Aktiv i Nord-Thailand:

– Vi skal jo styre disse store dyrene på egenhånd!

ELEFANTMANN: Elefanttrenerne har full kontroll på de digre elefantene på Det nasjonale elefantinstituttet.
ELEFANTMANN: Elefanttrenerne har full kontroll på de digre elefantene på Det nasjonale elefantinstituttet.

Nord i landet kan du oppleve et Thailand utenfor allfarvei fullt av spennende opplevelser utenom det vanlige.

5 flotte opplevelser

1. Elefantskolen

Thai Elephant Conservation Center er eneste sted i verden der babyelefanter går på skole, og der mennesker fra hele verden kan lære seg å handtere dem. Formålet er både å gi dyrene et godt liv, sikre avkom, ta hånd om elefanter som ingen vil ha, og fremføre kunster for besøkende. Etter endt oppplæring som ”mahout” (elefantfører) får du ri inn i jungelen.

www.thailandelephant.org

2. Sykkeltur

De fleste større hotellene kan ordne med sykkelutleie. Mindre byer som Lampang er langt enklere å sykle rundt i enn for eksempel Chiang Mai. Jeg anbefaler også offroad-sykling i fjellene, med utgangspunkt i noen av økolandsbyene. Det finnes flere stier å velge mellom. Sjekk også lokale utleiere, hvis du ønsker litt mer avanserte sykler.

www.crankadventures.com

www.activethailand.com


3. Zipline i tretoppene

”Flight of the Gibbon” er et av flere tilbud i det nordlige Thailand, nærmere bestemt i Jae Zorn nasjonelpark, der du farer mellom trærne i jungelen festet til vaiere. Zip Line kalles innretningen, og i landsbyen Mae Kampong varer opplevelsen i over to timer. Du farer mellom mer enn 20 trær i regnskogen, fra plattform til plattform. Er du heldig støter du også på de to gibbonapene som oppholder seg etter eller sted i området.

www.treetopasia.com


4. Vandreturer

Mange kommer til det nordlige Thailand for vandre inn i regnskogen, opp i fjellene og til noen av de vakre vannfallene i skogens indre. Sørvest for Chiang Mai ligger for eksempel Doi Inthanon, landets høyeste fjell, der du finner flere vannfall og jungelstier.

www.activethailand.com


5. Bo i økolandsby

Det satses sterkt på såkalt økoturisme i Thailand, og flere steder legges det til rette for opphold på landsbygda. Her kommer du tett på lokalbefolkningen, men det kan være lurt å ha med seg guide, som også kan tjene som oversetter. Under slike ”homestay” kan du enten overta huset eller bli opptatt som familiemedlem. Programmet er initiert av myndighetene, som en del av sitt program for bærekraftig utvikling i distriktene.

www.tourismthailand.com

Copyright Bjørn Moholdt. Gjengitt med tillatelse via Medialounge

THAILAND (ABC NYHETER): – Forsiktig, gently, gently!

Den lille karen foran meg snakker i en bestemt, men vennlig tone. Et par skritt bak han tårner et digert beist over den hardtrampete bakken. Med ett kneiser den med hodet og blokkerer et øyeblikk for sola som lenge har kastet sine ubarmhjertelige stråler på gruppen av ivrige «studenter».

Svetten renner som små bekker i våre blå arbeidsklær i grovt denimstoff, som er selve beviset på at vi snart skal tre inn i de innviddes rekker: Elefanttrenernes.

Les også: Nå forbyr Thailand publisering av ølbilder

På elefantryggen

Vi befinner oss i Thailands bevaringssenter for elefanter, også kalt Det nasjonale elefantinstituttet. Det ligger en liten kjøretur utenfor Lampang, syv mil sør for storbyen Chiang Mai. Senteret ble etablert i 2002 for å ta bedre vare på de av thailands elefanter som i flere år tjente som arbeidshester på landsbygda.

Elefantene var i flere hundre år viktige arbeidsredskaper, men mekaniseringen gjorde dem etter hvert overflødige. I vakuumet som oppsto ble mange av dyrene vanskjøttet, noe som førte til etableringen av instituttet. Her får besøkende lære om elefantens historiske plass i samfunnet, om arbeidet som utføres på instituttet for å bevare dem, og ikke minst anledning til å delta i det daglige arbeidet.

– En fin måte å komme litt under huden både på samfunnet og arbeidet med elefantene, mener William fra London, som sammen med noen venner har har kjøpt seg et tredagers-engasjement som «mahout» – elefanttrener. Til slutt får han som en slags eksamensoppgave være med under et av de daglige showene på senteret, der elefantene viser frem kunster som tømmerbæring, balansering på stokker og – av alle ting – maling.

– Det er «great fun», men også krevende. Vi skal jo faktisk klare og styre disse digre dyrene på egen hånd.

Sammen med min elefantfører lærer også jeg noen små triks og kommandoer, og det digre dyret mitt lystrer meg. Først er jeg litt påholden og usikker i mine knapt hørbare utrop, men med gradvis større selvtillit går det lettere.

Når jeg senere får ri elefanten min (riktignok med elefantføreren ved min side) har jeg tilsynelatende full kontroll, selv om jeg mistenker føreren for å hviske noen godord inn i øret på det store dyret.

- Venstre, roper jeg bestemt på det lille av thai jeg har lært denne dagen, og som i sakte film dreier dyret i riktig retning mot den eviggrønne veggen av jungel foran meg.

Der og da føler jeg meg som den rene maharaja.

