Dokumentar avslører:

Norsk torsk fylles med vann og kjemikalier i Kina før den selges i Frankrike

<p>Paal Frisvold, som er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Frankrike, sier at den store oppmerksomheten avsløringene får, kan være uheldig for norsk torsks omdømme, selv om det ikke er norske produksjonsforhold som kritiseres. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Paal Frisvold, som er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Frankrike, sier at den store oppmerksomheten avsløringene får, kan være uheldig for norsk torsks omdømme, selv om det ikke er norske produksjonsforhold som kritiseres. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Kundene tror de betaler for torsk, men i realiteten betaler de for vann, sier fransk forsker. Uheldig for omdømmet, mener Norges sjømatråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag avslørte en fransk dokumentar hvordan torsk fra Norge blir sendt på en 15.000 kilometer lang reise til Kina, før den returneres til frysedisken i franske butikker tilsatt vann og kjemikalier, melder NRK.

En video kanalen France 5 har fått fra kinesisk fiskeindustri, viser hvordan torsken kuttes og fileteres før filetene injiseres med vann.

Vann øker vekten, og dermed kan fisken selges for en høyere pris.

– Kundene tror de betaler for torsk, men i realiteten betaler de for vann, sier forsker Stephane Desobry til France 5.

– Med kjemikalier eller uten?

Dokumentarskaperne nektes adgang til å filme eller intervjue ansatte ved fabrikken i Kina. Utstyrt med skjult kamera oppsøker de derfor den kinesiske paviljongen under sjømatmessa Seafood Expo i Brussel, og dokumenterer hvordan de tilbys torsk injisert med vann.

De får også spørsmål om de ønsker torsken med eller uten kjemikalier. En av kjemikaliene er stoffet E-451, pentanatriumtrifosfat, som brukes for å øke vekten og bleke fisken, skriver NRK.

Fosfattypene som tilsettes er lovlige i EU og nå også i Norge gjennom EØS-avtalen. Overdreven bruk er imidlertid knyttet til blant annet nyre- og hjerte- og karsykdommer, ifølge den franske dokumentaren.

Mattilsynet opplyser til NRK at det er strenge regler mengde og merking ved bruk av fosfater i ubearbeidede fryste fiskefilleter. Merking er også påbudt dersom tilsatt vann utgjør mer enn fem prosent av det ferdige produktets vekt.

Les også: Rekordhøy eksport fra Norge

– Uheldig for omdømme

I skrivende stund er et innlegg om dokumentaren på France 5s Facebook-side delt over 136.000 ganger, i tillegg har mange reagert og kommentert.

Paal Frisvold, som er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Frankrike, sier at den store oppmerksomheten kan være uheldig for norsk torsks omdømme, selv om det ikke er norske produksjonsforhold som kritiseres.

Mens Frankrike er det tredje viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, er Kina på en syvende plass, ifølge Sjømatrådet. Deres beregninger viser imidlertid at 85-90 prosent av sjømaten kineserne kjøper fra Norge, blir videreforedlet og eksportert videre.

– Norge ønsker å selge torsken vår på et globalt marked, og kineserne er kjøpesterke. Med de reaksjonene vi ser fra denne reportasjen må vi tenke på hva slags konsekvenser dette kan ha for omdømmet til norsk torsk. Det franske markedet er opptatt av kvaliteten på fisken de spiser, og vi ser at forbrukerne er opptatt av tydelig produktinformasjon, sier Frisvold til NRK.

Les også: Barn fikk mer kvikksølv i håret av å spise fisk

Personvernpolicy