Dansk sjokoladeprodusent i hardt vær:Dansk mattilsyn øker boten etter funn av plastbiter i sjokolade

– Det er veldig uvanlig at en så stor virksomhet ikke har kontroll på de prosedyrer som er nødvendig for å trekke tilbake produkter fra handelen, sier Charlotte Kølln, sjef i det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen.Illustrasjonsfoto
– Det er veldig uvanlig at en så stor virksomhet ikke har kontroll på de prosedyrer som er nødvendig for å trekke tilbake produkter fra handelen, sier Charlotte Kølln, sjef i det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen. Illustrasjonsfoto Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske sjokoladeprodusenten Toms må tåle mer kritikk etter at de ikke varslet kunder om faren for plastikkbiter i flere populære sjokolader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når forbruksvarer har feil, som medfører at de skal tilbakekalles, så skal det skje umiddelbart, og ikke først etter fire dager. Det er en alvorlig overtredelse av reglene, sier Charlotte Kølln, sjef i det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen, til Ekstra Bladet.

Toms Gruppen har siden 1924 levert søtsaker til danske forbrukere. I tillegg selges produkter til en rekke land, deriblant Norge.

«Vi lager alt fra bunnen med stolte tradisjoner og fornyelse», heter det i selskapets egen omtale.

Hemmeligholdt info i 117 dager

I slutten av november ble det avdekket at sjokoladegiganten Toms Gruppen hadde holdt tilbake informasjon om at det var funnet plastikkbiter i sjokolade produsert av Toms. Fra plastikkbitene ble oppdaget til selskapet varslet sine kunder tok det hele 117 dager.

For dette ble selskapet ilagt en bot på 80.00 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter ble produktene, som ble solgt til engros og detaljhandelen i hele Danmark, trukket fra markedet. Forbrukere ble bedt om å kaste de aktuelle produktene som var kjøpt før vedtak om tilbakekallelse ble fattet.

– Veldig uvanlig

18. desember skriver Ekstra Bladet at Toms Gruppen igjen får kritikk etter at de ikke skal ha varslet flere av sine kunder selv etter at de ble pålagt å gjøre det.

I den siste kontrollrapporten fra det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen, skal Toms Gruppen nok en gang ha nølt med å varsle enkelte av sine forretningsforbindelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig uvanlig at en så stor virksomhet ikke har kontroll på de prosedyrer som er nødvendig for å trekke tilbake produkter fra handelen, sier Charlotte Kølln til avisen.

For denne forsømmelsen er Toms Gruppen nå ilagt en ekstra bot på 80.000 danske kroner. Nylig fikk selskapet også en bot på 20.000 kroner for dårlig hygieniske forhold ved produksjonen i Ballerup. Dermed er de samlede bøtene nå oppe i 180.000 danske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil rydde av veien enhver tvil

Selskapet beklager på sine hjemmesider overfor sine kunder:

«Toms har besluttet å utvide produkttilbakekallelsen fra november til også å omfatte en rekke ytterligere produkter og holdbarhedsdatoer. Det skjer for at det ikke skal herske tvil om Toms’ troverdighet som leverandør av høykvalitetsprodukter. Vi gjør dette for å rydde av veien enhver tvil hos våre forbrukere så de til enhver tid kan ha tillit.»

Plastbitene skal ifølge selskapet ha en størrelse på opptil tre centimeter, og skal stamme fra defekte plastikklameller i Toms produksjonsanlegg. Men ifølge Ekstra Bladet skal forbrukere ha meldt om plastbiter på opptil seks centimeters størrelse.

– Det er skandaløst at de ikke har reagert tidligere. Konsekvensene for svake, eldre og barn kan være katastrofale, advarer en analytiker av dagligvarehandelen i Danmark, Orla Zinck, ifølge Ekstra Bladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2168 produkter solgt i Norge

I Norge skal et parti på til sammen 2168 produkter fra Toms ha blitt solgt til kunder. Ifølge Dagbladdet skal produktene blant annet ha blitt solgt via taxfree-butikker på Gardermoen, Værnes, Sola, Flesland og Kjevik.

– Fremmedlegeme i mat kan være farlig, men det kommer an på hva slags type det er, størrelse, konsistens og hva det inneholder. Sjansen for at det blir spist er større hvis fremmedlegemet er lite eller ligner på produktet, sa avdelingssjef Gry Holmbakken til avisen 10. desember.

Toms Gruppen har avslått et intervju med Ekstra Bladet, men i en mail heter det:

«Vi beklager saken. Vi har tatt den til etterretning, og har utført korrigerende handlinger. Vennlig hilsen Toms Gruppen A/S.»