Meny

Klarer du ikke rive nazibygget? Fyll det med hai!

I Østerrikes største akvarium «House of the Sea» («Haus de Meeres») kan du studere haier på nært hold. Foto: Walter / Flickr
Østerrikske byplanleggere har forvandlet nazistenes betongtårn til en turistattraksjon fylt av krokodiller, fugler og hammerhai.

Da andre verdenskrig var avsluttet i Europa, sto det blant annet tilbake en rekke konstruksjoner og bygninger som ble reist av de tyske styresmaktene for å sikre Det tredje riket mot de allierte styrker.

Opp gjennom tiårene er en rekke av disse bygningene blitt revet og erstattet med nye der funksjonen er en helt annen enn å betjene krigsrelaterte oppgaver. Noen bygninger har imidlertid vist seg vanskeligere å rive enn andre.

Men det finnes alltid en løsning om man bare tenker litt kreativt, noe byplanleggerne i Østerrikes hovedstad Wien har bevist.

Les også:   For 70 år siden var dette helvete på jord

Beskyttelse og motangrep

Etter at de allierte flyene hadde avsluttet de første bombeangrepene mot det tyske naziregimet under krigen, ble det reist såkalte flaktårn som skulle beskytte sentrale nøkkelområder mot de allierte bombeflyene.

Tårnene fungerte både som beskyttelsesrom og plattformer for luftvernkanoner. De massive betongkonstruksjonene ble regnet som usårbare mot konvensjonelle våpen og har vist seg særdeles vanskelige å rive. Flere av dem står derfor den dag i dag, blant annet i Wien, Hamburg og Berlin.

I Wien er kanonene for lengst fjernet på de stålarmerte betongkonstruksjonene som lyder tilnavnet «De grå elefantene» der de tårner seg opp mot himmelen som tomme skall uten innhold. Unntaket gjelder et flaktårn som har fått fullstendig nytt innhold og ny mening, fjernt fra krigens mørke år.

Les også:   Antibes - Azurkystens matmekka

(Saken fortsetter under)

Foto: Sebastian Niedlich/Flickr

Østerrikes største akvarium

På Fritz-Grünbaum-Platz 1, kun noen hundre meter fra Wiens mest populære handlegate Mariahilferstrasse, ligger flaktårnet som i dag er forvandlet til Østerrikes største akvarium. I «House of the Sea» («Haus de Meeres») står tropisk ferskvann og saltvannsfisk i fokus, men du finner også fisk og sjødyr fra Middelhavet og innenlands farvann.

Og selvfølgelig finner du også haier her. I nedre del er det en vanntank på 300.000 liter som blant annet rommer svart- og hvittippede haier, bambushaier og havskilpadder. Tar du turen opp til tiende etasje, finner du nok en spektakulær attraksjon i form av en vanntank på 150.000 liter som rommer hammerhaier.

Les også:   Verdens største yacht skal ta deg med på polekspedisjon

(Saken fortsetter under)

Foto: Fritz Ossberger/Flickr

I tropehuset og Croc-Park beveger aper, fugler, krokodiller og andre dyr seg fritt omkring. I en annen seksjon kan du observere mer enn 100 nattaktive og huleboende dyr, som for eksempel grottefisk uten øyne og skorpioner som lyser som spøkelser når de beveger seg under UV-lys.

I tillegg til dyrelivet kan du også få prima utsikt over den østerrikske hovedstaden. Når du kommer til niende og tiende etasje, har du mulighet til å gå utenfor og ta panoramabilder av byen. I toppetasjen ligger det en restaurant med utsikt til alle kanter samtidig som du kan slukke sulten og tørsten.

Les også:   Stockholm må gjerne kalle seg «Skandinavias hovedstad»

Rommer øvingslokale og nattklubb

Flaktårnet i Wien er ikke det eneste som har fått ny funksjon i moderne tid. Ett av tårnene i Hamburg har vekslet mellom å være base for ulike organisasjoner, øvingslokale for band og orkestre, butikker, skoler og til og med en av byens uten tvil kuleste nattklubber.

I Berlin finnes det flere tårn, der ett av dem som er delvis ødelagt brukes som åsted omvisninger tilknyttet den delen av krigshistorien. Men det er påbudt med vernehjelm og omvisningene utføres på egen risiko.

Når det gjelder «House of the Sea» så har det massive betongtårnet vist seg å bli en turistmagnet som årlig tiltrekker seg over 570.000 besøkende. Ingen dårlig forbedring for et krigsminne med en dyster bakgrunn.

Foto: Armin Halm/Flickr

Les også:   Verdens mektigste pass

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus