Meny

Gateartister pynter opp spansk havneby

Myndighetene i den spanske byen Malaga rekrutterte 50 gatekunstnere til å gi havnebydelen Heredia et nytt uttrykk. Alle foto: Scanpix/AFP.
Da den spanske byen Malaga ville gi havnekvarteret et nytt uttrykk ba de store navn fra den internasjonale gatekunstbevegelsen om hjelp.

Tidligere var gatene i bydelen Heredia frekventert av sexarbeidere og langere. De falmede bygningene fra 1800-tallet har nå blitt dekorert med underlige og vakre veggmalerier skapt av gatekunstnere fra Storbritannia, USA og andre land.

Verken er langt fra tagging gjort i det skjulte. Arbeidene ble bestilt av lokale myndigheter, som søkte hjelp hos det som en gang var en undergrunns kunstbevegelse.

Sammen med nye fotgjengerfelt, bedre gatebelysning og renoverte parker har Heredia-nabolaget nær elva Guadalmedina blitt som nytt. Det har fått kallenavnet «Soho» etter kunstnerbydelene i New York og London.

– Ideen kom opprinnelig fra lokalbefolkningen og noen få næringsdrivende, sier direktøren for byens senter for samtidskunst, Fernando Frances, til AFP Relaxnews.

– Vi tenkte gatekunst kunne bidra til det kulturelle bildet vi ønsket å skape av bydelen.

Blant gatekunstnerne som ble trukket til prosjektet var amerikaneren Shepard Fairey, kjent for det stiliserte portrettet av Barack Obama med undertittelen «Hope» (Håp) og den ikoniske logoen med teksten «Obey» (Adlyd).

Et sort veggmaleri Fairey har laget av en kvinne med slagordet «Fred og frihet» smykker siden av en ti etasjer høy bygning, ved en av inngangene til bydelen. På den andre siden tårner den britiske gatekunstneren D*Face’ fremstilling av en jagerflypilot.

Les også: SAS verdens nest mest punklige flyselskap

Opp fra undergrunnen

Tradisjonelt sett har gatekunsten vært en hemmelighetsfull uttrykksform som ofte tok utgangspunkt I graffiti og klistremerker. Gatekunsten tok for alvor av på 80-tallet, og har siden blitt en anerkjent kunstform. Enkelte av Faireys verker har for eksempel blitt kjøpt inn av museer.

Gatekunst på et gatehjørne i Malaga. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/ JORGE GUERREROGatekunst på et gatehjørne i Malaga. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/ JORGE GUERRERO

Men Frances sier det kunne være vanskelig å spore opp gatekunstnerne, da mange av dem fremdeles arbeider anonymt og uten tillatelse. Han fikk likevel tak i omkring 50 av dem, og ga dem frie tøyler til å dekorere bydelens offentlige fasader.

Blant dem var Dadi Dreucol (26), en lokal spansk kunstner som malte bisarre veggmalerier med svartmaskerte figurer. Dreucol har malt siden han var 12 år, men sier miljøet den siste tiden har tatt av takket være internett.

– Før måtte du dra dit maleriene var for å se dem, sier han.

– Nå kan du male på gaten, noen tar et foto og sekunder senere er det sendt og folk kan se det i Japan.

Hans deltakelse i prosjektet i hjembyen gjorde et tysk galleri oppmerksom på kunstneren. Dette har nå gitt ham en tre måneders lærlingejobb.

Les også: Norges-turistene brukte mer penger og var mer fornøyde

Guider turister

Gatekunsten har også påvirket livet til enkelte av Malagas øvrige 568.000 innbyggere. Antonio Mancera (63) smiler stolt ved siden av kamelonmotivet på husveggen der han bor. Maleriet er laget av den belgiske kunstneren «Roa». Mancera tilbyr å vise besøkende rundt til de mange nye veggmaleriene.

Gatekunst på en vegg i Malaga. Foto: Scanpix/AFP.Gatekunst på en vegg i Malaga. Foto: Scanpix/AFP.

– Det var et ønske om fornyelse i dette nabolaget, sier han.

Beboerne håpet veggmaleriene kunne lokke turister som tidligere søkte seg vekk fra havneområdet til fordel for strendene langs kysten.

Nå som gatekunsten har kommet har en del begynt å finne veien hit.

– Det er ofte barna som finner ut om gatekunsten og tar med foreldrene for å se den, sier den lokale kunstneren Javier Calleja.

Myndighetene har arranger konserter og utstillinger, og oppfordrer butikker og kunstgallerier til å etablere seg i bydelen. Pedro Marin Cots, lederen for byens byplanlegging, sier 34 bedrifter har blitt åpnet eller renovert i området siden prosjektet begynte i juli 2013.

Blant dem er en sykkelbutikk etablert av Javier Marin (27). Åtte måneder etter at han åpnet har likevel kundene uteblitt. Han håper på økt besøk i sommer. Byen har også gått ut med oppfordring om en ny runde bidrag fra gatekunstnere.

– Det gjenstår fremdeles mye før dette blir et Soho som i de store byene, sier Marin.

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

Reise
Populært