Meny

Skattejakt på Gullkysten

KVELDSSTEMNING: Llarga-stranden er populær for en siste promenade før solen går ned.

På Costa Dorada er det mer som glitrer enn den gylne sanden langs den over 200 kilometer lange kystlinjen.

Tips og råd:

Turistinformasjon : www.spain.info/no/tourspain

Å komme seg dit: Både Norwegian og SAS flyr direkte til Barcelona. I tillegg har en rekke flyselskaper ruter med en mellomlanding.

www.norwegian..no , www.sas.no

Å sove: Vi bodde på Magnolia Hotel i Salou, et fint firestjerners hotell midt i byen med kort avstand til stranden. La Boella mellom Salou og Reus er et annet spennende alternativ, med egen gourmetrestaurant og produksjon av prisbelønt olivenolje.

www.magnoliahotelsalou.com , www.laboella.com

Å spise: Folk kommer langveis fra for å spise på La Boella mellom Reus og Salou. Andre gode alternativer er Arena Restaurant i Salou, og den italienske restauranten La Tagliatella i Reus. I Sitges bør du for øvrig prøve ut den lokale spesialiteten xato, en salat lagd på fisk

www.laboella.com , www.arenarestaurant.com


Få også med deg: Det fins en rekke historiske attraksjoner i byene langs kysten og i innlandet, som er vel verdt et besøk. Men går du etter hvert lei av stein, kan et besøk i temaparken Port Aventura være noe for deg og ikke minst for de små. Parken er bygd opp rundt ulike landtemaer etter amerikansk modell, og har utfordringer for de aller fleste.

Prøv også vannparken Caribe Aquatic Park, som ligger rett ved.

Ved Ecomuseum i Eltebre kan du leie sykler, og slik komme i nærkontakt med Ebrodeltaets unike fauna.

www.portaventura.com , http://parcsnaturals.gencat.cat/en/index.html

COSTA DORADA, SPANIA (ABC Nyheter): Det er strendene som lokker de fleste Kataloniakysten. Kilometer på kilometer med fin sandstrand. Reiser du sørover langs kysten fra Costa Brava endrer landskapet seg dramatisk når du passerer Barcelona. Det mykner opp. Forrevne klipper erstattes av mykere linjer i naturen som ender opp i kilometer lange strekk med sandstrender. Et sant ”el dorado” for den søker denslags.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

Livet på rismarkene

Vi starter reisen helt i sør, hvor Gullkystens svar på Nilen-deltaet ligger. Landtungen som peker mot øst er gjennom årtusener formet av slagg fra elven Ebre, som ved landsbyen Amposta deler seg opp i mange små, ofte menneskapte renner, som renner utover i den velkjente vifteformen, og slik skaper et helt unikt økosystem.

Det mer enn 320 kvadratkilometer store Ebredeltaet gir liv til millioner av fugler, samt en omfattende risproduksjon. Våtmarkene står i en noe merkelig kontrast til det steile landskapet mot vest.

– Du bør ta tiden til hjelp om du skal få med deg det spesielle med deltaet, får jeg forklart ved Ecomuseet i Deltebre, som gir en fin innføring i deltaets spesielle geografi og dyreliv. Sykkel er for mange et foretrukket transportmiddel i så måte.

Ebreelven deler deltaet i to, og for å komme over til sørsiden må du ta fergen, fra landsbyen Deltebre til Sant Jaume d’Enveja.

Når vi drar utover mot havet langs elvens nordside er det som om vi gradvis kjører ned i havet, inntil veien bråstopper mot sandbarrieren utenfor den lille feriekolonien Riumar.

På andre siden av sanddynene kan vi følge stranden nordover så langt øyet rekker, helt til Costa Dorada. Bakenfor oss ligger våtmarkene som forsyner store deler av Katalonia med ris, men fiske er også en viktig næring. Ebreelven bringer med seg mye næring på veien ned mot havet, som har gjort fisket til en sentral levevei i århundrer i de mange bassengene demmet opp inne i selve deltaet.

Vakker liten landsby i Costa Brava. Foto: COLOURBOX

Les også: –Vi skal jo styre disse store dyrene på egenhånd!

Blant pirater og fiskere

Fisket er ellers en viktig næring langs hele kyststripa nordover mot Barcelona. Det mest synlige beviset for betydningen er de hundrevis av fiskebåter som ligger tett i tett i L’Ametlla de Mars trygge havn. Selve landsbyen ligger beskyttet bak tykke murvegger på en kolle like ovenfor strandpromenaden, der fiskere i kveldingen gjør garn og fartøy klare for en nytt sjøvær neste morgen.

Etter århundrer med angrep fra berberpirater og andre sjørøvere etablerte fiskeren Joan Baptista Gallart seg her i året 1775. De rike fiskebankene utenfor, ikke minst takket være det næringsrike elvevannet fra Ebre noen kilometer lengre sør, var hovedattraksjonen, samt den naturlige havna utformet som en stor, sigdformet poll.

Etter Gallart fulgte en rekke andre fiskerfamilier fra området rundt Valencia, og gradvis utviklet det seg en sterk maritim kultur gjenspeilet både i de omfattende fiskeriene og tilbudene på land, som besøkende kan dra nytte av.

Det fins en rekke fine restauranter her, trange smug å gjemme seg bort i, og strender like bortenfor – som Playa de l’Alguer – som lokker tusenvis av mennesker hvert år.

