Fire grunner til å velge sammenleggbar sykkel

Tore Utheim - Bylineme
Tore Utheim - Bylineme

Barn. Båt. Buss. Reise lett. Sammenleggbar sykkelglede.

PORTUGAL (ABC Nyheter): Det begynte med seilingen. Vi seilte mye i familien vår. Siden vi syklet mye også, stuet vi to ribbede 24 girs offroadsykler ombord. På tre minutter kunne vi montere hjulene, feste bremsene, lirke kjedet på plass og klikke på kurv og barnesete. Det fungerte perfekt.

Men dagen nærmet seg da datteren vår ville trenge en sykkel med litt størrelse. Plassen ombord var oppbrukt, men den åpenbare løsningen, sammenleggbare sykler, satt langt inne. Vi ville jo ikke miste sykkelgleden. Halve gleden med å sykle er jo følelsen av å fly bortover veien.

Les også: Turiststrømmen til Moldova er nest minst i verden. Det bør du gjøre noe med

Dette gikk jo an

Foto: Tore Utheim - Bylineme
Foto: Tore Utheim - Bylineme

En prøvetur på den sammenleggbare sykkelen til en venn ble en aha-opplevelse: Det ga ikke den Mikke Mus-følelsen vi hadde fryktet, men føltes som en ordentlig sykkel. Dette gikk det an å sykle på! Offroaderne våre ble byttet ut med tre sammenleggbare seksgirs sykler av god kvalitet.

Seks gir betydde mindre forskjell mellom høyeste og laveste gir, og vi måtte velge en justering som passet oss: lett oppover eller raskt bortover? Vi valgte å beholde fabrikkjusteringen, altså lett oppover. I oppoverbakke gikk det som før, men vi måtte tråkke mer på flata. Syklene trillet likevel så lett at vi ikke behøvde tråkke oss ihjel.

Til hver sykkel kjøpte vi en stor avtagbar frontveske/skulderbag. I en av dem bodde Jack Russell-terrieren vår som en kenguru når vi var på tur. All bagasjen vår fikk plass i de andre to veskene. Minimalistisk, ja, men vi hadde fått sansen for å reise superlett.

Vi oppdaget en ny frihet. Sykkeltur med barn krever vanligvis god planlegging for å rekke målet - den andre dalen, den andre bukta, utsiktspunktet på toppen. Ruten må ikke være for lang og hard. Med syklene våre måtte vi ikke nødvendigvis fullføre runden. Var sykkelturen for lang? Vi kunne alltids hoppe på bussen tilbake. Var stigningen for bratt? Vi kunne ta toget opp og sykle ned. Det var unødvendig å sjekke om bussen eller toget tok med sykler. De visste ikke engang at det var en sykkel inni trekket.

Rallarvegen var den første ordentlige prøven med sammenleggbar sykkel. Jeg meldte meg som prøvekanin og tok Bergensbanen uten å betale for sykkelen. Resten av følget leide sykkel på Haugastøl. Med smale dekk måtte jeg styre unna spisse steiner og løs grus, men de gangene jeg måtte trille kunne telles på én hånd. Selv ikke de 21 hårnålsvingene på grus nedover Flåmsdalen var noe problem. Bagasjen i frontvesken forstyrret ikke balansen: vesken satt på ramma uten å svinge med styret.

Les også: Samuel lager suvenirene du kjøper i Karibien

Sverger til sammenleggbar sykkel

Jo Herstad,syklist og førsteamanuensis ved Insititutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo (i den rekkefølgen, ifølge ham selv), har sverget til sammenleggbar sykkel helt siden han kjøpte sin første i Hamburg i 1996.

Herstad forsket for Ericsson og gjorde feltarbeid på sin sammenleggbare sykkel i Tokyo, San Francisco, New York og Oslo. -Jeg studerte bruken av mobiltelefon, radio og personsøker blant syklende yrkesgrupper som sykkelbud og politi. Personer som på jobben befant seg i to verdener på én gang - i et komplisert trafikkbilde og samtidig på radioen/mobilen.

