Åpen for alle - alltid

Barn fikk mer kvikksølv i håret av å spise fisk

Barn som fikk spise fet fisk i 16 uker fikk påvist en dobling av mengden kvikksølv i håret, går det fram av en undersøkelse foretatt av Havforskningsinstituttet. Men den økte mengden kvikksølv påvirket ikke barnas læringsevne.
Barn som fikk spise fet fisk i 16 uker fikk påvist en dobling av mengden kvikksølv i håret, går det fram av en undersøkelse foretatt av Havforskningsinstituttet. Men den økte mengden kvikksølv påvirket ikke barnas læringsevne. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn som spiste mye fet fisk fikk påvist betydelig større mengde kvikksølv i håret, viser en norsk studie. Men evnen til å lære ble ikke påvirket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I studien der barnehagebarna måtte spise enten kjøtt eller fisk tre ganger i uken, påviste forsker Jannike Øyen ved Havforskningsinstituttet at fiskespiserne lærte bedre. Studien gikk over 16 uker og barna som spiste fisk, ble gitt sild eller makrell, ifølge Matportalen.

Forskerne påviste også at kvikksølvmengdene økte i håret til barna som spiste fisk etter hvert som studien gikk sin gang. Fra begynnelsen til slutten av forsøket økte mengden kvikksølv i håret til barna fra 0,3 til 0,6 mikrogram per kilo hår.

– Dette er under nivået som anses som farlig av offisielle myndigheter, sier forsker Ingrid Kvestad.

Les også: – Å begynne med middelhavsdiett i alderdommen kan gi lengre liv

Undersøkelsen avdekket at barna som spiste fisk fikk økt evne til å jobbe raskt. En slik utvikling ble ikke sett hos barna som spiste kjøtt. Dette setter forskerne i sammenheng med en økning av omega-3-fettsyren DHA hos barna som spiste fisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I noen studier kan det se ut som at omega-3 med sin positive effekt for hjernens utvikling motvirker noe av den negative virkningen som kvikksølv har, sier Øyen.

Kvikksølv, og spesielt metylkvikksølv, er et tungmetall som er giftig for mennesker. Det påvirker den mentale utviklingen hos foster og spedbarn og kan føre til nedsatt læreevne.

Les også: Mer sex og raskere gravid med sjømat på menyen