Nordmenn handlet mer på dagsturer i utlandet

Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av ett år handlet nordmenn for 14,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet, en klar oppgang fra ett år tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I perioden april 2016 til mars 2017 grensehandlet nordmenn for 799 millioner kroner mer enn året før, en oppgang på 6 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig dro nordmenn på til sammen 7,8 millioner dagsturer, opp med 5 prosent.

Ikke uventet gikk de aller fleste turene til Sverige. SSB-tallene viser at nordmenn la igjen 7,3 milliarder kroner på dagsturene i butikker i Strömstad. Vi brukte 2 milliarder kroner i Charlottenberg, drøye 700 millioner kroner i Töcksfors og 2,5 milliarder øvrige steder i Sverige. I andre land brukte nordmenn i overkant av 1,1 milliarder kroner.

Her hjemme er hovedorganisasjonen Virke bekymret over det de kaller en svimlende økning i grensehandelen. Virke organiserer blant annet norske butikker innen en lang rekke bransjer, blant annet dagligvarebutikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At grensehandelen vokser med hele 5,8 prosent i løpet av det siste året, bekymrer oss kraftig. Grensehandelen går direkte ut over tusenvis av norske arbeidsplasser, sier direktør Ingvild Størksen for Virke Dagligvare.

– Bransjen har tilbudt politikerne en løsning som påvirker det særnorske avgiftsnivået som lokker folk over grensen for å handle. Vår løsning gir i tillegg god miljøeffekt. Derfor er det overraskende at politikerne takker nei, men fortsetter å la grensehandelen vokse, sier Størksen.

SSBs tall viser for øvrig at folk fra Sør- og Østlandet brukte 5,2 milliarder kroner på dagsturene, mens innbyggere i Oslo og Akershus handlet for 4 milliarder kroner.

Les også:

Finanstilsynet: Norske banker sårbare for sjokk

Gunnar blir søkkrik – kan få 500 millioner for tomt

Nå er det blitt enklere å søke om boliglån