til å smelte i munnen, forklarer han.

Man kan kjøpe saltet kjøtt av lam, men det er av småkjøtt.

– Vi bruker lammelår, det er litt finere kjøtt. Spør en slakter om å skjære opp kjøttet for deg i tykke skiver. Snitt opp lammelåret, og dekk det med salt. La det ligge i kjøleskapet i fem dager i en kasserolle med vann. Løft så kjøttet ut, skyll det, før det bringes til kokepunktet. Det er som med fårikål, lammet er best dagen derpå. Saltkjøtt kan du spise et par ganger i måneden. Lager du lapskaus, er dette kjøttet perfekt, forteller han.

Les også: Farlig turistperle i Lofoten stenges av kommunen

Saken fortsetter under bildet

– Det var linoleum og panel overalt. Da vi tok av plasten, var det malt under. Vi har tilbakeført interiøret slik det var før, forteller Yngvar Aagaard. Foto: Fargerike
– Det var linoleum og panel overalt. Da vi tok av plasten, var det malt under. Vi har tilbakeført interiøret slik det var før, forteller Yngvar Aagaard. Foto: Fargerike

Hedrer kystkulturen

Restauranten til han og kona henter fisk i nabohuset. Ballstad er et levende fiskevær.

– Møllers tran kommer fra Ballstad, opplyser han.

Ekteparet vil hedre kystkulturen gjennom livsverket de overtok etter Torgunn Rist sin far. Tippoldefaren til Rist skrev bok om kystens historie.

– Det er mye folk som har druknet her oppe. Vi er engasjerte i historie og bygg, og har brukt altfor mye penger på å restaurere rorbuer, forteller Aagaard.

Svigerfar Rudolf Rist var gründer av restauranten Havets Helter sammen med lofotkokken Mareno Storeide. På 90-tallet løftet de rorbuferie-konseptet opp til et høyere plan.

Arven etter Storeide og Rist lever videre. Under lofotfisket kommer fremmedfiskere hit. Da går det i kjøtt.

– Fiskerne blir lei av fisk innimellom. De kommer hvis det ikke er dårlig vær. Det går i Fjordland i båten, så hver søndag er de trofast her for å få skikkelig mat. Ellers kommer folk fra Stamsund og Svolvær i tillegg til en del turister, samt statlig besøk av Forsvaret. Lokalet er åpent hele året, vi har ikke stengt en dag, proklamerer han.

Havets Helter tilhørte Kræmmervika Havn som innehaverne mistet i en konkurs. Rorbuene beholdt de under navnet Kræmmervika Rorbuer, dermed kunne engasjementet for kystkulturen fortsette. Da Den Indre Sjømannsmisjonen la nabolokalene Fiskarheimen Havly ut for salg fikk de for få år siden gjenåpnet restaurant.

– Mareno Storeide var kokk på Havets Helter i et par tiår. Han gikk bort for noen år siden. Han var pioner innen tradisjonsmat og gav ut kokeboken «En smak av Lofoten». Egentlig var det utenkelig å gå ut og spise fisk, siden fisk i prinsippet er gratis. Men både fisk, lam og annen tradisjonsmat var han med å trekke frem i lyset, forteller han.

Medregnet i rorbuene jobber det 15 nasjonaliteter i Kræmmervika Rorbuer.

– Her er alle litt stuepike og kokk, smiler Aagaard.

Les også: Lofoten har et av verdens flotteste toaletter

Fargerike har vært på besøkt og svingt malerverktøyet. Foto: Guri Haram
Fargerike har vært på besøkt og svingt malerverktøyet. Foto: Guri Haram

Fargerike rorbuer

Rosa, oransje og turkise rorbuer er kanskje uventet sett i tradisjonell sammenheng. Men her har malingsprodusenten Fargerike vært på besøk og svingt malerverktøyet.

Randi Einebærholm, også kjent som Lofotkjærringa. Foto: Guri Haram
Randi Einebærholm, også kjent som Lofotkjærringa. Foto: Guri Haram

– Fargene er inspirert av nordlysets farger, forteller han.

