KulturforskjellerReiserådene som gjør at du unngår de pinlige tabbene

Her kysser den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush den greske erekbiskopen i det Hvite Hus tilbake i 2007.
Her kysser den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush den greske erekbiskopen i det Hvite Hus tilbake i 2007. Foto: Larry Downing / REUTERS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du trodde en tommel opp, armene under bordet og å sitte med beina i kors alltid er greit, må du tro om igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å starte med et gammelt ordtak. «Når du er i Roma, gjør man som romerne». Du må se på hva de rundt deg gjør, forklarer Øyvind Dahl til ABC Nyheter.

Dahl er professor i kulturkunnskap og har skrevet fagbøker og undervist om kulturforskjeller.

For nordmenn på reise kan det oppstå pinlige situasjoner hvis man ikke kjenner til kulturelle forskjeller. Her er noen feller som bør vært verdt å vite før du besøker andre kulturer.

Hilseskikker

I møte med andre mennesker og kulturer er det folkeskikk å hilse og presentere seg, men å gjøre som man gjør i Norge når man er i andre kulturer fungerer ikke alltid.

I forbindelse med utdelingen av fredsprisen til Malala i desember 2014, ble det sendt ut et dokument fra de som jobbet med produksjonen av Nobelkonserten. «Ingen menn må på noen måte berøre Malala. Ikke en gang håndhilse. Dette er ekstremt viktig», stod det i dokumentet TV2 fikk innsyn i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvorfor? Et brudd på Malalas kultur og religion, forklarer kulturprofessoren.

– Under norgesbesøket kunne du se at Malala lå hånden på brystet og bukket forsiktig, sier Dahl.

Typiske kontaktkulturer i forbindelse med hilsing er Øst-Europa, Sør-Europa, Midtøsten og Latin-Amerika. Typiske ikke-kontaktkulturer hvor hilsemåten er preget av mer fysisk avstand, som i Norge, er Skandinavia, Storbritannia, Nord-Amerika og Østen (Kina, Japan og Korea).

– Likevel er ingen kulturer absolutte. Alt avhenger av situasjon. Det finnes jo situasjoner i Norge hvor vi klemmer og kysser når man møter kjente, sier Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fire råd til hvordan du kan slappe av når flyet rister

– Nordmenn er enkle

Vanligvis oppfattes nordmenn som nokså tilbakeholdne, ifølge professoren.

– Vi nordmenn er veldig på «hei» og «ha det», mens i de fleste andre kulturer når man møter noen så hilser man skikkelig, forklarer Dahl og sier at man i land som Tyskland, Frankrike og England bruker tiltaleformer i langt større grad enn i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan virke udannede, vi bruker jo ikke «Herr, «Fru» eller «De» i Norge, vi sier jo nesten til og med «du» til kongen. Det er viktig å lære seg disse tiltaleformene i andre land, sier Dahl.

Les også: På opplevelsestur i Tokyo

– Les deg opp på «ditt» land

Dahl oppfordrer alle som skal reise til å lese seg opp på landet de skal besøke.

– I Thailand skal man hilse med håndflatene i mot hverandre. Det er ikke alltid like enkelt å hilse. Det skal gjøres på forskjellige måter avhengig av status, kjønn og andre faktorer.

– I Japan bukker man, forklarer Dahl og fortsetter:

– Italienerne, franskmennene og russerne kysser jo hverandre ofte når de møtes, både på kinnene og munnen, dette gjelder også mellom menn. Dette hadde gjort oss nordmenn litt ubehagelig, tror jeg, sier Dahl og viser til historier hvor russiske toppolitikere har kysset hverandre på munnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dahl forklarer at man skal være forsiktig som mann i Midtøsten med å vise interesse for kvinnen.

– Man skal ikke viste interesse eller ha fysisk kontakt. Heller ikke i Asia er kroppskontakt på offentlige stedet vanligvis akseptert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hit må du reise for å få vårfølelse

Husk «please»

– En av de vanligste feilene nordmenn gjør er at vi glemmer å takke. Det er mye mer utbredt i andre kulturer å takke oftere, også for selvfølgeligheter, sier kulturprofessoren.

Dahl forklarer at nordmenn ofte blir sett på som uhøflige når de glemme dette.

– «Send meg saltet», sier vi i Norge og tenker ikke over at det er noe som mangler. Derimot er vi ganske flinke til å takke, vi takker til og med for maten, noe som mange utlendinger synes er rart. Det er en selvfølge at maten som vertskapet serverer er god. Vi sier også takk for sist, eller takk for i går, men prøv å si dette på engelsk så hører du hvor rart det blir, sier kommunikasjonsprofessoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn i Spania mestrer ikke spansk

Mat og drikke: – Lov å prompe

– I Østen er det sett på som høflig å lage spiselyder og kroppslyder. Det er helt ok å rape ved bordet og en fis er heller ikke dumt, sier Dahl som sier det er helt motsatt fra oss nordmenn som er oppdratt til å spise lydløst.

En annen ting Dahl peker på er at man i en del kulturer bør legge igjen litt mat på tallerkenen.

– Man skal ikke lenger enn til Nederland, England, Irland hvor man blir forsynt med porsjoner og går man tom får man enda mer mat. Legger man derimot igjen litt, viser man at man er mett.

– Dette er også tilfellet i afrikanske land og land i Østen, sier Dahl.

Les også: Alkohol kan gjøre oss bedre til å snakke fremmedspråk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bør ikke ha armene under bordet

Det er også regler om hvordan man bør sitte under måltider, spesielt verdt å nevne er det at man i Frankrike og Tyskland skal ha underarmene synlig oppe på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis man som i Norge sitter med armene under bordet, kan de andre rundt bordet tro du klår på kvinnen ved siden av deg, sier Dahl.

I tillegg opplyser kulturprofessoren om at det i Thailand og Midtøsten ikke er akseptert å sitte med beina i kryss.

– Man skal vise fotsålen mot en person, den blir regnet som den mest møkkete delen av mennesket og vis du viser fotsålen er det forakt. Tommel opp kan bety noe helt annet.

I Norge er det vanlig å gi en tommel opp hvis man synes noe er bra eller at noen har gjort en god jobb. I utlandet skal du være varsom med dette i noen kulturer.

– I Irak, Australia og Russland er det obskønt, sier Dahl og legger til at tegnet vi forbinder med «helmaks» i Norge kan bety noe helt annet i andre land.

– I Japan betyr det penger, mens i Sør-Amerika er det erotisk og i Frankrike betyr det at du er et null.

Les også: Nordmenn er ferieekstremister