Les også: Nå forbyr Thailand publisering av ølbilder

Elefantene ved Det internasjonale elefantinstiuttet kan male.

Tohjuling i Lampang

Morgenen etter er luften utenfor krypinnet mitt frisk og innbydende, og ikke så kvelende fuktig som den ofte er i dette området. Lampang-provinsen ligger nemlig i nedbørsområdet til Mae Nam Wang-elven, som renner sammen med Mae Ping og munner ut i Siambukta ved Bangkok mer enn 60 mil lenger sør.

Byen Lampang er den tredje største i Nord-Thailand, og mest kjent som ”hestekjerrebyen”. Det skyldes de mange og fargerike hestedrosjene, som fremdeles er i utstrakt bruk. De fant sannsynligvis veien hit fra Burma, som frem til 1948 var styrt av britene (Thailand er svært bevisste på og stolte over at landet aldri har vært underlagt en annen statsmakt). Lampang har i tillegg en romantisk klang blant thaiene. Med sine mange templer i burmesisk stil, forseggjort utført av landets tømmerbaroner på 1800-tallet, anses Lampang blant mange innbyggere å være Thailands siste paradis.

Byen, som er i sterk vekst, er nemlig ikke i den grad preget av turisme. Selv det spektakulære tempelet Wat Phra That Lampang Luang, utført i tre i såkalt Lanna-stil, og kjent for sine 1800-talls veggmalerier, preges av lite annet enn de mange innbyggerne som er innom for sitt daglige bønnerituale.

Rundt Lampang tårner fjellene seg opp, men inne i selve byen er det relativt flatt. Derfor egner den seg ypperlig for en sykkeltur, ikke minst i bydelene, som ikke er så tett trafikkert som i sentrum.

Så tidlig på morgenen er heller ikke varmen så intens, og på et par timer tar tohjulingene oss innom flere markeder og et keramikkverksted. Rundt oss våkner Lampang sakte til liv, og etter et par timer på sykkelsetet roer vi ned med en kopp te, i skyggen av en pagode, og bare et steinkast fra den mektige Wat Phra That Lampang Luang.

Se også: 10 klipp som vekket reiselysten i 2015

Mystikk i høyden

Som mange andre steder rundt i verden tynnes det ut på landsbygda i Thailand. De unge og ressurssterke trekker til byene. 1300 meter over havet, i den lille landsbyen Mae Kampong, som ligger inneklemt mellom fjellene 50 km øst for Chiang Mai, har innbyggerne med myndighetenes hjelp tatt tak i utfordringen fraflyttingen representerer. Ved blant annet å innvitere turister på besøk håper de å styrke landsbyens innteksgrunnlag.

I Mae Kampong dyrker man hovedsakelig arabicakaffe og kinesisk te. Som en bigeskjeft til det har Spithong Toumma i tillegg åpnet hjemmet sitt for besøkende som vil oppleve noe annet enn templene, markedene og kjøpesentrene nede i Chiang Mai. Hun flyttet hit for snart 30 år siden, sammen med mannen, som døde for ikke lenge siden.

- Det var ikke like enkelt å frakte kaffen og teen ned fra fjellet etter at mannen min døde. Å huse besøkende har derfor blitt en kjærkommen ekstrainntekt, forteller Spithong. Sammen med sønnen Pongton på åtte gjør hun klar frokosten på sitt enkle kjøkken, som ligger i forlengselen av oppholdsrommet. Huset er bygget opp i trematerialer. Det tilstøtende tilbygget tjener som lagerrom, med et enkelt bad som er adskilt av en murvegg. Badegulvet er lagt i grov naturstein. I overetasjen er det to soverom, som gjestene nå har overtatt.

Noen timer etter at vi på ettermiddagen ankom fjellandsbyen dundret regnet ned, men nå er det opphold. Luften utenfor er frisk, adskillige grader kjøligere enn nede på sletten. Mange thaiere søker opp i fjellene når temperaturen i lavlandet blir for trykkende. For oss er imidlertid møtet med landsbygdas liv og levned den største attraksjonen.

Før kveldsmåltidet dagen før ble vi underholdt av tradisjonsmusikk. Noen av Mae Kampongs unge jenter fremførte i tillegg noen enkle, men vakkert utførte danser til sørgmodige toner fra enkle strengeleker. Til slutt ble vi velsignet av det jeg tenker må være landsbyens spirituelle leder. Så kom regnet, og hele landsbyen falt til ro.

* * *


Rundt meg glinser jungelen etter den voldsomme nedbøren. Når vi vandrer innover og oppover langs en bekk, som til slutt ender i et vakkert fossefall, står dampen opp over Mae Kampong. Det er som om landsbyen innhylles i et silkeslør. Det er vakkert, og der vi står virker det merkelig at mesteparten av barna der nede, uansett hva man får til av turisme, etter hvert kommer til å dra inn til storbyen. For å finne arbeid, partnere, og ikke minst oppleve alle de andre attraksjonene alle vi som står her søker etter.

Men, som med oss, er sjansen likevel ganske stor for at de en dag kommer tilbake. Om ikke annet for et øyeblikk eller to å oppleve skogens ro – og mystikk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:13 USA: Minst to drept i skyting på flybase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparovs knallharde oppgjør med Trump: – USA følger en mørk sti07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik
Siste nytt
15:13VerdenUSA: Minst to drept i skyting på flybase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparovs knallharde oppgjør med Trump: – USA følger en mørk sti07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus