Sjømannskirken må kutte

Generalsekretær i Sjømannskirken, Ørnulf Steen.
Generalsekretær i Sjømannskirken, Ørnulf Steen. Foto: Sjømannskirken
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjømannskirken er ikke fornøyd med forslaget til statsbudsjett. Nå venter betydelige kutt i årene som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 var ikke godt nytt for Sjømannskirken, som allerede er i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Grundige analyser av våre utgifter og inntekter viser at vi om fire år har 15 millioner kroner mindre å drive Sjømannskirken for. Hvis vi ikke tar noen grep nå må vi redusere driften kraftig i årene som kommer, sier generalsekretær Ørnulf Steen i Sjømannskirken til organisasjonens egne nettsider.

Økt tilskudd

Får regjerignen det som den vil, kommer Sjømannskirken til å bli bevilget 86,1 millioner kroner i 2016. Det er en prisjustert videreføring av tilskuddet for 2015 pluss en ekstrabevilling fra Finanskomiteen i mai.

– Vi er selvsagt glade for pengene vi får, men vi hadde håpet at regjeringen nå ville holde lovnaden fra regjeringsplattformen i 2013 der de sier de skal «sikre gode betingelser for Sjømannskirken». Dagens tilskudd dekker rundt 120 årsverk. Vi har i tillegg søkt om å få dekket 40 årsverk, av et reelt tilskuddsgap på 100 årsverk. Finanskomiteen har gitt oss 3,5 årsverk allerede
i år, men vi trenger totalt 40, noe som tilsvarer 28,8 millioner kroner. Dette er altså ikke innvilget, konstaterer Steen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etterspørselen øker

Han sier de i første omgang vil klare seg uten oppsigelser, men vil kunne komme til å måtte la ledige stillinger stå ubesatt.

– Sjømannskirken gjør mye mer enn å holde gudstjenester. Hver dag, hele året, hjelper vi nordmenn i større og mindre kriser verden over. Vi har aldri tidligere vært på flere steder enn vi er i dag, og behovet og etterspørselen øker. Dette ser vi dessverre ikke igjen i statsstøtten, mener Steen.

Ifølge organisasjonen består det årlige budsjettet av en tredel statlig støtte fra Kulturdepartementet. Resten er hovedsaklig innsamlede midler fra privatpersoner og norsk næringsliv.

Les alt om statsbudsjettet her