Meny

Slik får du høyere lønn

LØNN: Gode forberedelser er alfa og omega når du ber om høyere lønn. Foto: GettyImages

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingsteknikkene du må kunne.

– Jeg vil ikke anbefale deg å true med å si opp, dersom du ikke har en annen jobb på hånden. Du bør ikke møte uforberedt. Oppfør deg skikkelig, da blir du oppfattet som en positiv ressurs.

Dette er de første rådene Marianne Gran Juriks har når du skal forhandle deg til høyere lønn.

MARIANNE GRAN JURIKS: Direktør for arbeidsliv og juss i Tekna. Foto: Tekna

Hun er direktør for arbeidsliv og juss i Tekna. Selskapet jobber med å løse samfunnets utfordringer gjennom innovasjon og ny teknologi, og er den største fagforeningen i Akademikerne.

Skal du møte sjefen for én til én-forhandling om høyere lønn, handler det stort sett om jobben du gjør i forkant av møtet, mener eksperten.

Dette skal du trekke frem i forhandlingen

Kristina Picard, forbrukerøkonom ved Storebrand, er enig og råder deg å samle argumentene dine på forhånd, og holde deg til det som er saklig og relevant.

– Har du grunnlag for å mene at lønnen din er lav sammenlignet med snittet i din bransje, eller sammenlignet med kolleger i tilsvarende jobb, har du et godt utgangspunkt for å forhandle deg opp. Ellers er det hovedsakelig din innsats over tid du bør trekke frem i forhandlingene, tipser Picard.

Hun kommer samtidig med noen nøkkel-holdepunkt som vil hjelpe deg på god vei i møtet med sjefen:

Vær tydelig i forventninger til lønnsutvikling.

Tør å være konkret, eller så kan du risikere at dere snakker forbi hverandre.

Vær realistisk i hva du ber om, men ikke vær redd for å be om litt ekstra. På den måten skaffer du deg kanskje et lite forhandlingsrom.

Det er lov å si at du blir motivert av god lønn, de fleste jobber for å ha nok å leve av.

KRISTINA PICARD: Forbrukerøkonom ved Storebrand. Foto: Storebrand

En mindre god pensjonsordning, såkalt «minimumsordning» kan også være et argument for høyere lønn.

I dag kan du ikke forhandle om tjenestepensjon individuelt, men du kan argumentere for at du må ha råd til å spare noe selv.

Les også: Flere vil prioritere pensjon enn lønn

Hold deg unna argumenter som er av personlig karakter; samlivsbrudd, barn eller stort boliglån er ikke argumenter du bør trekke frem i lønnsforhandlinger.

Gran Juriks understreker at du bør dokumentere oppnådde resultater.

Fremhev også økt kompetanse og ansvar, og nye oppgaver som har bidratt positivt til bedriftens resultat. Sett opp en liste med argumenter, og presenter disse saklig, uten å bli for aggressiv i tonen, tipser direktøren.

– Det verste som kan skje er å få «nei»

Slik forbereder du deg til forhandling

Ha full oversikt over hva du tjener i dag, hva som har vært lønnsutviklingen din de siste årene, og hva som har vært normal lønnsutvikling for eksempel i din bransje.

Å kunne vise til tall er et godt utgangspunkt for å bli tatt seriøst.

Noen er i en situasjon hvor de har fått et konkret tilbud fra et annet selskap. I så fall kan dette gi deg det forhandlingsrommet du trenger.

Du bør være forberedt på at du kan få et negativt svar, eller at reaksjonen ikke blir helt som forventet.

Tenk gjennom hvordan du vil reagere på dette og hva det eventuelt vil gjøre med motivasjonen din videre.

For noen blir dette et spark bak til å finne seg en annen jobb, for andre kan det være en motivasjon til å stå på litt ekstra fremover.

(Råd fra Kristina Picard, forbrukerøkonom ved Storebrand.)

