Meny

Berømte murer: Fra forsvarsverk til turistmagneter

Se video av de flotte, berømte murene.

En gang i tiden ble disse murene bygget for å beskytte land og folk, samtidig som de skulle holde uønskede folkeslag utenfor. I dag invaderes de av turister.

Det var lenge spekulert i om Donald Trumps løfte om å bygge mur mot Mexico var realiserbart eller kun billig valgflesk. Men 25. januar satte Trump sin presidentsignatur på ordren som gir grønt lys til byggingen av det som er i ferd med å bli en av verdens mest kjente murer.

Det massive byggverket skal ifølge Trump gi sikkerhet og stabilitet for amerikanerne ved å sikre og stenge grensen mot Mexico. Dette er en tankegang som ligger til grunn for noen av de mest kjente murene i verdenshistorien. Ikke alle klarte å oppfylle den oppgaven de var tiltenkt.

(Saken fortsetter under)

I motsetning til populære myter er ikke muren synlig fra månen. Enkelte har imidlertid hevdet at den under ideelle forhold er synlig fra lav bane rundt jorden (100-150 km) eller til og med fra verdensrommet, men dette er svært omstridt. Foto: Colourbox
I motsetning til populære myter er ikke muren synlig fra månen. Enkelte har imidlertid hevdet at den under ideelle forhold er synlig fra lav bane rundt jorden (100-150 km) eller til og med fra verdensrommet, men dette er svært omstridt. Foto: Colourbox

Den kinesiske mur (Kina)

Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming-dynastiet, fra slutten av 1300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Oppgaven var å beskytte landet mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer.

I dag er muren blitt en av verdens mest besøkte turistattraksjoner, hvilket har satt sitt ettertrykkelige preg i form av slitasjeskader. Deler av muren står i fare for å smuldre opp grunnet dårlig vedlikehold, og ifølge en undersøkelse fra 2014 er det i dag kun 8,2 prosent av muren som er i god stand.

(Saken fortsetter under)

Berlinmuren falt om natten mellom torsdag 9. november og fredag 10. november 1989. Foto: AP Photo/Fritz Reiss
Berlinmuren falt om natten mellom torsdag 9. november og fredag 10. november 1989. Foto: AP Photo/Fritz Reiss

Berlinmuren (Tyskland)

Intet annet symboliserte den kalde krigens deling av Europa som «skammens mur», reist av myndighetene i Øst-Tyskland fra 13. august 1961. Muren gikk tvers gjennom Berlin mellom det daværende Øst-Berlin og Vest-Berlin, og skulle først og fremst hindre innbyggerne i øst å flykte til Vesten.

9. november 1989 falt omsider muren og i dag er det få spor igjen etter den. Det er imidlertid markert på bakken hvor den gikk, og ved den tidligere grenseovergangen Checkpoint Charlie ligger det et eget murmuseum.

(Saken fortsetter under)

En turistguide utkledd som romersk soldat på det som er igjen av et fort på Hadrians mur, nær Bardon Mill i Northumberland, England. Foto: AP Photo/Scott Heppell
En turistguide utkledd som romersk soldat på det som er igjen av et fort på Hadrians mur, nær Bardon Mill i Northumberland, England. Foto: AP Photo/Scott Heppell

Hadrians mur (England)

Som navnet antyder, var det den romerske keiser Hadrian som beordret konstruksjonen av det som er en befestet voll bygget opp av torv og stein. Muren strekker seg fra kyst til kyst mellom Wallsend og Solway Firth, og hovedformålet var å holde det skotske folkeslaget pikterne fra å plyndre på romersk side.

Andre mener muren, som var den sterkest befestede grensen i imperiet, skulle forhindre immigrasjon og smugling. Store deler av muren står fremdeles og i 1987 gjorde UNESCO den til et verdensarvsted.

Les også: Verden bygger stadig flere murer

(Saken fortsetter under)

Den antoninske mur var en romersk forsvarsmur av stein og jord som gikk tvers over det som i dag er det skotske lavlandet. Foto: G Allais/Flickr
Den antoninske mur var en romersk forsvarsmur av stein og jord som gikk tvers over det som i dag er det skotske lavlandet. Foto: G Allais/Flickr

Den antoninske mur (Skottland)

Hadrians mur er ikke den eneste muren romerne etterlot seg på de britiske øyer, og nok en gang har den navn etter den romerske keiseren som beordret byggingen; Antoninus Pius.

Den antoninske mur skulle erstatte Hadrians mur som lå lenger syd, men etter to over ble de militære kostnadene såpass høye at styrkene ble trukket tilbake til Hadrians mur. Det er ikke så mye som står igjen av den, men du kan besøke ulike seksjoner ved Bearsden, Kirkintilloch, Twechar, Croy, Falkirk og Polmont.

(Saken fortsetter under)

Turister ankommer stedet hovedsakelig fra Istanbul med buss eller ferje via Çanakkale. Foto: Jorge Láscar
Turister ankommer stedet hovedsakelig fra Istanbul med buss eller ferje via Çanakkale. Foto: Jorge Láscar

Trojas mur (Tyrkia)

Troja var lenge betraktet som et fiktivt sted i Homers «Iliaden», men mellom 1870 og 1938 gravde arkeologene ut det som skulle vise seg å være en av de mest kjente byene i gresk mytologi.

Senere utgravninger avslørte at flere byer er blitt bygget over hverandre, og den syvende utgaven er i dag ansett for å være det homeriske Troja. I kommer turister i jevne strømmer for å oppleve det som er igjen av bymurene som skal ha sluppet den trojanske hest på innsiden, med fatale konsekvenser.

(Saken fortsetter under)

Amerikanske soldtater går langs en gjenoppbygget del av Babylons mur. Foto: Wikimedia
Amerikanske soldtater går langs en gjenoppbygget del av Babylons mur. Foto: Wikimedia

Babylons mur (Irak)

En av historiens mest kjente byer ligger i utkanten av Iraks hovedstad Bagdad. I tidligere tider var Babylon Midtøstens viktigste by, omgitt av en mur som ble sagt var ugjennomtrengelig. Muren beskyttet blant annet De hengende hager som står på listen over oldtidens syv underverker.

Murene har vært gjenstand for herjinger, sviktende tilsyn og plyndring, men restaureringen ble påbegynt under Saddam Husseins tid. Amerikanske militære er blitt kritisert for å ha påført betydelig skade på ruinene av Babylon, deriblant Istarporten som er en av de mest kjente monumenter fra oldtiden.

En kopi av Istarporten kan oppleves i all sin fordums pryd på Pergamon Museum i Berlin.

Les også: Restaureringstabbe på Den kinesiske mur

(Saken fortsetter under)

Tempelplassen overfor muren er det stedet der tempelet sto fra Salomos tid. Foto: AFP Photo
Tempelplassen overfor muren er det stedet der tempelet sto fra Salomos tid. Foto: AFP Photo

Klagemuren (Israel)

Klagemuren, eller Vestmuren som den også kalles, er det eneste som står igjen etter det jødiske Tempelet i Jerusalem som ble ødelagt av romerne i år 70. I dag regnes muren som jødedommens helligste sted.

Flere av murens mange lag ligger fremdeles under bakken, og når helt ned til fjell. Vestmuren besøkes av jøder fra hele verden, mange skriver ønsker på en lapp som de så stikker inn i murens sprekker. På den måten kommuniserer man direkte med guddommen.

(Saken fortsetter under)

Innenfor deler av muren som utgjør forsvarverket rundt Store Zimbabwe. Foto: Ross Huggett/Flickr
Innenfor deler av muren som utgjør forsvarverket rundt Store Zimbabwe. Foto: Ross Huggett/Flickr

Store Zimbabwe (Zimbabwe)

Sørøst for Masvingo i det som i dag heter Zimbabwe, ligger ruinene etter en by som skal ha vært sentrum for Munhumutapaimperiet som handlet med omverden fra 400-tallet til 1400-tallet.

Ruinbyen består av to store byggverk; en borgruin på en bergtopp og en enorm, oval ringmur som er ni meter høy og opptil fem meter tykk. Innenfor muren finnes murer, ganger og portaler, og et ni meter høyt, konisk tårn. Store Zimbabwe er i dag landets nasjonalsymbol og står på UNESCOs verdensarvliste.

(Saken fortsetter under)

Dubrovnik ble grunnlagt i 639. Byen kalles ofte Adriaterhavets perle og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Ivan Ivankovic/Flickr
Dubrovnik ble grunnlagt i 639. Byen kalles ofte Adriaterhavets perle og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Ivan Ivankovic/Flickr

Bymuren i Dubrovnik (Kroatia)

Kroatia har i løpet av de siste årene blitt et av de mest populære reisemålene. Mang en ferierende nordmann har tatt turen innom gamlebyen som står på UNESCOs verdensarvliste og vandret på det som omtales som en av verdens vakreste bymurer.

Bymuren ble bygget mellom 1200 og 1500. Den er to kilometer lang, 25 meter høy og er rundt åtte meter på det tykkeste. Etter krigen i det tidligere Jugoslavia i 1991 var både byen og muren et sørgelig syn. I dag er de bygget opp til å fremstå slik de gjorde før krigen brøt ut.

Kilder: Wikipedia, TravelChinaGuide.com, MauerMuseum.de, HadriansWall.ltd.uk, AntonineWall.org, AtlasTours.com, TouristIsrael.com, GreatZimbabweGuide.com, Kroatiaguiden.no,

Les også: Undersøkelse: Hit vil nordmenn reise i 2017

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo
Siste nytt
02:37NorgeFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54NorgeFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31NorgeSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo
Populært