Alt om valget
Følg valget:

Sigve Brekke: – EU-reguleringer hemmer europeisk telekom i global konkurranse

STORSKALA: Telenor-sjef Sigve Brekke er bekymret for at Telenor og andre europeiske selskaper blir nektet storskala ved fusjoner.
STORSKALA: Telenor-sjef Sigve Brekke er bekymret for at Telenor og andre europeiske selskaper blir nektet storskala ved fusjoner. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min uro nå er at vi trenger større enheter i den globale konkurransen, men at europeiske telekomselskaper ikke får lov å fusjonere, sier Telenor-sjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Advarselen kom fra Telenor-sjef Sigve Brekke i en debatt under Arendalsuka mandag om den nye normaliteten i verden.

– Utfordringene er nå globale. Ting skjer mye raskere enn før. Og du trenger store nok enheter. Vi tror på storskala. Det er viktig for oss å ha gått fra lille Televerket til et internasjonalt selskap med 178 millioner kunder, sa Brekke til forsamlingen.

– Alle nasjoner må dykke dypere ned i noen områder. Min uro er at Norge og vi i Telenor ikke er i stand til å dykke dypt nok ned, la han til og utdyper overfor ABC Nyheter:

Brekke mener reguleringer og handelsavtaler er viktige.

– Det er et dilemma at europeiske reguleringer setter trangere rammer for å bygge skala, enn Amerika og Asia.

– Det blir for smått!

– I telekomsektoren har EU-kommissæren for konkurranseregulering fram til nå vært veldig opptatt av at vi skulle ha så mange operatører som mulig i hvert enkelt land, sier Brekke og lister opp:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi ser nå er at i USA er det tre operatører, i Kina er det tre operatører, i India er det tre operatører - men i Europa har vi mer enn 200 operatører. Vi sier at det blir for smått!

Ifølge Telenor-toppen blir investeringskraften og innovasjonsmiljøene i Europa ikke store nok.

– Hele telekomindustrien har sagt at vi må konsolidere oss. Dere kan regulere oss i forhold til konkurranse, men det må bygges i større skala hvis vi skal ha sjans til å konkurrere med de store.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Telenor har dette slått ut for eksempel i Danmark.

– Der har vi forsøkt å slå oss sammen med Telia med flere ganger. I Danmark er det fire nettoperatører og en hel masse serviceprovidere. Ingen tjener penger. Ingen investerer det som skulle vært investert, og Danmark henger etter, sier Brekke til ABC Nyheter.

– Alle ansatte må lære

I sitt innlegg slo Sigve Brekke fast at han ikke er urolig for at utviklingen av informasjonsteknologi skal skape arbeidsløshet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er bare ved begynnelsen av digitaliseringen. Den vil endre både næringslivet og offentlig sektor dramatisk. Men jeg er ikke urolig for tap av arbeidsplasser. Det vil bli nye arbeidsplasser i tjenestesektoren,sa Brekke og fortsatte:

– Jeg er mer urolig for vår evne til å videreutdanne våre nåværende ansatte. Tida da du bare lærte på skolen, er over. Nå må vi lære i jobben.

Brekke fortalte at han i Telenor påla alle ansatte å lære noe i 40 timer i arbeidstida om noe framtidsrettet.