Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt
Spiser du jevnlig sjokolade så minker du samtidig sjansen for å bli rammet av hjerteinfarkt. Men betyr ikke at du skal kaste alle hemninger.
En trofast gjenganger i mange skigåeres tursekker er en plate kvikklunsj som gjerne nytes når man har tilbakelagt et par mil innover i fjellheimen eller skogen. Men du trenger ikke ta på deg ski på beina for å spise sjokolade med god samvittighet.
En ny svensk studie publisert på Heart føyer seg nå pent inn i rekken av tidligere studier som viser at jevnlig sjokoladespising senker risikoen for å pådra seg hjerteinfarkt.
Les også: Forskere: – Sjokoladespising kan beskytte hjernefunksjonen
(Saken fortsetter under)
Fulgte 68.000 gjennom 12 år
Den ferske studien baserer sine resultater på rundt 68.000 middelaldrende og eldre personer som ble fulgt av forskerne gjennom tolv år. Hver av dem som måtte gi detaljerte beskrivelser av mat- og drikkevaner, og ingen av de 68.000 hadde påvist hjerte- eller karsykdommer da studien startet på slutten av 1990-tallet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI løpet av de neste tolv årene, opplevde 4.417 rammet av hjerteinfarkt. Men da forskerne begynte å sammenlikne de syke med de friske i forhold til deres kostholdsvaner, så de at hjerteinfarkt var mindre vanlig blant de som spiste sjokolade et par ganger i uken.
– Selv om en studie som dette kan ikke bevise årsakssammenheng, er våre resultater i tråd med flere tidligere studier som har antydet at sjokolade kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer, sier professor Alicja Wolk ved Karolinska Institutet til Upsala Nya Tidning.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Te er bra for hjertehelsen
(Saken fortsetter under)
Faren senket med 13 prosent
Den ferske studien påviser at de som spiste sjokolade rundt tre til fire ganger i uken, senket faren for å pådra seg hjerteinfarkt 13 prosent, sammenliknet med de som spiste sjokolade mindre enn én gang i måneden.
Artikkelen fortsetter under annonsenDette er ikke første gang det har vært forsket på forholdet mellom sjokolade og hjerteinfarkt, fem tidligere studier har hatt liknende temafokus. Likevel kan vi ikke med sikkerhet si at sjokolade beskytter deg mot hjerteinfarkt.
– Det kan være andre ting hos sjokolade-spiserne som gjør at de har mindre hjerte- og karsykdommer enn resten. Det er vanskelig å si om det er sjokoladen eller andre faktorer som ligger bak, forteller Serena Tronstad, overlege ved Oslo Universitetssykehus ved avdelingen for preventiv kardiologi, i et intervju med VG.
Les også: Så sunt er egentlig makrell i tomat
(Saken fortsetter under)
Skogstur fremfor sjokolade
Forskerne og legene som VG har snakket med, er alle enige om at vi trygt kan gumle litt sjokolade daglig, men da med forbehold om at det dreier seg om en rute eller to. Dessuten er det en fordel om sjokoladen er av den mørke sorten.
Artikkelen fortsetter under annonsenJøran Hjelmesæth leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og er professor ved Universitetet i Oslo. Overfor VG advarer han mot å fråtse i sjokolade og andre søtsaker i påskeferien.
– Store sjokoladeplater er rene kaloribomber – spiser du en plate, har du plutselig dekket halve dagsbehovet ditt. Hvis du ønsker å forebygge hjerteinfarkt, er det aller viktigste å følge norske kostråd. Ta deg heller en rask tur i skogen enn en sjokolade.