Meny

LO tror årets lønnsoppgjør blir vanskelig

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad sier beregninger viser at det har vært en kraftig forrykning av inntekt fra arbeider til eiere, med økende ulikhet som resultat. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Leder av LOs forhandlingsavdeling, Knut Bodding, har ingen tro på at partene i lønnsoppgjøret blir enige i forhandlingene som starter neste uke.

Mandag 12. mars blir kravene fra LO overlevert til NHO. Dagen etter starter forhandlingene. Bodding har ingen tro på enighet i de ordinære forhandlingene som avsluttes 22. mars.

– Det kommer til å bli megling og kamp helt til siste slutt. I år blir det jaggu vanskelig, sier Bodding til Dagens Næringsliv , en uke før forhandlingene starter.

Før den tvungne meglingen har LO levert plassoppsigelse for 200.000 av sine medlemmer i norsk industri, hotell- og restaurant og reiselivsbransjen.

– Vi har vært i samtaler med NHO om pensjon og økonomi allerede, men det blir ikke noe greie på det før vi kommer i megling, sier Bodding.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO har lagt fram tall som viste at arbeidstakerne har hatt reallønnsnedgang hvis man ser de siste tre årene under ett.

– Det er noen som henter ut lønnsgevinsten i andre deler av økonomien. Det er kraftig økende ulikhet i Norge, sier Bjørnstad til DN.

I Finansavisen slår Bodding fast at årets oppgjør blir konfliktfylt. Han sier det er utenkelig at årets oppgjør ikke fører til en endret avtale om AFP – avtalefestet pensjon.

Privatøkonomi
Populært