Meny

1 av 4 vil slite ved renteøkning

Administrerende direktør Leif Magne Andersen. Foto: KLP Banken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du bør ikke fristes til å låne mer enn du faktisk trenger når renten er lav, råder administrerende direktør Leif Magne Andersen i KLP Banken.

En landsomfattende spørreundersøkelse Opinion har gjennomført for KLP Banken, viser at nær syv av ti nordmenn med lån ikke vil komme til å bekymre seg for egen betalingsevne når det kommer til renter og avdrag dersom boliglånsrenten øker med tre prosentpoeng fra dagens nivå.

1 av 4 vil bli bekymret for egen evne til å klare renter og avdrag.

(Saken fortsetter under)

Tviler på unges betalingsevne

– Undersøkelsen viser at unge i etableringsfasen i større grad vil bli påvirket av en renteøkning. Det kan være vanskelig for mange å komme seg inn i boligmarkedet og spesielt med begrenset egenkapital, sier administrerende direktør Leif Magne Andersen i KLP Banken.

Undersøkelsen viser at personer under 30 år er mest bekymret i forhold til troen på egen økonomi. Nær fire av ti oppgir at de ville blitt bekymret ved en renteøkning på tre prosentpoeng.

84 prosent tror en rentøkning på tre prosentpoeng vil føre til at unge i etableringsfasen vil få problemer med å betale renter og avdrag. Denne oppfattelsen er lik i alle aldersgrupper, i ulike deler av landet og blant menn og kvinner.

Les også: 9 av 10 minstepensjonister er kvinner

(Saken fortsetter under)

Foreldre låner for barna

KLP Banken ser en økende trend i form av at lånebehovet flytter seg fra barna til foreldrene.

– Vi ser at foreldregenerasjonen blant annet tar opp Litt Extra-lån for å hjelpe barna inn i boligmarkedet igjen etter en endring av livssituasjonen, skilsmisse eller lignende. En renteøkning kan også ramme indirekte. Enkelte foreldre har lånt opp på egen bolig for å hjelpe barna, sier Andersen.

– Du bør ikke fristes til å låne mer enn du faktisk trenger når renten er lav. Har du i tillegg valgt avdragsfrihet, får du dobbel smell når renten stiger og du må begynne å betale avdrag, avslutter banksjefen.

Les også: Nav: – Økende fattigdom i Norge

Privatøkonomi
Populært