Turistundersøkelsen 2014:Norges-turistene brukte mer penger og var mer fornøyde

BRUKTE MER: Med blå himmel og sommervarme i hele landet i fellesferien var det flere nordmenn som valgte bort Syden og ferierte i Norge. Sommerturistene la igjen mer penger enn året før, viser Turistundersøkelsen 2014. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
BRUKTE MER: Med blå himmel og sommervarme i hele landet i fellesferien var det flere nordmenn som valgte bort Syden og ferierte i Norge. Sommerturistene la igjen mer penger enn året før, viser Turistundersøkelsen 2014. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Turister i Norge la igjen 1,5 milliarder mer i fjor sommer sammenlignet med 2013. Sommerturistene var også mer fornøyde enn året før, viser undersøkelse.

Sommeren 2014 var preget av sol og varme i hele Norge. Over 80 målestasjoner satte temperaturrekorder i juli.

Den gode sommeren bidro til at flere valgte å feriere i eget land, og ifølge Turistundersøkelsen 2014 fra Innovasjon Norge og SSB sto nordmenn for over 60 prosent av det totale sommerforbruket i 2014.

Etter nordmenn er det tyske ferieturistene som fortsatt utgjør det viktigste utenlandske enkeltmarkedet, og bidrar med til sammen 750 millioner kroner i den norske reiselivskassa. Ferieturister fra oversjøiske land som Kina og USA står også for et betydelig forbruk, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

Turistene la i sommersesongen igjen mest penger på Østlandet, etterfulgt av Vestlandet.

Les også: Kåring: Her er Norges 25 beste hoteller

Utenlandske turister mest fornøyde

Turistundersøkelsen viser også at turistene som var i Norge sommersesongen 2014, var mer fornøyd med feriereisen sammenlignet med året før.

Her er det de utenlandske turistene som er mest fornøyd. Turistene fra Sverige, Kina og USA er de aller mest fornøyde, mens ferierende fra Nederland og Spania er de som er minst fornøyd totalt sett.

Attraksjoner og severdigheter scorer høyest blant utenlandske turister, mens prisnivået i forhold til kvalitet som tidligere er det som scorer lavest blant besøkende fra andre land.

Norske turister er totalt sett mindre fornøyde enn utenlandske turister, men de er mer fornøyde med overnattingssted og pris i forhold til kvalitet.

Norske turister er opptatt av tilgang på gratis WIFI, og misfornøyde når de ikke får det.

Les også: Steinar gjør tørrfisk til god underholdning

Mer aktive turister

I tillegg til at det var en økning i antall turister i Norge i fjor sommer var det også en betydelig økning i aktivitetsnivået til både utenlandske og norske turister, ifølge undersøkelsen.

– Dette er en svært positiv utvikling. Vi har lenge oppfordret nordmenn til i større grad å ta i bruk aktiviteter i eget land. Nå ser det ut til at nordmenn faktisk har blitt flinkere til å delta i aktiviteter og lokalkultur, også på ferie i eget land. Dette er svært positivt både i forhold til tilfredshet med ferien og det totale forbruket som blir lagt igjen i Norge, sier Per-Arne Tuftin, Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, i pressemeldingen.