Herstads forskningsmetode var deltagende observasjon. Han lå på hjul etter jobbende syklister gjennom arbeidsdagen deres. -Jeg fulgte sykkelbud opp gjennom etasjene i World Trade Center, mens tvillingtårnene ennå stod der.

I Japan ble han fengslet av slow travel: han leste Haiku-dikteren Bashōs The Narrow Road to the Deep North fra 1600-tallet. Bashō hadde gått til fots nordover fra Tokyo, den gangen en farefull og strabasiøs ferd med uviss utgang. Herstad pakket et telt og tråkket i vei på sykkel i Bashōs fotspor.

-Et sted banket jeg på hos en familie på flere generasjoner. De lærte meg å vaske meg på japansk vis: både vasking og tørking foregikk med samme vaskeklut. Det var bare å vri opp kluten før tørkingen. Det er veldig store likhetstrekk mellom klut og sammenleggbar sykkel.

Begge er små, anvendelige og sammenleggbare. Idag sykler Herstads barn på 7 og 9 år på sammenleggbar sykkel. Men er han på reise alene har Herstad selskap i sykkelen:

– Jeg tar med meg sykkelen på hotellrommet. Da står den foldet sammen ved siden av senga mens jeg sover. Som en stillferdig kamerat.

Les også: Kom de andre turistene i forkjøpet

Saken fortsetter under bildeserie fra turen:

Foto: Tore Utheim - Bylineme

Ingen planer

Det er mai og 30 grader.

Vi sitter på toget oppover Dourodalen i Portugal, svette, men med en følelse av eventyr. Ingenting er planlagt. Vi skal sykle så langt vi kommer og finne overnatting underveis. De sammenleggbare syklene med front/skulderveskene er med, pluss Jack Russellen. Datteren vår er blitt ni år.

Portvinsterrasser dekker dalsidene helt ned til elva. På de hvite bygningene står portvinsprodusentenes navn i kjempebokstaver: Quinta do Tedo. Sandeman. Quinta das Carvalhas. Oppover i dalen blir det slutt på vinterrassene. Det tynnes ut med folk ombord også.

Vi begynner å ane uråd når de eneste gjenværende passasjerene er et par på 80. Utenfor er det øde. Må vi finne ly i en forfallen rønne og gå på appelsinslang? På endestasjonen Pocinho forsvinner en ensom vei oppover den bratte skogslia. Planen om å finne et hotell virker plutselig som en veldig dårlig idé. Vi spør konduktøren før han rekker blåse i fløyta.

- Her er det ingen hoteller. Sitt heller på med meg tilbake til Pinhão.

Pinhâo jernbanestasjon er vakkert dekorert med fliser. Fem brunbarkede gamle på en benk peker så gjerne ut veien til hotellet, mens de viser frem hullene etter fortennene.

Saken fortsetter under bildeserie fra turen:

Foto: Tore Utheim - Bylineme

Verten står klar i døråpningen og vinker oss inn. Vi setter syklene i en krok inntil en flisvegg med motiv av en bondejente. Aperitiffen kommer straks på bordet: Oliven, brød og portvin fra gården til vertens far. Vi har kommet over en perle.

Morgenen starter med prøvesmaking på portvinsgården Quinta de la Rosa. Siden vi reiser lett, nøyer vi oss med å kjøpe én flaske, av de bedre.

32 grader slår som en hammer når man tråkker på sykkel i solsteken. Vi søker skygge under et piletre langs elva, som en annen Huckleberry Finn, og spiller kort til den verste heten gir seg. Vi beslutter oss for å ta toget langs sidesporet opp til Vila Real og sykle derfra morgenen etter.

Vi suser nedover den bratte dalen fra Vila Real. Bikkja i frontveska følger nøye med de andre to i følget. Nedover langs Douro blir omgivelsene stadig mer urbane. Trafikken øker, veien er smal og bilene sneier oss nesten. Herfra og ned er dalen uegnet for sykling. Vi tar oss en is, pakker syklene inni trekket og hopper på første tog tilbake til Porto.

Med sammenleggbar sykkel er man alltid klar for det uventede.

Les også: Bulgaria har verdens billigste femstjerners hotell

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:33 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder
Siste nytt
03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:33VerdenRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59NorgeAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58VerdenBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus