Meny

– Jeg liker å rydde opp i kaos

– Drift er ikke noe for meg. Jeg liker å starte opp og omstrukturere. Rydde opp i kaos, sier Annette Sveen. Foto: Iván Kverme

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annette Sveen har deltatt i 15 oppstarter i syv land og var første kvinne ut i verden for å starte Telenors mobile virksomhet. Nå lever hun av å lære andre hvordan de får suksess på bunnlinjen.

– Drift er ikke noe for meg. Jeg liker å starte opp og omstrukturere. Rydde opp i kaos. Jeg trives godt i ukjent terreng, sier Annette Sveen i det hun blir avbrutt av sin egen mobiltelefon.

Hun unnskylder seg og sier at hun er nødt til å svare. Det er en av kundene hennes. En søkkrik, indisk kvinne som skal investere i Norge. Det kan bli både IKT og turisme. I tre timer hver tredje uke er Sveen mentor for henne. Hun har også vært mentor for diplomater, ambassadører og politikere. Hun har jobbet med store, frivillige organisasjoner og private og statlige bedrifter i mange land.

For tyve år siden var hun første kvinne ut i verden for å starte Telenors mobile virksomhet. Pur ung. Senere startet hun innovative avdelinger i Oslo og Bratislava. Etter tre år hadde hun hatt flere reisedøgn enn de fleste har gjennom et helt liv. Og hun kjente at det var krevende å jobbe i miljøer hvor det ikke handlet om mennesker. Kun om bunnlinje og teknologi.

– Det var mange som stusset da jeg hoppet av karusellen og en god karriere. Men jeg måtte. Fokus på bunnlinje og teknologi var så stort og altomfattende at jeg ikke lenger ville være en del av det.

Mye politikk i store bedrifter

Hun startet selskapet HumanCapital, som hun senere tok med ut i den store verden. De seneste syv årene i Tanzania. Nå jobber hun med styrearbeid, ledertrening, mentorvirksomhet, inn- og utfasing av medarbeidere og due diligence av bedrifters humankapital.

– Det finnes produkter, tjenester og penger over alt. Det som skiller en suksessbedrift fra en annen, er hvilke mennesker du får om bord, hvordan du bygger teamene rundt forretningsmodellen og hvordan du kultiverer og bygger videre på humankapitalen din.

– Hvilke problemer går igjen i de fleste bedrifter?

– I store bedrifter er det mye politikk. De ansatte er redde for å bryte fastlagte rutiner og innfri de forventningene de tror de har. Det fører ofte til misnøye og frustrasjon. Man blir fanget i rutiner og går inn i en overlevelsesmodus. Da forsvinner kreativiteten.

– Det andre problemet som ofte dukker opp, er situasjoner mellom ledere og deres medarbeidere på både topp- og mellomledernivå. Et viktig varsko i Norge nå, er at såkalte HR-ansvarlige og -avdelinger er blitt mer forvaltere av transaksjoner enn av relasjoner. Da har etter min mening HR gått ut på dato.

Les også: Milliardærarving: - Jeg har alltid visst at jeg skulle gjøre dette

– Norge har en utfordring

Sveen tror fullt og helt på at medarbeidere ikke skal styres ut fra bunnlinjen, og at man får mer ut av medarbeiderne ved å styre etter humankapitalen.

– Nøkkelen er å ha et godt team med rett person til rett tid på rett plass. Det er helt avgjørende hvem gründere og investorer får med seg på laget. Det handler om å finne motivasjon. Det er utenfor komfortsonen ting skjer!

Når Sveen gjennomfører det hun kaller humankapitalens due diligence, nullstiller hun alle funksjonene i en avdeling.

– Fra jeg går inn i avdelingen, opphører dagens organisering og funksjoner å eksistere. Vi bygger nytt sammen. Kanskje fører det til at flere medarbeidere bytter plass i organisasjonen eller nye stillingsbeskrivelser. Uansett ser jeg at denne leken og simuleringen alltid gir noe. Målet er vekst for alle.

– Og det virker?

– Jeg jobber bare med ting som fungerer i praksis. Jeg er ikke opptatt av de lange, teoretiske avhandlingene. Samtidig ser jeg at Norge har en utfordring. De siste månedene har jeg blitt kontaktet av et titalls toppsjefer som ønsker ny jobb. Da ber jeg dem gi meg navnet på tre til fem bedrifter de synes virker spennende.

Det som da skjer, er at kandidatene får problemer med å svare. De ser ikke hvilke bedrifter de har tro på at kan hjelpe dem med egen vekst og internasjonal vekst. Det er mange spennende norske bedrifter, men hvem er den ene?

– Hvor skal jeg anbefale dem å henvende seg? Hvilken norsk bedrift forstår i dag hvordan de skal vokse selv og få medarbeiderne til å vokse?

Les også: Departementet reagerer på oljesluttpakker

– Vi kan ikke lenger gjøre som vi pleier

Sveen virker oppriktig bekymret, samtidig som hun er overrasket over at Norge i det hele tatt går rundt.

– Det er mye rot som jeg tror bunner i frykt for endring og fornyelse. Men her kan vi ikke holde igjen. Vi lever i en ny tid. IT må revurderes. Dette må opp på høyeste strategiske nivå. IT er sammen med mennesker bedriftens viktigste ressurs og strategiske konkurranseverktøy. IT handler ikke bare om helpdesk og printere. Vi er alle systemstyrt, men hvem styrer systemene?

– Vi kan ikke lenger gjøre som vi pleier. Vi lever i en annen virkelighet. Konsekvenser og resultater av digitalisering er allerede her. Se bare på banker og betalingsløsninger. Jeg har jobbet med denne typen digitalisering siden 2008. Og starten på denne digitaliseringen gjennom Mobile Money begynte faktisk i Øst-Afrika.

Les også: Ikea-milliardær Kamprad skrev testamentet for hånd

Gründeropplæring

De årene Sveen bodde i Øst-Afrika, lå hun ikke på latsiden. Hun var med på seks oppstarter. To for andre aktører og fire for seg selv. Blant annet et high end reisebyrå som spesialiserer seg på reiser til Serengeti og Zanzibar, hvor også flere internasjonale lederteam har fått ny innsikt. Hun var fast spaltist i avisen Daily News, gjesteforeleser på Mzumbe University og mentor for en gruppe kvinner i regionen Morogoro som lærte å bli gründere. Men mest jobbet hun med bedriftsutvikling og rekruttering.

– I Tanzania rekrutterte jeg toppledere til store, internasjonale selskaper. Der bor det 55 millioner mennesker, ingen har LinkedIn, og null komma noen prosent har universitetsutdannelse. Det skal jo ikke være mulig å finne de gode kandidatene da.

– Men jeg tenkte nytt. En av årsakene til at jeg startet reise- og livsstilsmagasinet Salt & Pepper Africa, var at jeg fikk mulighet for å annonsere. Store kjeder som Hyatt, Melia og Serena Hotels kjøpte magasinet for å legge på sine rom. I løpet av de tre siste månedene jeg bodde der rekrutterte jeg 47 kandidater.

Les også: Seks av ti harryhandler

– Må begynne bakerst

Selv fokuserer Sveen mindre på teoretisk og praktisk bakgrunn når hun ansetter. Hun beslutter mye ut fra personlig atferd, arbeidsstil, motivasjon, kommunikasjonsstil og dialogkompetanse, og innrømmer at hun har tatt mange utradisjonelle beslutninger. Som etter sigende har endt godt.

– Jeg vil gjøre noe annet enn mine konkurrenter. Hvis jeg leverer det samme til mine kunder som de andre leverer til sine, har jeg jo ingen konkurransefordel! Jeg tror vi kjører oss fast hvis vi gjør som vi pleier. Vi må begynne bakerst og få de ansatte med på laget. Da kan vi gå for gull!

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 10. mars

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund
Siste nytt
00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund
Populært