Det kan føles vanskelig og skremmende å be sjefen om høyere lønn, men det er flere måter du kan «kvinne deg opp» til å ta sats:

– Lønn bør alltid være en del av medarbeidersamtalen du har med din leder, dette er en fin sjanse til å snakke om forventninger til lønnsutvikling, mener Picard.

Men er det lenge til neste samtale, og du føler du har gode argumenter for bedre lønn, så bør du ta initiativ selv, råder forbrukerøkonomen.

– Så lenge du er godt forberedt og har gode argumenter i ermet, så har du lite å tape. Det verste som kan skje, er at du får nei, men du har likevel sendt et viktig signal til din leder som kan gi deg høyere lønn på sikt.

Hvis du har lagt inn ekstra innsats eller levert spesielt gode resultater over en periode, kan dette være et påskudd for å be om en prat om lønn, for eksempel etter et større prosjekt du har jobbet med, mener hun.

– Husk at temaet kan komme litt brått på lederen din, som ikke er forberedt på en slik samtale. Det kan derfor være lurt først å nevne for din leder at du ønsker en samtale om lønn slik at også hun/han har tid til å forberede seg noe, råder forbrukerøkonomen.

Når organisasjonen forhandler på dine vegne

Dersom du blir forhandlet for av en organisasjon, kan det være litt mer utfordrende å påvirke dette.

– Forhandler en organisasjon eller fagforening lønn for en stor gruppe, er det ikke like enkelt å påvirke individuelt. Hvis noen derimot forhandler bare på dine vegne, kan du gi dem de argumentene du ville brukt selv, i tillegg til den rent objektive informasjonen om ansiennitet og utdanning, forklarer Picard.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

I Tekna ønsker de at medlemmene i de ulike virksomhetene forhandler samlet med bedriftsledelsen gjennom tillitsvalgte, sier Gran Juriks.

De ulike organisasjonene i arbeidslivet har ulik lønnspolitikk. Er du usikker på hvordan det er i den fagforeningen du er medlem av, så ta kontakt med tillitsvalgte og spør.

Picard mener kollektive forhandlinger ikke bør hindre deg i å tørre å ta initiativ:

– Ikke vær redd for å si hva du forventer av lønnsnivå, spesielt hvis det er snakk om en ny stilling, sier hun.

Tabbene du bør unngå

I tillegg til å ha på plass gode argumenter for at du fortjener høyere lønn, er det flere tabber du skal passe på å unngå:

- Det verste du kan gjøre, er å bli usaklig og trekke inn argumenter som ikke er relevante. Unngå å snakke ned andre kollegers innsats for å fremheve deg selv – det fører aldri noe godt med seg, sier Picard.

Tenk også over:

Ikke plutselig bytt strategi underveis hvis du møter motstand, men hold deg til de samme argumentene for hvorfor du fortjener høyere lønn.

Ikke bli tydelig furten eller sur.

Ikke bli for grådig. Hvis bedriften du jobber i sliter økonomisk, eller er i en nedbemanningssituasjon, kan det oppfattes som umusikalsk å kreve mye akkurat nå. Dette er spesielt relevant nå som norsk økonomi er svakere enn på lenge.

Vi er dessverre inne i tider hvor ikke alle kan forvente en reell vekst i lønn hvert år.

– Et generelt råd til alle som vil opp i lønn, er å vise seg frem på arbeidsplassen, anbefaler forbrukerøkonomen.

Hun tror at det å være løsningsorientert, jobbe for at bedriften og avdelingen skal nå sine mål og ikke være redd for å ta på deg ekstra oppgaver, er svært vesentlig når du ønsker deg høyere lønn.

– Dette er kanskje ekstra viktig nå hvor flere må se seg om etter ny jobb.

Les også:

– Det må være helt greit at det går 24 timer før man svarer, også på ting som haster

Dette vil gjøre deg ettertraktet på arbeidsmarkedet

Derfor blir vi i jobben vi hater

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år
Siste nytt
19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus