Fredriksen selger Marine Harvest-aksjer for 4,4 milliarder

<p>Skipsreder John Fredriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)</p>
Skipsreder John Fredriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Det John Fredriksen-eide investeringsselskapet Geveran Trading har solgt en tredel av aksjeposten i lakseoppdrettsselskapet Marine Harvest for 4,4 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marine Harvest:

  • Marine Harvest ASA er et av verdens ledende sjømatselskap og verdens største produsent av atlantisk laks. Selskapet har om lag 11.700 ansatte, virksomhet i 24 land.
  • Inntektene til Marine Harvest Group var i fjor på 28 milliarder kroner og oppnådde et driftsresultat (operasjonell EBIT) på 3,1 milliarder kroner. Selskapets aksjekapital var 1. mars verdsatt til 56,7 milliarder kroner.
  • Marine Harvest er notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange.
  • John Fredriksen har siden 2005 vært største aksjonær i selskapet etter at han gjennom sitt investeringsselskapet Geveran Trading Ltd. kjøpte opp og fusjonerte Pan Fish, Fjord Seafood og nederlandske Marine Harvest.
  • Fredriksen eide frem til 2010 30 prosent av selskapet, men solgte seg da ned til 23, 2 prosent. Etter salg av 37,8 millioner aksjer onsdag, eier Geveran Trading nå 17,67 prosent av aksjene i Marine Harvest.

(Kilde: Oslo Børs, DN, NTB)

Nyheten om salget meldes av DN som siterer TDN Finans og Bloomberg News. Fredriksen varslet tirsdag ettermiddag salget av 37,8 millioner aksjer som så ble gjennomført. Prisen per aksje var 117 kroner.

Aksjekursen til Marine Harvest har steget rundt 43 prosent det siste året. Sluttkursen tirsdag var 126 kroner. Onsdag falt selskapet 5,9 prosent. Sluttkursen endte på 118,60 kroner.

Les også: Fredriksen selger Marine Harvest-aksjer for 4,4 milliarder

Historisk høy

Geveran Trading eier 79,6 millioner aksjer i Marine Harvest etter nedsalget, noe som utgjør 17,67 prosent av aksjekapitalen i selskapet. Før nedsalget utgjorde Fredriksens eierinteresser 26,07 prosent av selskapet.

– Aksjen prises historisk sett høyt samtidig som inntjeningen er rekordhøy. At han kanskje velger å rebalansere porteføljen, er nok ikke helt unaturlig, sier analytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank Markets ifølge TDN Finans til IntraFish.

Les også: Giske sikret milliardgevinst til oppkjøpsselskap

Størst i verden

Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, med virksomhet i Norge, Skottland, Canada, Chile, Irland og på Færøyene. Fredriksen har også store eierinteresser i riggselskapet Seadrill og shippingselskapene Frontline og Golden Ocean.

Fallet i oljeprisen har rammet Fredriksen hardt som ifølge E24 har fått redusert sin formue med 40 prosent de siste 18 månedene. I samme periode som oljeprisen har falt, har prisen på laks økt markant.

Les også: Norsk tenåring på listen over verdens rikeste

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus