Undersøkelse: Hit vil nordmenn reise i 2017

Mens Tyrkia forsvinner ut på sidelinjen, seiler destinasjoner som Kroatia, Bulgaria og USA opp som de store favorittene.

Toppliste over land vi reiser til i 2017. Tall i () viser fjorårets plassering

1. Spania (1)

2. Thailand (2)

3. USA (3)

4. Storbritannia (5)

5. Hellas (4)

6. Italia (6)

7. Kroatia (9)

8. Nederland (10)

9. Tyskland (7)

10. Frankrike (8)

Kilde: Tickets bookingstatistikk, bestillinger gjort i 2016, med avreiser i 2017

Reiseåret 2017 ser ut til å bli et usedvanlig godt år for reiselivsbransjen. I en pressemelding skriver Ticket Feriereiser at bestillingene har økt med 14 prosent sammenliknet med samme tid i fjor, og det er de trygge klassikerne som gjelder.

– Uroen i verden får oss ikke til å slutte å reise i 2017, men vi velger i større utstrekning reisemål som vi anser som trygge. Det er en fordel for land som Spania, Hellas og Kroatia, mens Tyrkia kommer til å få det tøft også i 2017, sier Ellen Wolff Andresen, Markeds- og Administrasjonssjef i Ticket Feriereiser.

Den store raketten fra Middelhavet

I likhet med fjoråret, fortsetter Spania å trone på topp blant ferielandene. Kroatia ser på sin side ut til å bli den store raketten blant Middelhavslandene, takket være en økning av bestillingene på hele 52 prosent.
– Kroatia ser ut til å bli neste sommers store vinner. Her lokker deilige rullesteinsstrender, krystallklart vann og et hyggelig og genuint miljø. Flere barnefamilier ønsker å reise dit takket være charterarrangørenes satsning på flere familiehotell, sier Ellen Wolff Andresen.

Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver hos Apollo Reiser, er enig med Wolff Andresen om at Kroatia er reisemålet som øker mest. Samtidig løfter hun frem Bulgaria som et annet land som vil lokke til seg horder av norske turister.

Dette er nok ikke bare tilfeldig. Selvfølgelig har det nok noe å si at mange hoteller har gjennomgått renoveringer og liknende, men her får jo de reisende også mye av det samme som Tyrkia tidligere leverte på: Rimelige priser både på reise, bosted og mat/drikke, høy kvalitet på hotellene og flotte strender.

Les også: Flere fridager i 2017

(Saken fortsetter under)

Obzor i Bulgaria kan smykke seg med kystens lengste sandstrand. Foto: Apollo Norge
Obzor i Bulgaria kan smykke seg med kystens lengste sandstrand. Foto: Apollo Norge

Thailand året rundt

Ifølge Tickets Sifo-undersøkelse, oppgir ti prosent av de spurte at de kommer til å reise mer den kommende tolvmånedersperioden. De viktigste årsakene er økt reiselyst (41 prosent) og høyere inntekt (24 prosent).

Ønsket vårt om å dra på langreiser holder seg like sterkt i 2017. Filippinene, Vietnam og Australia øker, mens Thailand er det nest mest bestilte ferielandet og fortsetter å være en stor favoritt uansett tid på året.
Nordmenns boblende interesse for USA fortsetter. Antallet bestilte USA-turer har økt med 41 prosent. London er det mest bestilte reisemålet blant storbyene, men Amsterdam ligger rett bak. New York fortsetter å øke, det samme gjør Lisboa.

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

(Saken fortsetter under)

USA er populært reisemål blant mange nordmenn, ikke minst millionstorbyen New York. Foto: REUTERS / NTB scanpix.
USA er populært reisemål blant mange nordmenn, ikke minst millionstorbyen New York. Foto: REUTERS / NTB scanpix.

Nordmenn skeptisk til Tyrkia

Som ABC Nyheter skrev i går, har gjentatte terrorangrep medført at norske turister snur ryggen til Tyrkia. Ellen Wolff Andresen i Ticket forteller at kapasiteten dit vil komme til å bli dratt ned i løpet av sommeren.
– Tyrkia fortsetter å være det usikre kortet i 2017. Mange avventer med å bestille, og følger nøye med på hva som skjer i landet. Tyrkia er et prisgunstig alternativ, men det hjelper lite om man føler usikkerhet med reise dit, sier Ellen Wolff Andresen.

Solveig Kohagen i Tyrkiareiser forteller til ABC Nyheter at de har redusert kapasiten fra 2015-2016 med 50 prosent. Belegg i 2015 var på cirka 90 prosent mot 80 prosent i 2016.

– For 2017 har vi redusert kapasiteten ytterligere 19 prosent sammenlignet med 2016. Endelig kapasitet er ikke helt klart ennå, det kan bli mer eller det kan bli mindre enn det som i øyeblikket er lagt opp.

Kohagen forteller at de har opplevd få reaksjoner på hendelsen i Istanbul nyttårsaften.

– Vi har kun hatt to avbestillinger. Vi forholder oss ellers alltid til de reiseråd UD gir og følger utviklingen i Tyrkia nøye.

Les også:

Norske turister snur ryggen til Tyrkia

Bratislava: Ut av dvalen

Gode reisetilbud gjør oss raske på avtrekkeren

Personvernpolicy