Jensen vurderer tiltak mot boliggjeldsboomen

Finansminister Siv Jensen (Frp) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i møte om boligprisene.
Finansminister Siv Jensen (Frp) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i møte om boligprisene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenns økte boliggjeld fører til uro langt inn i regjeringskorridorene. Nå vurderer finansminister Siv Jensen (Frp) om det bør iverksettes ytterligere tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag kalte hun og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ulike fagmiljøer, deriblant bygge- og finansnæringen, inn til møte for å diskutere tiltak mot den rekordhøye prisveksten i boligmarkedet.

Den voksende boliggjelden i norske husholdninger utgjør nå den største faren for norsk økonomi, ifølge Norges Bank. Det siste året har boligprisene steget med 12 prosent på landsbasis, og med over 20 prosent i Oslo.

Nordmenn er nå faretruende nær gjeldstoppen i Europa.

– Gjelden i husholdningene øker raskere enn inntektene. Vi vurderer nå om og i tilfelle hvilke tiltak vi bør innføre, sier Jensen til NTB.

I en vurdering av norsk økonomi som ble lagt fram mandag, påpeker også IMF at et fall i boligmarkedet kan få store konsekvenser for bank- og finansmarkedene.

Arbeidsminister Hauglie: – Ikke bekymret for at tyngre Nav-brukere faller utenfor

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygge mer

Kommunalministeren peker på at ett av de viktigste grepene er å sørge for bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel på boligmarkedet.

– Det viktigste vi kan gjøre, er å bygge mer, raskere, og derfor gjennomfører vi nå store forenklinger i plan- og byggeloven og de tekniske forskriftene. Det gjør at boligbyggingen har tatt seg kraftig opp, sier Sanner til NTB.

Samtidig investerer stadig flere i sekundærbolig, noe som har bidratt til å presse prisene oppover. I Oslo blir nær en tredel av boligene solgt til spekulanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Vinteren for oljebransjen blir veldig tøff

Til bunns

Økonomer har tidligere pekt på at denne utviklingen vil være svært vanskelig å snu om man ikke skjerper skatten på sekundærbolig kraftig.

Noen skatteskjerpelse vil imidlertid ikke Jensen være med på – foreløpig.

– Vi prøver nå å komme til bunns i hva som er den faktiske situasjonen. I denne debatten må vi kjenne fakta best mulig. Da vil det bli lettere å treffe de riktige konklusjonene, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke dårlig tid. Gjør vi for mye på feil tidspunkt, kan det bidra til å forsterke den negative utviklingen, føyer hun til.

Fra bankene fikk finansministeren et klart råd om ikke å begrense bankenes fleksibilitet på boliglån. Finanstilsynet har foreslått at bankene ikke skal kunne gi lån utover 85 prosent sikkerhet.

Les også: – Å velge fastrente er litt som å kjøpe en forsikring

Tiltak

Jensen varsler at regjeringen vil legge fram tre konkrete tiltak før jul, blant dem en ny forskrift om boliglån.

– Innspillene som er kommet på møtet, vil være nyttige i det videre arbeidet med boliglånsforskriften. Regjeringen vil fatte sin beslutning i god tid før nyttår, lover finansministeren.

Regjeringen foreslår å opprette et gjeldsregister. Forslaget er nå ute på høring. I tillegg vurderes en ny forskrift for forbrukslån.

Norsk milliardær: – Nav bommer ganske kraftig