L’Ametlla de Mar har ellers likhetstrekk med mange av de andre landsbyene nordover fra St. Jordi-golfen. Miami Platja, l’Almadrava, Cambrils, Salou og partybyen Sitges oppsto som fiskerlandsbyer, som de senere årene mer eller mindre er overtatt av turismen. For innimellom landsbyene ligger strendene som små og store perler på en snor.

Les også: Reiserådene som gjør at du unngår de pinlige tabbene

Langs kysten på Costa Brava finner du en rekke små strender med klipper og stein. Foto: COLOURBOX

Der tiden står stille

Den største ”strandbyen” langs Gullkysten er Taragona, men det er ikke strendene nedenfor den tidligere festningsbyen man kommer for å oppleve. Under Den andre puniske krigen i år 218 f. Kr. gikk nemlig den romerske generalen og statsmannen Gnaeus Cornelius Scipio Calvus i land på stranda, og etablerte en enkelt garnison her. Det forandret det som da var en landsby for alltid, og skrev den inn i historiebøkene.

For under navnet Tarraco ble Tarragona først et brohode, deretter hovedmilitærbase og til slutt provinshovedstad for romernes mer enn 200 år lange kampanje på Den iberiske halvøya. Fra år 26 til 25 f. Kr. bodde sågar keiser Augustus i Tarraco, og herfra styrte det veldige Romerriket.

Det er derfor med en viss ærefrykt og forventning vi kjører langs Tarragonas Rambla Nova fra vest, ut mot havet og gamlebyen der Tarraco i sin tid lå. Beliggenheten er strategisk, på en ås over havet, med store festningsverker rundt som fortsatt er synlige.

Den katolske katedralen i Tarragona er flott utsmykket med helgener. Foto: COLOURBOX

Når vi forlater bilen i garasjeanlegget under ramblaen er der kort vei til der byens mektige sirkus en gang lå. Herfra – ved rundkjøringen i enden av Rambla Vella - går veien delvis under jorden, ned i kjellere med hvelvete himlinger i gammel stein. Deretter tar vi oss opp i gamle borgtårn, opp på taket av den gamle ruinen, der utsikten over det gamle romerske amfiteateret like under, og det asurblå havet bortenfor, kan ta pusten fra en.

Rusleturen gjennom festningsverket er bokstavelig talt som en vandring gjennom historie, for steinen forandrer seg hele tiden, fra romertiden via tidlig middelalder frem til vår tid.

Inntil vi kommer ut i andre enden, inne i gamlebyen der forum en gang lå, og som i dag som den gang tjener som marked.

Det er som tiden har stått stille der vi sitter i skyggen av ruinene fra romertiden , blant klestørk, torgkoner og solmodne tomater og nyter en espresso. Som om Scipio selv i sin toga skulle komme tuslende nedover det trange smuget som leder ned mot det som en gang var hans ringe bolig.

Les også: På opplevelsestur i Tokyo

Gull i sanden

Selv om havet og strendene lokker tar vi senere på dagen turen nordvestover, inn i landet til Reus, mest kjent som Antoni Gaudís (1852-1926) fødeby. Her feirer man mesteren på en måte som nok ville følt seg helt utilpass over all oppmerksomheten. For selv om han tegnet de mest fantastiske byggverk – med barcelonakatedralen La Sagrada Familia som den mest kjente – levde han, særlig de siste årene, svært tilbaketrukket. I den grad at 73-åringen etter å ha blitt overkjørt av en sporvogn i juni 1926, havnet på et sykehus for fattige, der han også døde tre dager senere. I sine losslitte klær var han nærmest ugjenkjennelig.

Plaça Mercadal er hjertet i Reus, og et fint utgangspunkt for å utforske byen. Den har ikke bare fine restauranter, men også mange små og hyggelige forretninger.

- Gamlebyen er som et stort shoppingsenter, som en katalaner tørt uttrykte det på byens andre plaza – Plaça Libertat i nordenden av Reus’ historiske distrikt.
***

Reus er en trivelig by, og kanskje det beste stedet å gjøre unna shoppingen på Gullkysten. Den byr også på en rekke arkitektoniske godbiter, særlig i art noveau-stilen, som byens store sønn Gaudí tok utgangspunkt i.

Men det store trekkplasteret på Costa Dorada er og blir likevel havet og stredene noen kilometer lengre mot sør. Når vi i kveldingen dagen etter vandrer barbeinta langsetter Platja Llarga i retning Altafulla bader solen oss i et gyldent lys, som får sandkorna mellom tærne til å skimre som gull. Selv utenom sesongen varmer sola oss i ryggen der vi vasser mot en familie som ser ut til å være i samme ærend som oss.

– På ferie fra storbyen? forsøker jeg forsiktig, med kunnskapen om at mange søker seg ut av Barcelona til strendene rundt Tarragona, Salou og Sitges i helgene som grunnlag for spørsmålet.

– Neida, vi bor her, vi er på vår faste kveldstur, sier ekteparet unisont, og når jeg følger dem med blikket inn i solnedgangen er jeg der og da slett ikke fremmed for tanken om å finne meg en strand å slå med ned på for godt.

En strand som denne, som glitrer som gull i solnedgangen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 – Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 Haltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland
Siste nytt
22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21Verden– Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14ReisenyheterSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55ReisenyheterSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38PolitikkHaltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21ReisenyheterSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PrivatøkonomiEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus