2017: Så mye bør du få i lønnsøkning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lønnsutviklingen for Teknas medlemmer har i 2017 vært moderat, men positiv sammenlignet med foregående år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekna representerer 74.000 medlemmer med mastergrad eller mer innen teknisk- naturvitenskapelige fag. Mange av medlemmene har de siste årene fått merke krisen både gjennom lønnsfrys og nedskjæringer.

519.000 i begynnerlønn

Begynnerlønnen for Tekna-medlemmer var i 2017 på 518.848 kroner for medlemmer i privat sektor. I kommunesektoren var den på 506.430 kroner, mens startlønnen i staten lå på 446.900 kroner.

I privat sektor var veksten i gjennomsnittslønnen i 2017 på 1,9 prosent, sammenlignet med 1,2 prosent i 2016. I kommunal sektor var veksten på 1,8 prosent, sammenlignet med 1,7 prosent i 2016. I staten var veksten på 1,3 prosent, sammenlignet med 2,9 prosent i 2016.

De lave tallene for staten må sees i sammenheng med at sektoren hadde store lokale tillegg på slutten av fjoråret, noe som gjorde årets økning lav.

Les også: Disse husholdningene hadde størst inntektsfall

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende aktivitet

– Det er positivt at lønnsveksten igjen er økende. Dette bekrefter trekk vi ser i samfunnet generelt, med økt aktivitet og gode resultater i mange virksomheter, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg i en melding.

Vekst i gjennomsnittslønnen innen petroleum og engineering var i 2017 på 3,4 prosent, mens den i fjor var på 2,1 prosent.

– Vi ser at det igjen er økende aktivitet i sektoren. Vi registrerer også at et økende antall av de unge i lønnsundersøkelsen er fra petroleum og engineering. I 2016 var fire prosent av de nyutdannede fra denne sektoren, i år er dette tallet hele 12 prosent. Dette indikerer at det igjen rekrutteres flere unge til sektoren, forteller Tekna-presidenten.

Les også: Skal du be om lønnsøkning? Ikke si dette

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no