Å bryte med en 200 år gammel tradisjon, blir det fort bråk av. For så lenge har rorbuene vært røde her oppe.

– Det var noen som var litt uenige, smiler Aagaard forsiktig.

Også innendørs minner fargene mer om regnbuens enn til de tradisjonsrike norske rorbuene. Både tak, vegger og gulv har fått fornyelse. Til sammen er det åtte forskjellige farger. Til TV2 reagerte en innbygger slik:

«Det er en tradisjon at rorbuer skal være rød eller okergul, sånn er det bare. At jeg er trangsynt bryr jeg meg katta om jeg er. Det er min mening, og slik skal det være.»

Men Aagaard er ikke redd for nye tanker. For et par år siden innkvarterte eierne for eksempel over 60 flyktninger i rorbuene. Bespisning fant som alltid sted på Fiskarheimen Ballstad. Det er likevel ikke første gang området har huset flyktninger.

– Da Finnmark brant kom mange av Finnmarks-flyktningene hit. Tyskland okkuperte selve Fiskarheimen, men i bodene bodde det flyktninger, forteller Aagaard.

Les også: – Hurtigruta har satt verdensrekord

Vestfjordokse

Det er ikke lenge siden de hentet inn fisken. Fisk på hjeller gir Lofoten sitt karakteristiske landskap. Den vanligste tiden å henge tørrfisk på hjeller er fra januar til tre uker ut i april. Fisken tas senest inn 15. juni.

– Vi har mer fisk som tas opp en vi klarer å spise i Norge. Det gis tilbake til landene som kommer med olivenolje og oppskrifter i retur, blant annet som bacalao. En eksport gir import tilbake, sier Yngvar Aagaard. Foto: Guri Haram
– Vi har mer fisk som tas opp en vi klarer å spise i Norge. Det gis tilbake til landene som kommer med olivenolje og oppskrifter i retur, blant annet som bacalao. En eksport gir import tilbake, sier Yngvar Aagaard. Foto: Guri Haram

– Fisken henger så høyt for at bjørnen ikke skal nå opp. Måkene greier ikke å gripe tak i de med svømmeføttene. Hodene som henger igjen, går til Nigeria, de kvernes til mel som de har i suppen. Mens en viss klippfiskproduksjon går til Portugal, opplyser Aagaard.

Guano heter dette melet. Produksjonen av torskehoder som ble tørket og knust til mel begynte i siste del av forrige århundre.

– Hjell er det første du ordner på husveggen, legger Lofotkjærringa til.

Lofotkjærringa Randi Einebærholm har også styrt kjøkkenet her. Hun driver foretaket Lofotkjærringa og selger alt av ferdigprodukter innen tradisjonsrik husmannskost på diverse matmesser.

Hun er en kløpper på tradisjonsrik mat. På menyen har Fiskarheimen også mye hvalkjøtt, eller «kvalkjøtt» som det heter her oppe. Og da gjerne som delikatessen, kvalcarpaccio.

– Kvalburger serverer vi og, «kvalkaker». Vi bruker mye kvalkjøtt, eller Vestfjordokse som vi kaller det. Vi kan spise det rått. Vi velger de som ikke har gytt, for det er feite og fine matfisker, forteller han.

De bruker også «Surf and turf», et uttrykk for en hovedrett som kombinerer sjømat og rødt kjøtt.

– Da er det kvalkjøtt og utvanna tørrfisk i suppe, forteller han og fortsetter: Før hadde man ikke kjøleskap, og hengte kvalkjøtt og annet på et stort stativ. Kval hang man for det meste i kaldloftet, mens felles for mye av råvarer fra kysten er en kombinasjon av salting og tørking, sier han.

Ballstad er et levende fiskevær omgitt av et storslått landskap.
Ballstad er et levende fiskevær omgitt av et storslått landskap.
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:23 Melding om personer i sjøen i Bergen06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42 Mann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran
Siste nytt
06:23NorgeMelding om personer i sjøen i Bergen06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42NorgeMann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran
Populært