Forsikringsbransjen skjerper kontrollen av svindel i sommer

Nordmenn skal ut og reise i sommer. I den forbindelse prøver stadig flere å svindle forsikringsselskapet.
Nordmenn skal ut og reise i sommer. I den forbindelse prøver stadig flere å svindle forsikringsselskapet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nordmenn svindler på reiseforsikringen som aldri før, men du bør tenke deg om både en og to ganger. Svindel kan føre deg i fengsel. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere prøver å svindle forsikringsselskapet sitt i forbindelse med reiser, viser tall for første kvartal fra Finans Norge.

Bare de tre første månedene i år ble det svindlet for mer enn 62 millioner kroner til sammen.

Ikke alle er ærlige

Tusenvis av nordmenn vil kontakte forsikringsselskapet som tyveri, skader og sykdom i løpet av de nærmeste månedene, men langt fra alle er ærlige.

– Dette bekymrer oss nå som reisesesongen starter for fullt, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge i en pressemelding.

Men har du planer om å svindle i sommer, bør du tenke deg om igjen. Det kan få alvorlige følger.

– De aller fleste kundene er heldigvis ærlige. Men forsikringsselskapene er oppmerksomme på svindel, så svindlerne tar en høy risiko, sier Neverdal.

Det er forsikringsselskapene selv som avslører de aller fleste svindlerne. De som prøver seg på svindel, risikerer politianmeldelse, fengsel og forsikringsnekt.

Den alminnelige strafferammen for bedrageri er bøter eller fengsel inntil 2 år.

Les også: Reiser du hit, vil ikke reiseforsikringen din gjelde

Finner på historier

Ifølge Finans Norge er det mest vanlige å finne på historier som ikke stemmer.

Når det gjelder svindel med reiseforsikring, handler rundt 70 prosent av de avslørte sakene om tyverier som ikke har skjedd, eller oppdiktede meldinger om bagasje som det påstås aldri kom frem til reisemålet.

En ung mann meldte stadig videokameraet sitt stjålet til ulike forsikringsselskap. Han brukte den samme kvitteringen flere ganger. Han satset nærmest på å bruke kameraet som reisekasse, men han er for lengst avslørt, sier Neverdal.

Finans Norge og kommunikasjonssjef Stine Neverdal melder om en økning i antall forsøk på svindel. Foto: Fno / NPK
Finans Norge og kommunikasjonssjef Stine Neverdal melder om en økning i antall forsøk på svindel. Foto: Fno / NPK

Ifølge Neverdal er det gjengangere som forsøker seg flere ganger.

– Nå har vi eksempel på en 20- åring som har meldt om stjålet eller bortkommet bagasje mer enn 15 ganger. Men det får være måte på uflaks. Den unge mannen er nå avslørt av forsikringsselskapet sitt, sier Neverdal.

Går utover fellesskapet

Det finnes store mørketall, for forsikring er basert på tillit. Å svindle på forsikringen innebærer å stjele fra de andre kundene i forsikringsselskapet, og gjør at forsikring blir dyrere enn nødvendig, sier Neverdal videre.

I gjennomsnitt svindler nordmenn nå for 36 000 kroner på reisesaker. Det er mer enn noen gang tidligere.

Les også: Dette dekker ikke reiseforsikringen din