Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

Flere studier viser at det er en link mellom sjokolade og et sunnere hjerte. Foto: Colourbox
Flere studier viser at det er en link mellom sjokolade og et sunnere hjerte. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiser du jevnlig sjokolade så minker du samtidig sjansen for å bli rammet av hjerteinfarkt. Men betyr ikke at du skal kaste alle hemninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En trofast gjenganger i mange skigåeres tursekker er en plate kvikklunsj som gjerne nytes når man har tilbakelagt et par mil innover i fjellheimen eller skogen. Men du trenger ikke ta på deg ski på beina for å spise sjokolade med god samvittighet.

En ny svensk studie publisert på Heart føyer seg nå pent inn i rekken av tidligere studier som viser at jevnlig sjokoladespising senker risikoen for å pådra seg hjerteinfarkt.

Les også: Forskere: – Sjokoladespising kan beskytte hjernefunksjonen

(Saken fortsetter under)

Det er lov å kose seg med litt sjokolade i hverdagen, kunsten for mange er snarere å holde seg til en rute eller to. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det er lov å kose seg med litt sjokolade i hverdagen, kunsten for mange er snarere å holde seg til en rute eller to. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Fulgte 68.000 gjennom 12 år

Den ferske studien baserer sine resultater på rundt 68.000 middelaldrende og eldre personer som ble fulgt av forskerne gjennom tolv år. Hver av dem som måtte gi detaljerte beskrivelser av mat- og drikkevaner, og ingen av de 68.000 hadde påvist hjerte- eller karsykdommer da studien startet på slutten av 1990-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de neste tolv årene, opplevde 4.417 rammet av hjerteinfarkt. Men da forskerne begynte å sammenlikne de syke med de friske i forhold til deres kostholdsvaner, så de at hjerteinfarkt var mindre vanlig blant de som spiste sjokolade et par ganger i uken.

– Selv om en studie som dette kan ikke bevise årsakssammenheng, er våre resultater i tråd med flere tidligere studier som har antydet at sjokolade kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer, sier professor Alicja Wolk ved Karolinska Institutet til Upsala Nya Tidning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Te er bra for hjertehelsen

(Saken fortsetter under)

Påsken er for mange en tid på året da man føler det er lov å unne seg litt ekstra, blant annet sjokolade. Foto: Colourbox
Påsken er for mange en tid på året da man føler det er lov å unne seg litt ekstra, blant annet sjokolade. Foto: Colourbox

Faren senket med 13 prosent

Den ferske studien påviser at de som spiste sjokolade rundt tre til fire ganger i uken, senket faren for å pådra seg hjerteinfarkt 13 prosent, sammenliknet med de som spiste sjokolade mindre enn én gang i måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er ikke første gang det har vært forsket på forholdet mellom sjokolade og hjerteinfarkt, fem tidligere studier har hatt liknende temafokus. Likevel kan vi ikke med sikkerhet si at sjokolade beskytter deg mot hjerteinfarkt.

– Det kan være andre ting hos sjokolade-spiserne som gjør at de har mindre hjerte- og karsykdommer enn resten. Det er vanskelig å si om det er sjokoladen eller andre faktorer som ligger bak, forteller Serena Tronstad, overlege ved Oslo Universitetssykehus ved avdelingen for preventiv kardiologi, i et intervju med VG.

Les også: Så sunt er egentlig makrell i tomat

(Saken fortsetter under)

Jo mørkere sjokoladen er, desto bedre. Foto: Colourbox
Jo mørkere sjokoladen er, desto bedre. Foto: Colourbox

Skogstur fremfor sjokolade

Forskerne og legene som VG har snakket med, er alle enige om at vi trygt kan gumle litt sjokolade daglig, men da med forbehold om at det dreier seg om en rute eller to. Dessuten er det en fordel om sjokoladen er av den mørke sorten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jøran Hjelmesæth leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og er professor ved Universitetet i Oslo. Overfor VG advarer han mot å fråtse i sjokolade og andre søtsaker i påskeferien.

– Store sjokoladeplater er rene kaloribomber – spiser du en plate, har du plutselig dekket halve dagsbehovet ditt. Hvis du ønsker å forebygge hjerteinfarkt, er det aller viktigste å følge norske kostråd. Ta deg heller en rask tur i skogen enn en sjokolade.

Les også: Usunn mat er hovedutfordringen for helsa vår