Berømte murer: Fra forsvarsverk til turistmagneter

Se video av de flotte, berømte murene.

En gang i tiden ble disse murene bygget for å beskytte land og folk, samtidig som de skulle holde uønskede folkeslag utenfor. I dag invaderes de av turister.

Det var lenge spekulert i om Donald Trumps løfte om å bygge mur mot Mexico var realiserbart eller kun billig valgflesk. Men 25. januar satte Trump sin presidentsignatur på ordren som gir grønt lys til byggingen av det som er i ferd med å bli en av verdens mest kjente murer.

Det massive byggverket skal ifølge Trump gi sikkerhet og stabilitet for amerikanerne ved å sikre og stenge grensen mot Mexico. Dette er en tankegang som ligger til grunn for noen av de mest kjente murene i verdenshistorien. Ikke alle klarte å oppfylle den oppgaven de var tiltenkt.

(Saken fortsetter under)

I motsetning til populære myter er ikke muren synlig fra månen. Enkelte har imidlertid hevdet at den under ideelle forhold er synlig fra lav bane rundt jorden (100-150 km) eller til og med fra verdensrommet, men dette er svært omstridt. Foto: Colourbox
I motsetning til populære myter er ikke muren synlig fra månen. Enkelte har imidlertid hevdet at den under ideelle forhold er synlig fra lav bane rundt jorden (100-150 km) eller til og med fra verdensrommet, men dette er svært omstridt. Foto: Colourbox

Den kinesiske mur (Kina)

Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming-dynastiet, fra slutten av 1300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Oppgaven var å beskytte landet mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer.

I dag er muren blitt en av verdens mest besøkte turistattraksjoner, hvilket har satt sitt ettertrykkelige preg i form av slitasjeskader. Deler av muren står i fare for å smuldre opp grunnet dårlig vedlikehold, og ifølge en undersøkelse fra 2014 er det i dag kun 8,2 prosent av muren som er i god stand.

(Saken fortsetter under)

Berlinmuren falt om natten mellom torsdag 9. november og fredag 10. november 1989. Foto: AP Photo/Fritz Reiss
Berlinmuren falt om natten mellom torsdag 9. november og fredag 10. november 1989. Foto: AP Photo/Fritz Reiss

Berlinmuren (Tyskland)

Intet annet symboliserte den kalde krigens deling av Europa som «skammens mur», reist av myndighetene i Øst-Tyskland fra 13. august 1961. Muren gikk tvers gjennom Berlin mellom det daværende Øst-Berlin og Vest-Berlin, og skulle først og fremst hindre innbyggerne i øst å flykte til Vesten.

9. november 1989 falt omsider muren og i dag er det få spor igjen etter den. Det er imidlertid markert på bakken hvor den gikk, og ved den tidligere grenseovergangen Checkpoint Charlie ligger det et eget murmuseum.

(Saken fortsetter under)

En turistguide utkledd som romersk soldat på det som er igjen av et fort på Hadrians mur, nær Bardon Mill i Northumberland, England. Foto: AP Photo/Scott Heppell
En turistguide utkledd som romersk soldat på det som er igjen av et fort på Hadrians mur, nær Bardon Mill i Northumberland, England. Foto: AP Photo/Scott Heppell

Hadrians mur (England)

Som navnet antyder, var det den romerske keiser Hadrian som beordret konstruksjonen av det som er en befestet voll bygget opp av torv og stein. Muren strekker seg fra kyst til kyst mellom Wallsend og Solway Firth, og hovedformålet var å holde det skotske folkeslaget pikterne fra å plyndre på romersk side.

Andre mener muren, som var den sterkest befestede grensen i imperiet, skulle forhindre immigrasjon og smugling. Store deler av muren står fremdeles og i 1987 gjorde UNESCO den til et verdensarvsted.

Les også: Verden bygger stadig flere murer

(Saken fortsetter under)

Den antoninske mur var en romersk forsvarsmur av stein og jord som gikk tvers over det som i dag er det skotske lavlandet. Foto: G Allais/Flickr
Den antoninske mur var en romersk forsvarsmur av stein og jord som gikk tvers over det som i dag er det skotske lavlandet. Foto: G Allais/Flickr

Den antoninske mur (Skottland)

Hadrians mur er ikke den eneste muren romerne etterlot seg på de britiske øyer, og nok en gang har den navn etter den romerske keiseren som beordret byggingen; Antoninus Pius.

Den antoninske mur skulle erstatte Hadrians mur som lå lenger syd, men etter to over ble de militære kostnadene såpass høye at styrkene ble trukket tilbake til Hadrians mur. Det er ikke så mye som står igjen av den, men du kan besøke ulike seksjoner ved Bearsden, Kirkintilloch, Twechar, Croy, Falkirk og Polmont.

(Saken fortsetter under)

Turister ankommer stedet hovedsakelig fra Istanbul med buss eller ferje via Çanakkale. Foto: Jorge Láscar
Turister ankommer stedet hovedsakelig fra Istanbul med buss eller ferje via Çanakkale. Foto: Jorge Láscar

Trojas mur (Tyrkia)

Troja var lenge betraktet som et fiktivt sted i Homers «Iliaden», men mellom 1870 og 1938 gravde arkeologene ut det som skulle vise seg å være en av de mest kjente byene i gresk mytologi.

Senere utgravninger avslørte at flere byer er blitt bygget over hverandre, og den syvende utgaven er i dag ansett for å være det homeriske Troja. I kommer turister i jevne strømmer for å oppleve det som er igjen av bymurene som skal ha sluppet den trojanske hest på innsiden, med fatale konsekvenser.

(Saken fortsetter under)

Amerikanske soldtater går langs en gjenoppbygget del av Babylons mur. Foto: Wikimedia
Amerikanske soldtater går langs en gjenoppbygget del av Babylons mur. Foto: Wikimedia

Babylons mur (Irak)

En av historiens mest kjente byer ligger i utkanten av Iraks hovedstad Bagdad. I tidligere tider var Babylon Midtøstens viktigste by, omgitt av en mur som ble sagt var ugjennomtrengelig. Muren beskyttet blant annet De hengende hager som står på listen over oldtidens syv underverker.

Murene har vært gjenstand for herjinger, sviktende tilsyn og plyndring, men restaureringen ble påbegynt under Saddam Husseins tid. Amerikanske militære er blitt kritisert for å ha påført betydelig skade på ruinene av Babylon, deriblant Istarporten som er en av de mest kjente monumenter fra oldtiden.

En kopi av Istarporten kan oppleves i all sin fordums pryd på Pergamon Museum i Berlin.

Les også: Restaureringstabbe på Den kinesiske mur

(Saken fortsetter under)

Tempelplassen overfor muren er det stedet der tempelet sto fra Salomos tid. Foto: AFP Photo
Tempelplassen overfor muren er det stedet der tempelet sto fra Salomos tid. Foto: AFP Photo

Klagemuren (Israel)

Klagemuren, eller Vestmuren som den også kalles, er det eneste som står igjen etter det jødiske Tempelet i Jerusalem som ble ødelagt av romerne i år 70. I dag regnes muren som jødedommens helligste sted.

Flere av murens mange lag ligger fremdeles under bakken, og når helt ned til fjell. Vestmuren besøkes av jøder fra hele verden, mange skriver ønsker på en lapp som de så stikker inn i murens sprekker. På den måten kommuniserer man direkte med guddommen.

(Saken fortsetter under)

Innenfor deler av muren som utgjør forsvarverket rundt Store Zimbabwe. Foto: Ross Huggett/Flickr
Innenfor deler av muren som utgjør forsvarverket rundt Store Zimbabwe. Foto: Ross Huggett/Flickr

Store Zimbabwe (Zimbabwe)

Sørøst for Masvingo i det som i dag heter Zimbabwe, ligger ruinene etter en by som skal ha vært sentrum for Munhumutapaimperiet som handlet med omverden fra 400-tallet til 1400-tallet.

Ruinbyen består av to store byggverk; en borgruin på en bergtopp og en enorm, oval ringmur som er ni meter høy og opptil fem meter tykk. Innenfor muren finnes murer, ganger og portaler, og et ni meter høyt, konisk tårn. Store Zimbabwe er i dag landets nasjonalsymbol og står på UNESCOs verdensarvliste.

(Saken fortsetter under)

Dubrovnik ble grunnlagt i 639. Byen kalles ofte Adriaterhavets perle og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Ivan Ivankovic/Flickr
Dubrovnik ble grunnlagt i 639. Byen kalles ofte Adriaterhavets perle og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Ivan Ivankovic/Flickr

Bymuren i Dubrovnik (Kroatia)

Kroatia har i løpet av de siste årene blitt et av de mest populære reisemålene. Mang en ferierende nordmann har tatt turen innom gamlebyen som står på UNESCOs verdensarvliste og vandret på det som omtales som en av verdens vakreste bymurer.

Bymuren ble bygget mellom 1200 og 1500. Den er to kilometer lang, 25 meter høy og er rundt åtte meter på det tykkeste. Etter krigen i det tidligere Jugoslavia i 1991 var både byen og muren et sørgelig syn. I dag er de bygget opp til å fremstå slik de gjorde før krigen brøt ut.

Kilder: Wikipedia, TravelChinaGuide.com, MauerMuseum.de, HadriansWall.ltd.uk, AntonineWall.org, AtlasTours.com, TouristIsrael.com, GreatZimbabweGuide.com, Kroatiaguiden.no,

Les også: Undersøkelse: Hit vil nordmenn reise i 2017

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag
Siste nytt
13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag
Populært