Utsiktene i norsk økonomi: Ekspertene mener nordmenn må stramme inn

Det er mørke skyer over norsk økonomi.
Det er mørke skyer over norsk økonomi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Etter mange år med økonomisk vekst, er det tegn som tyder på at det vil avta. Nå presses politikerne til å ta ansvar.

Denne uken bar preg av dystre utsyn for økonomien. Børsene i Oslo og New York falt. Senere har vi også sett negativ utvikling i Asia. Boligprisene er igjen på hell. Og i Europa er rentene negative. Det siste er positivt for den som har lån, men har du en solid sparekonto er det dårlig nytt. Dessuten må vi ikke glemme den amerikanske president.

Donald Trump som går i handelskrig på to flanker, Kina på den ene og Europa på den andre.

Men hvordan skal vi forholde oss til disse signalene? Har vi grunn til å bli bekymret? Når inntreffer panikken? Vi skal forsøke ikke å bli for negative men det er sannelig ikke lett.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Foto: Martin Huseby Jensen
Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Foto: Martin Huseby Jensen

Tidligere i uken presenterte NHO sin rapport for den økonomiske utviklingen.

Sjeføkonom Øystein Dørum i hovedorganisasjonen sier til DN at nå må nordmenn forvente tyngre seilas fremover, etter flere år med økonomisk medvind. Han mener vi kommer til å se en helt annen økonomisk vekst per innbygger og i kjøpekraft enn vi har sett historisk og at vi må justere forventingene.

Børsfall : Kraftig DNO-smell – børsen ned 1,2 prosent

Viktig å verne om systemet

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO synes spørsmålet om bekymring er litt vanskelig. For det meste er på stell i Norge. Dessuten deler Bjørnstad Dørums analyse. Men selv om Dørum konkluderer at det blir tøffere og livreima må strammes inn, sier Bjørnstad at vi også bor i et land hvor staten og lønnsdannelsen skjermer folk fra de store konsekvensene.

Dette systemet er det viktig å verne om, sier han, hvis ikke kan skape økt bekymring.

– Har ikke folk tiltro til det norske systemet, vil vi kunne få store skifter. Derfor er det viktig å verne om finanspolitikkens rolle for å sikre høy sysselsetting, lønnsdannelsens rolle for konkurranseevnen og velferdsstatens rolle for sikring av inntekt. Dette er en ordning som er ekstra viktig å ivareta i periode med store internasjonal usikkerhet, sier Bjørnstad til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under)

Sjeføkonom Roger Bjørnstad LO. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Sjeføkonom Roger Bjørnstad LO. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Rentesåre

Over en lang tid har det i mediene versert dekning om at den norske husholdningen har en høy andel gjeld. For stor gjeld. Bjørnstad forteller at dette henger sammen med det lave rentenivået, i tillegg til det han karakteriserer som en fraværende boligpolitikk gjennom mange tiår. Sammen har disse to elementene drevet boligprisene opp i skyene og har satt Kari og Ola i et dilemma.

– Man må ha et sted å bo. Folk vil gjerne ta del i samfunnet og være en del av boligmarkedet. For å få til dette må de ta opp høye lån, og blir sårbare for renteøkninger.

Dårlig i New York : Verste dag på Wall Street så langt i år

Bjørnstad mener at selv om folk flest må passe på egen økonomi, kan de ikke regnes som ansvarlige for denne situasjonen.

– Dette er politikk. En villet politikk. Derfor må sentralbanken være forsiktig når renten økes og ta hensyn til innbyggernes økonomi, sier han.

Men hva tenker økonomene som sitter i bankene? Flere økonomer har tidligere uttalt bekymring for den store gjelden norske husholdninger har.

I forrige uke ble Statistisk Sentralbyrås kredittindikator oppdatert. Den kunne fortelle at gjeldsveksten for husholdningene flatet ut, men innenlandsk lånegjeld utgjorde 3.570 milliarder kroner ved utgangen av forrige måned. Og selv om den flater ut, var gjeldsveksten på 5,1 prosent gjennom de 12 månedene fra starten av september i fjor. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn måneden før.

Dette kan forklares blant annet med at omgjøring av studielån til stipend har endret periode og bidrar til lavere gjeldsvekst.

Passe bekymret

I Sparebank 1 sitter sjeføkonom Elisabeth Holvik og ser noen mørke skyer på horisonten.

– Er det grunn til å være bekymret?

– Sånn passe, men det går bra i Norge og de fleste er i jobb. Dersom vi skuer noen år fremover så vet vi at inntektsveksten blir mindre fordi oljeaktiviteten reduseres, og vi får større utgifter over statsbudsjettet som følge av at en mindre andel av befolkningen er i arbeid, sier hun til ABC Nyheter.

Trump vil rydde: Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til

Budskapet er at statsbudsjettet som kommer på mandag er for stort. Vi bruker for mye penger på raus velferd. Derfor forsøker Holvik og andre økonomer å presse på staten for omstilling. Nye arbeidsplasser må skapes, i konkurranse med andre land. Dette er en av de store utfordringene norsk økonomi trenger at takles, og en prosess som tar lang tid og går sakte.

(Artikkelen fortsetter under)

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1.
Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1.

Vinner neppe lotto igjen

Essensen i dette gjør at det år for år enten er behov for å øke skattene litt, eller å redusere velferdsgodene litt. Flere må i jobb og nye profitable arbeidsplasser må etableres.

– Det skal mye til at vi vinner en ny lottokupong, sier sjeføkonomen og fortsetter: – Vi har lagt oss til gode vaner i disse tidene. Vi har veldig generøse velferdsordninger og mange som står utenfor arbeidslivet, men det finnes ingen klar oppskrift selv om alle analyser peker på veldig generøse ordninger som gjør at det er dyrt drifte Norge.

Desto lenger tid det tar for politikerne å stramme inn, desto vanskeligere. Men det er heller ingenting som synes akutt for den norske økonomien, og hun tror heller ikke at dette er noe som vil merkes med det første. Dessuten tror Holvik at å øke skattetrykket neppe blir lett å gjøre noe med.

– Bompengeopprøret er et tegn på at mange opplever at skattetrykket er høyt, da er det vanskelig å se for seg at det skal økes mye framover. Da blir det en utfordring å hente inntektene.

Som Bjørnstad tror hun også at de aller fleste ikke merke så mye til omstillingen, siden denne vil skje gradvis. Men som statsbudsjettet er i dag, så mener hun det ikke er bærekraftig målt opp mot inntektsprognosene.

– Så hva bør Ola og Kari gjøre?

– Betale ned på gjeld. Pass på jobben sin og familien. Dyreste man kan gjøre er å skille seg. Mister du jobben er mer sårbar om du har stort lån. Sørge for å ha orden i økonomien i forkant.

Les også: Boligprisene på Manhattan nærmest i fritt fall

Puste med magen

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea ber folk puste med magen. For selv om det er uroligheter internasjonalt, går det fortsatt ganske bra her hjemme i annerledeslandet.

Hun viser til tegn som styringsrenten som er satt opp, arbeidsledighet som går ned og lønnsvekst. Men, sier hun, man vel aldri helt hvordan økonomien vil gå - til syvende og sist er det mange antagelser.

(Artikkelen fortsetter under)

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.
Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

– Slik det ser ut nå, går det bra med norsk økonomi, men det er klart, det som skjer internasjonalt kan også skje med oss.

Følg med på hva sentralbanken sier om renten. Det gir indikasjoner om det går godt eller dårlig med norsk økonomi.

– Varsler de at renten går ned igjen, da kan man tenke seg at det går dårligere, sier forbrukerøkonomen og legger til: – Men det ser heller ikke ut til ytterligere renteøkninger en god stund fremover .

I mellomtiden anbefaler hun å holde gjelden så lav som mulighet.

– Gjør slik at du er forberedt til eventuelle dårlige tider.

Mandag kommer statsbudsjettet. Se video for alt du trenger å vite om budsjettet:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet
Siste nytt
21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet
Populært